Türkiye’de reçetesiz antibiyotik satışı yasak! Antalya’da, aile hekimliği uzmanı Hüseyin Güntürkün’ün, bazı eczacıların vatandaşa, aile hekimlerine reçete yazdırıp getirmeleri şartıyla önden antibiyotik verdiğini iddia etmesi üzerine açıklamada bulunan Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, reçetesiz antibiyotik satışının eczanelerde yasak olduğunu belirtti. Başkan Erçin, “Münferit bir olay olabilir, genelleme yapılmamalı” diye konuştu.
“ANTİBİYOTİK ALDIKTAN SONRA REÇETE İSTİYORLAR”
Vatandaşın, eczanelerden reçetesiz antibiyotik temini sonrası eczacılara teslim etmek üzere aile hekimlerinin antibiyotik reçete etmeleri için ısrarcı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Hüseyin Güntürkün, “Bazen vatandaş antibiyotik yazmamız konusunda ısrarcı oluyor. Hatta bizlerle bu nedenden ötürü tartışıyorlar. Kendilerine bu ısrarlarının nedenini sorduğumuzda, eczaneden reçete yazdırıp getirmek şartıyla antibiyotik aldıklarını dile getiriyorlar. Herkes yapıyor demiyorum ancak bazı eczacıların sebep olduğu bu durum sağlıkta şiddetin artmasına neden olacaktır” iddiasında bulundu.
“MÜNFERİT BİR OLAY OLABİLİR”
Aile hekimliği uzmanı Hüseyin Güntürkün’ün bazı eczacıların vatandaşa reçetesiz antibiyotik verdiği iddiası üzerine açıklama yapan Başkan Erçin, “Aile hekiminin bahsettiği eczaneler antibiyotiği veriyor sonra da aile hekimine yönlendiriyor iddiası münferit bir olay olabilir. Normalde reçetesiz antibiyotik yasak. Tüm meslektaşlarımız buna dikkat ediyor. Yılda en az 2 defa denetleniyoruz ve tüm stoklarımız ve reçeteler kontrol ediliyor. Eğer ilacı sosyal güvenlik kurumuna vermediysek bu ilaçları 5 sene saklamak zorundayız.” açıklamasında bulundu.
“KONTROLE TABİYİZ”
Eczanelerde birçok uyuşturucu içeriğe sahip ilacın bulunduğunu ve bu ilaçların kontrole tabi olduğunu, stoklarının da takip edildiğini belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Erçin,
“Geçtiğimiz günlerde doktorlar, ilaç mümessilleri, eczacılar ve kalfalar gözaltına alındı. Bir doktor bir hata yaptığı için her doktoru suçlamak yanlış olur. Birkaç doktorun veya eczacının başına gelen olay genelleyerek anlatılmamalı. Eğer bir hastalık antibiyotik kullanmadan iyileşiyorsa önceliğimiz bu olmalı. Avrupa’da en fazla antibiyotik kullanımı Türkiye’de. Bizden sonraki ikinci ülkenin antibiyotik kullanımı bizim yarımız kadar. Bu konuda doktorlar daha antibiyotiksiz tedavi tercih ederse halk sağlığı açısından daha doğru olur. Biz verdiğimiz ilacı doktora yazdırmıyoruz. Münferit bir olay da olabilir veya bir doktor böyle bir yanlış yaptıysa bu genellenemez.” ifadelerini kullandı.