YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Türkiye Şeker Fabrikaları’nı bünyesine alan Hazine ve Maliye Bakanlığı 250 bin ton buğdayı 1,64’ten satın alınca buğdayın fiyatı 1.95’e fırladı

Fırınlarda girdi maliyetlerinin 9 ayda yüzde 50 arttığını söyleyen Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “Hazine ve Maliye Bakanlığı buğdayı çok alınca buğday fiyatı uçtu. Biz buğday alamadık ve bakanlık buğdayı elinde bekletiyor. Devlet bizi her taraftan batırmaya çalışıyor” dedi.

https://antalyaningundemi.com/wp-content/uploads/2020/09/WEBIMG_7625.jpg BUĞDAYDA KAOS 1

Fırınların girdi maliyetleri her geçen gün artmaya devam ediyor. Bir taraftan girdi maliyetleri ile uğraşan fırıncılar diğer taraftan ise bakanlığın aldığı buğdaydan dolayı artan fiyatlar ile mücadele etmeye çalışıyor. Türkiye Şeker Fabrikaları’nı bünyesine alan Hazine ve Maliye Bakanlığı 250 bin ton buğdayı 1,64’ten satın alınca buğdayın fiyatı 1.95’e fırladı. Fırınlarda girdi maliyetlerinin 9 ayda yüzde 50 arttığını söyleyen Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “Bu yılın başından bu aya kadar fırın girdileri yüzde 50 arttı. Devlet 1,65 liradan buğdayı satışa çıkardı. Buğday fiyatlar 1,95’e kadar çıktı. Cumhuriyet tarihinde hiç olmamış bir şey oldu. Türkiye Şeker devletin kendi fabrikası. Türkiye Şeker bugüne kadar Tarım Bakanlığı’na bağlıydı. Hazine ve maliye bakanı bunu Türkiye Şekeri Hazine ve Maliye Bakanlığına bağladı ve talimat verip 250 bin ton buğday alımı yaptı. Bakanlık 1,65’ten buğday aldı. Onlar çok buğday alınca buğday fiyatları uçtu. Biz neden buğday aldığını anlamdık. Biz buğday sıkıntısı çekiyoruz ve bakanlık aldığı buğdayı da bekletiyor. Çocukluğumuzda çekmeceden sigara satılırdı. Ancak el altından verilirdi. Buna da kara borsa denilirdi. Bakanlığın yaptığı aklımıza bunu getirdi. Devletin verdiği fiyatın üstünde alınca firmalar telaşlandı. Devletin iki kurumu birbiri ile çatışıyorsa bizim suçumuz ne. Bu görülmüş bir şey değil. Türkiye Şeker buğdayı pancarla karıştırıp, buğdaydan mı şeker yapacak. Bunlar insanın aklına geliyor. Biz gerçekten çok zor durumdayız. Devlet bizi her taraftan batırmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

“FIRINCILAR DEVLETTE BOYUN EĞİYOR”

Pandemi döneminde işlerini ikiye katladıklarını ancak girdi maliyetlerinden dolayı yine de para kazanamadıklarını söyleyen Başkan İnce, “Biz pandemi sürecinde işimizi ikiye katladık. Ancak para kazanamadık. Çünkü girdi maliyetleri ile başa çıkamadık. O kadar kazanmamıza rağmen girdiler belimizi büktü. Biz fırsatçılıkta yapmadık. Biz istediğimiz kadar fiyat koyabilirdik ancak bunu yapmadık. Çünkü bende tüketiciyim. Bu dönemde girdi maliyetlerini artırarak fırsatçılık yaptılar. Artık birileri sesimizi duysun. Fırıncı çaresiz devletin kanun ve kuralından korkuyor. Boynunu eğmiş durumda. 2018’de Cumhurbaşkanlığı seçiminde 70 liraya un alıyorduk 1 liraya ekmek satıyorduk. Aynı un şu anda 135 lira. Yüzde yüz zam gelmiş. Bizim bugün ayakta durmamız için ekmeğin en az 1,75 lira olması gerek. Biz iki liraya ekmek satarsak ayakta kalabiliriz” ifadelerine yer verdi.

RUHSATSIZLAR ARTIYOR

Ruhsatlı fırınların tek tek kapattığını söyleyen Başkan Mustafa İnce, “Antalya’da 2018 yılından bu yana 60 tane fırın kapatıldı. Eşyalarını bile almadan kaçtılar. Hükümet bu açığı kapatmak içinde bütün belediyelere talimat vermiş. Antalya’da korkunç şekilde ruhsatsız fırıncılar artmaya başladı. Antalya’da şu anda 125 tane ruhsatlı, 145 tane de ruhsatsız fırın var. Batıp giden namuslu esnafın verine ruhsatsızlar geçti. Bizi birbirimize kırdırıyorlar. Şu anda 100 bin liraya ruhsatsız fırın açılıyor ancak namuslu bir şekilde fırın açmak isterseniz 150 bin lira sadece evraklara gidiyor. Bu bizim 15-20 yıllık bir sorunumuz. Eskiden sadece Kepez’de bunlar fazlaydı. Ancak şu anda Konyaaltı’nda 12, Muratpaşa’da 37 tane ruhsatsız fırın var” dedi.

TÜİK ARAŞTIRMA YAPSIN

Konuya ilişkin araştırma yapılması gerektiğini söyleyen Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “Birinci gündemimiz buğday. Bizde bir teklif sunduk. TÜİK’e soralım Türkiye nüfusunun kaçı ekmek fiyatından etkileniyor diye. Ben Antalya bölgesinde ekmek fiyatından etkilenen kesim yüzde 20’leri bulmuyor. Bu ekmek fiyatından çok etkilenen yüzde 20’lik eksime biz rayiç fiyatının yarısına ekmek temin edelim. Nokta atışı. Yüzde 20’lik kesime ucuz ekmek yedireceğiz diye düşünürken, yüzde 80 kısımdan da zarar ediyoruz. Bizde diyoruz ki yüzde 20’yi biz doyuralım ama ekmek fiyatını da arttırın bizde batmayalım” diye konuştu.