Türkiye'de bugünlerde en çok konuşulan konulardan biri de Bursa'da tespit edilen yeni fay hattı. Hangi bölgeler risk altında ve yeni fay hattı ne ölçüde tehlikeli? Büyük Marmara depremine ne kadar kaldı? İstanbul'da beklenen 7 büyüklüğündeki depremi tetikleyecek mi? Deprem uzmanı Prof.Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk'te değerlendirdi.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat depreminin ardından 10 ilde 53 bin 537 kişi öldü, 107 bin 213 kişi de yaralandı. Bu yıl Bursa'da yeni bir fay keşfedildi. Deprem uzmanı profesör, CNN TÜRK spikeri Meltem Bozbeyoğlu'nun yayınına katıldı. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye ve Bursa genelinde yeni fay ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“ÖNEMLİ BİR DEPREM RİSKİ VAR”
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Marmaray’ı ilgilendiren deprem tehlikesi Kuzey Anadolu fay hattından kaynaklanıyor diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “İşte Bingöl Karlıova’dan başlayıp şöyle giden 1500 km uzunluğunda şurada İzmit Körfezi’nden Marmara Denizli’nin kuzeyinden Saroz Körfezi’ne kadar giden bir şimdiye kadar giden bir fay. Biz şimdiye kadar İstanbul ve çevresinin deprem tehlikesine hep bu kol için konuştuk. Ama Bolu‘dan itibaren Kuzey Anadolu fay dallanıyor.
Güneye doğru bir kolu daha var. Bakın şuradan siyah çizginin olduğu yerden göllerin olduğu yerden. Gemlik Körfezi’nden Kapıdağ Yarımadası’ndan Çanakkale’ye doğru gelen kollar var. Hatta şurada da üçüncü bir kol gibi bir kol daha şu gülerlerin hepsinin kenarında faylar var zaten. Nitekim biz Kuzey kolu konuşuyoruz ama güneyde de önemli depremler vardı. Mesela 1953’te Yenice Gönen depremi vardı 7,2 hemen yanında Manyas depremi vardı, biraz daha Doğu’da Sakarya’da 1967’de deprem 1964’te burada bu bize gösteriyor ki biz kuzeyi konuşuyoruz ama güney kolda yani Çanakkale’nin Bursa’nın şu kısımdaki yaşayan ya da yerleşim alanlarındaki tüm yerlerin önemli bir deprem riski daha var”
“KUZEY KOLDAKİ GERİLİM DOLDU”
Prof Dr Ersoy, İstanbul depreminin yaklaşıp yaklaşmadığına yönelik sorulan soruyu şöyle yanıtladı: “ kuzey koldaki enerji gerilimi zaten doldu. Yani şu anda da olabilir on yıllar içerisinde de olabilir ama 100 yıl beklemeyecek bir deprem. Bu depremin de 7 üzerinde olacağına defalarca söyledik zaten. Tabii bu başlık altında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de deprem beklenebilir. Mesela işte Ege bölgesinde tüm Ege bölgesinde yerleşim alanlarında”