2005 yılında Veteriner Hekim Öztürk Sarıca’nın Burdur Gölü çevresinde başlattığı proje kente önemli bir değer kattı. Bu bölge eski çağlarda Psidya’nın en dikkat çeken şehirlerinden olan Lisinia olarak bilinirdi. Lisinia’nın anlamı ise Güneşin ve ay ışığının sudaki pırıltısı demektir. Bu isimle anılan merkezde doğal yaşama yönelik farkındalık oluşturmak amaçlandı.

Lisinia

TÜRKİYE’DEKİ İLK YABAN HAYAT REHABİLİTASYON MERKEZİ

 Bu bölgenin kuruluş hikayesi ailesini kanserden kaybeden Veteriner Hekim Öztürk Sarıca’ya dayanır. Bölgenin kurulma amacı kanser hastalığına ve doğanın hızla bozulup, tahrip edilmesine dikkat çekmektir.

Kanser sebebiyle birçok aile üyesini kaybeden Sarıca, insanların hem bu hastalığa hem de doğanın giderek bozulmasına karşı bir farkındalık oluşturmayı amaçlamıştır.

20160121100431923 I M G 20150629 033852

Lisinia Doğa kurulduğu günden bugüne birçok projeye konu oldu.

Bu merkez Türkiye’nin ilk Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezlerinden biri olarak bilinir. Bu doğal yaşam merkezinin masrafları Öztürk Sarıca tarafından karşılanır. Sarıca merkezi 10 yıllığına Orman ve Su İşleri Bakanlığına bedelsiz hibe etmiştir.

lisinia-2

Öztürk Sarıca, önceki yıllarda verdiği röportajda ailesinin ve arkadaşlarının yaşadığı bölgedeki tarla atıklarının ve kimyasalların sulara karışması sebebiyle kanser olduğunu ve onları kaybettiğini söyledi. Bu nedenle doğanın tahrip edilmesine, doğal dengenin bozulmasına ve zararlı kimyasallara savaş açan Arıca kimyasalların olmadığı bir yaban hayat merkezinin kurulmasına öncülük etti.

ARDIÇ AĞACININ HİKAYESİ İLHAM OLDU

Lisidia Doğa’nın kurulmasında önemli bir yere sahip olan ardıç ağacı, merkezin kurucusu Öztürk Sarıca’yı etkilemiştir. Burada ardıç ağacı ve ardıç kuşları arasındaki uyumu keşfeden Sarıca ardıç ağacı tohumlarının, ardıç kuşunun sindirim sisteminde filizlendiğini ve dışarı atılarak yeni bir ağaç olmak üzere çimlendiğini öğrenir.

Ardic Kusu 3 E1620564724864 720X455 1

Ardıç kuşu olmadan çimlenemeyen ardıç ağacı doğanın kusursuz dengesini gözler önüne serer. Bu hikayeden etkilenen Sarıca kendini doğal hayatın korunmasına adar.

SAĞLIKLI ÇEVRE SAĞLIKLI İNSAN

İnsan sağlığının doğa ile yakından ilgili olduğu birçok araştırmaya konu olmuştur. Doğal yaşamın, sağlıklı kalmak için önemi vurgulanan merkezde doğayı koruyan ve farkındalık oluşturmayı amaçlayan birçok proje üretildi. Genel olarak 9 alt başlıkta proje gerçekleştirilen merkezde doğa ve sağlık konusunda birçok konuya dikkat çekiliyor.

Lisinia Doga C

Bu projeler arasında zararlı kimyasallar ve kansere karşı çalışmalar, doğa dostu tarım uygulamaları,

Hasta veya yaralı olan yaban hayvanlarının tedavi edildiği rehabilitasyon merkezi,

Yerli tohumlardan üretilen sebze-meyve

Kuruyan göllere yönelik tasarruf çalışmaları

Doğa dostu enerji kullanımı gibi projeler yapılarak farkındalık oluşturuluyor.

Bu merkez kurulduğu günden beri binlerce ziyaretçiyi ağırladı ve yerli ve yabancı gönüllülere ev sahipliği yaptı.

Gezginimgezgin

DOĞAL VE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN FARKINDALIK

Burdur’da kurulan ve Türkiye’deki ilk yaban hayat rehabilitasyon merkezi olarak gösterilen Lisidia Doğa hem doğal hayatı korumak hem de sağlıklı yaşama teşvik etmek için yüzlerce gönüllü ile projeler gerçekleştirir. Hem bölge halkına hem de daha geniş çapta bir çevrede farkındalık oluşturan merkezde ekolojik yaşam ve doğal dengenin önemine dikkat çekiliyor.

Muhabir: EBRU ÇETİNKAYA