Son dönemde ülke genelinde ara sanayiden turizme kadar pek çok sektörde ara eleman sorunu artamaya devam ediyor. Sektörlerdeki ara eleman ihtiyacı Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) projesi kapsamımda öğrencilerle karşılanmaya çalışılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen projede 34 alan 184 meslek dalında 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yüzde 30’u olarak maaş alırken, 12. sınıfta öğrenciler ise asgari ücretin yüzde 50’sini maaş olarak alıyor.
Ancak kanun kapsamında 18 yaş altı çalışan çocuklara, ‘Çocuk işçi’ olarak nitelendiriliyor. Konuyla ilgili konuşan Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, MESEM projesinin çocuk işçiliğinin önünü açtığını ifade etti. Başkan Acar, aynı zamanda projenin çocuk işçi olan öğrencilerin emeğini sömürdüğünü dile getirdi. Başkan Acar, projenin işverenlerin lehine işlediğini ve genç öğrencilere fayda sağlamadığını aktardı.
ÖĞRENCİLER KÖLE GİBİ KULLANIYOR
Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Sadık Acar, ara eleman sorununa çözüm olarak MESEM projesi geliştirildiğini dile getirdi. Aynı zamanda MESEM ’in çocuk işçiliğinin önünü açtığını ve kölelik olduğuna vurgu yapan Başkan Acar, “Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıla çıktıktan sonra sanayiciler ‘Ara eleman yok’ dedi. Meslek okullar tercih edilen bir duruma gelmez oldu. Herkes akademik liselere gitti, akademik üniversiteye gitti. Ülkemizde de böyle bir durum yaşandı. Ama bu sorunu çözmek için MESEM diye bir proje çıkarttılar. Bu MESEM çocuk işçiliğidir köleliktir resmen. Bu işverenin lehine bir yasadır. Gencimizin hiçbir yararına değildir” şeklinde belirtti.
“ÖĞRENCİLERİN EMEĞİ SÖMÜRÜLÜYOR”
Başkan Acar, proje kapsamında öğrencilerin eğitim alamadığını söyledi. Öğrencilerin emeğinin sömürüldüğünü ifade eden Başkan Acar, “Öğrenciler haftada bir gün okula gelecek, diğer günler işletmeye gidip çalışacak. Eğitimini almamış, tamamlamış gençlerin buralara gönderilmesi, ölümlü veya yaralılarla da karşılaşabiliyoruz. MESEM projesinden vazgeçilmeli. Yapılacaksa meslek liseleri, mesleki eğitimleri arttırılmalı. Burada eğitim alsın, gencimiz ondan sonra işletmeye Hiçbir eğitim almadan bir kişiyi işletmeye gönderdiğin zaman, MESEM’ derslerinde çocuk alanda eğitim almıyor. Temizlik yaptırıyorlar. Resmen işletme sahibi zengin, işveren, o çocuğun genci orada köle gibi kullanıyor. Emek sömürüsü yapılıyor” dedi.
SUÇ İŞLENİYOR
Başkan Acar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çocuğun emeğini sömürüyor. Hiçbir meslek süresindeki bir eğitim verilmiyor. Bulaşık yıkattırıyor, tabak getir, bulaşık getir. Alanında mesleki bir eğitim yok. Suç işleniyor 17 yaş altında genç çocuklar çalışıyor. Dar gelirli ailelerinin çocukları gidiyor. Hiçbir milletvekili, hiçbir belediye başkanı, hiçbir gelir yüksek olan zengin çocuk gidiyor mu? Gitmiyor. Dağar gelirli çocuğunun emeğini sömürüyor, geleceğini karartıyor. Bir meslek de üretmiyorsun burada. İşletme istediği gibi kullansın diye onun ihtiyacını karşılıyor. Ve maddi masrafını da yine devlet karşılıyor. Devlet tarafından karşılanıyor.”
ÖĞRENCİLER İŞLETMELERE PEŞKEŞ EDİLDİ
Başkan Acar, gençlerin ucuza emeğinin sömürüldüğünü, öğrencileri işletmelere peşkeş çekildiğini aktardı. Projeden vazgeçilmesi gerektiğini savunan Başkan Sadık Acar, “Öğrenciye belli bir ödeme yapıyor. Asgari ücretin yüzde 30 olduğunu söylüyor. Eleman olması gerekiyor. Bu şekilde ucuza gencimizin emeği sömürmeye çalıştırıyor ve işsizliği de arttırıyor.
MESEM projesi çocuk işçiliğinin önünü açmış oldu. Çocuklarımızı da işletmelere peşkeş çekilmiş oldu. MESEM Projesi’nden vazgeçilmeli. Eğitim modeli alınacaksa çocuklarımız önce okullarda, meslek liselerinde alanlarda eğitim görsün. Bu uygulama okullardan öğrencileri uzaklaştırıyor. Uzaklaştığı çocuk hem eğitim alamadığı gibi öğretim de alamıyor” diyerek sözlerini tamamladı.