Estetik sorun olarak düşünülen çarpık dişler aslında birçok sorunun temelinde yatıyor. Çeşitli sağlık sorunlarına neden olan çarpık dişer, diş ve çene sağlığını tehlikeye atıyor. Ağız içerisinde sıralı bulunan dişlerin birçok nedenden dolayı yamuk ve çarpık çıkmasından kaynaklanan bu rahatsızlık birçok sorunu beraberinde getiriyor. Erken dönemde tedavisinin daha kolay olduğunu açıklayan uzmanlar, genetik sorun vurgusu yapıyor. Birçok tedavi yönteminin olduğunu dile getiren uzmanlar, çarpık dişlerin sadece görüntü açısından sorun olmadığını diş sağlığında birçok rahatsızlığın temelinde bulunduğunu aktarıyor.

Carpik Dis Resim

ÇARPIK DİŞİN NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Dişlerin çarpık olmasının birden fazla nedeni olduğunun altını çizen uzmanlar, çarpık dişlerin nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Çene boyutu, kötü miyofonksiyonel alışkanlıklar, yanlış hizalanmış çene, genetik geçiş, kötü ağız bakımı, beslenme bozukluğu, yaralanma, travma, diş eti hastalıkları ve yaşlanma.

Birden fazla nedenden kaynaklanan çarpık dişler birçok belirtiyle kendini belli ediyor. Çarpıklığın boyutuna göre belirtilerin hafif veya şiddetli olduğunu belirten uzmanlar, bu rahatsızlığın gözle dahi görülebileceğinin altını çiziyor. Uzmanlar, rahatsızlığın nedenlerini şu şekilde sıralıyor: Plak oluşumu, diş çürüğü ve diş eti hastalığı, diş sıkma ve çeneyi kaydırma, çene ve baş ağrısı.

TEŞHİS VE TEDAVİ SÜRECİ

Fizik tedavi bile kolayca teşhis koyulabilen çarpık dişler için hangi tedavi yönteminin daha uygun olduğunu röntgen filmleri belirliyor. Çekilen röntgen filmleri ile ölçülerin alındığını aktaran uzmanlar, bu işlem ile dişlerin ve diş köklerinin konumunun belirlenmesinin yanı sıra ağız içerisinde gömülü kalan dişlerin olup olmadığını da kontrol ettiklerini ifade ediyor.

FARKLI TEDAVİ

Çarpık dişlerin tedavisinde öncelikle çeşitli ortodentik tedavilere başvurulduğunu dile getiren uzmanlar, bu tedavi yönteminin yapılamadığı durumlarda birçok farklı tedavi yönteminin bulunduğunu söylüyor. Özellikle diş teli tedavisinin kullanıldığını dile getiren uzmanlar tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralıyor: Metal diş telleri, seramik diş telleri, şeffaf plak tedavisi, lingual diş telleri, çene düzeltme ameliyatı. 

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN