Prof. Şener Üşümezsoy, geçtiğimiz hafta meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremlerin ardından risk taşıyan bölgeyi açıkladı. Prof. Üşümezsoy Gemlik Körfezi ve Çanakkale Biga'ya dikkat çekti.

İşaret ettiği yer sallanan Prof. Şener Üşümezsoy, 5 büyüklüğünde meydana gelen ve Bursa, Çanakkale, Yalova ve İstanbul'da da hissedilen depremler konusunda açıklamalarda bulundu.

Yeni riskli bölgeler konusunda yol gösteren Prof. Üşümezsoy özellikle Çanakkale Biga'ya dikkat çekti.

Biga Yarımadası'nda deprem riskini ve kaç büyüklüğünde deprem oluşturabileceğini matematiksel olarak anlatan Prof. Üşümezsoy, haritalar paylaşarak herkesin dikkatli olmasını istedi ve şu ifadeleri kullandı:

"1999 DEPREMİNDE STRES YÜKLENDİ"

Bandırma Körfezi'nden Edremit Körfezi'ne uzanan bir hat boyunca Biga Yarımadası bir ayı kafasına benzeyen bir şekil göstermektedir ve bu şeklin boyun kesimi boyunca Bandırma'dan Edremit Körfezi'ne doğru uzanan bir fay hattı ile makaslama zonuyla bu ayı başı geometrik şekilli Biga Yarımadası, Göller Bölgesi olan Güney Marmara kıyısı ve Göller Bölgesi boyunca Manyas ile bölgeden ayrılmaktadır.

Geçen hafta 5 büyüklüğündeki bir depremle sarsılan Biga Yarımadası, bir ucu Balıkesir'de bir ucu Bursa'da bir ucu Çanakkale’de olmak üzere hissedilen bir deprem yaratmıştır. Bu anlamda da buradaki depremsellik Marmara Denizi'nden güney bölgesinde riskli bir bölge olarak 1999 depreminden sonra öne çıkmıştır. 1999 depreminde Kuzey Marmara'daki fay hattı 1894 ve 1999’da doğu Marmara 1912’de Batı Marmara’da Tekirdağ ve Silivri’deki fay hatları kırılarak riskin Güney Marmara'da Edremit Körfezi'nde kuzeyde Bandırma Körfezi’ne ve Doğuda Gemlik Körfezi’ne uzanan bir hattır. Bu anlamda 1999 depremlerinde stres yüklenmiş bir hattır.

Bu yukarıda görülen haritada ve şekilde Kapıdağ Yarımadası'nın oluşturduğu Bandırma Körfezi ile Edremit Körfezi arasındaki alan görülmektedir ve Edremit Körfezi'ni de kontrol eden Midilli adasıdır. Bu anlamda bu bölgede 1737 olan büyük deprem dışında 1953 yılında Yenice-Gönen fayında 7.3'lük bir büyük deprem olmuştur. Bu kırmızı mavi ile gösterilen bir kesim dışında kuzeyde Bandırma Körfezi’nden Buğdaylı – Sarıköy, Ilıca hattı boyunca uzanan fay hattı Güneybatıya doğru Evciler, Plüton’un güneyinden geçerek kıyıya kadar uzanmaktadır.

"İKİ FAYLA SINIRLANMIŞTIR"

Diğer bir kolu ise Yenice'den Güney Edremit'e uzanan ayrı bir fay vardır ama bu hattı Edremit Körfezi’nden ayıran düşey bir fayla Edremit Körfezi'nin Kuzey kenarındaki fay hattı Midilli Adası’nın kuzey kenarını kontrol etmektedir.

Prof. Şener Üşümezsoy, geçtiğimiz hafta yaşanan 5 büyüklüğündeki depremlerin ardından riskli bölgeleri açıkladı. Özellikle Gemlik Körfezi ve Çanakkale Biga'ya dikkat çeken Prof. Üşümezsoy, Biga Yarımadası'nda deprem riskini ve potansiyel büyüklüğünü matematiksel olarak değerlendirdi.

Biga Yarımadası, Bandırma Körfezi'nden Edremit Körfezi'ne uzanan bir hat boyunca yer alıyor. Prof. Üşümezsoy, bu hat boyunca oluşan faylar ve makaslama zonlarına dikkat çekerek, bölgedeki deprem riskini vurguladı. Özellikle 1999 depreminin ardından Güney Marmara bölgesinin riskli bir alan olduğunu belirtti.

Prof. Üşümezsoy, bölgedeki fay hatlarının hareketliliğine ve olası deprem büyüklüklerine değindi. Biga Yarımadası'nın, çeşitli fay hatlarının kesiştiği bir bölge olduğunu ve bu durumun deprem riskini artırdığını açıkladı. Ayrıca, geçmişte yaşanan büyük depremlerin bölgedeki riski artırdığını belirtti.

Özellikle son 10 yılda bölgede yaşanan 4 üzeri depremlerin, fay hatlarının aktif olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Bu depremlerin, fay hatlarının hareketliliğini ve riskini artırdığını vurguladı.

Prof. Üşümezsoy'un analizine göre, bölgede 6 büyüklüğünde bir depremin oluşması durumunda, yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda yırtılma meydana geleceği ve bu durumun ciddi bir depreme işaret edebileceği belirtildi.

Son olarak, 1953 yılında yaşanan büyük bir depremin ardından Biga Yarımadası'nda ciddi bir riskin olduğunu ve önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: NİHAT TOKLU