“Yeni bir yıl, yeni bir başlangıç” temelini kurarken, ilk adımın geçmişi kabullenmekten geçtiğini söyleyen Antalyalı Uzman Klinik Psikolog Esra Bahar Gülcür, “Birey olarak amaç mükemmel olmak değil mükemmeli aradığımız yolda hayat kalitemizi arttırmak için gösterdiğimiz çabadır. En değerli amaç bu yolculukta motivasyonumuzu koruyarak yolun sonuna ulaşmak değil yolun keyfini çıkartmak olmalıdır. Tabii ki yeni yılla birlikte hayatımıza yeni hedefler, istekler dahil olur ve yeni yıl başlangıcı bizi motive edebilir. Fakat bu istek ve hedeflerin kalıcı olması, istikrar sağlaması önemlidir. İstikrarın sağlanması için psikolojik mekanizmalar bu gücü bize sağlar.” diye konuştu. Peki, yeni yıl kararlarını kalıcı hale nasıl getirmeliyiz? Motivasyonun psikolojik temellerini anlayarak, 2025’te kalıcı hedefler için nasıl bir yol haritası çizmeliyiz?

İSTİKRARLI BİR DEĞİŞİM OLMALI

Uzman Klinik Psikolog Gülcür, konuya ilişkin şu sözleri kaydetti: “Biz psikologlar motivasyonu iki alanda inceleriz. İçsel ve dışsal motivasyon. İçsel motivasyonda temel, kişinin içsel arzularının değerleriyle uyumlu olacağı şekilde hareket etmesidir. Dışsal motivasyon ise gelen ödüller ve cezalarla şekillenen motivasyon türüdür. Belirli bir hedefe ulaşmak için para, takdir, onurlandırılma gibi ödüllendirmeler veya başarısızlık korkusu gibi cezalar kullanıldığında kullanılır. Dışsal motivasyon kısa vadede etkili olabilir fakat sürdürülebilir ve istikrarlı bir değişim için içsel motivasyon kadar sağlam değildir.”

HEDEFLER İLE DEĞERLER BAĞDAŞMALI

İçsel motivasyonun gücünü arttırmanın, yaşam kalitesini arttırmanın önemli parçalarından biri olduğunu ifade eden Gülcür, “Yeni yıl kararlarının kalıcı hale getirilmesi için hedefleriniz ile kişisel değerlerinizin bağdaşması gerekmektedir. Örneğin; “diyet yapmaya başlayacağım” kararı, yalnızca dış görünüşü iyileştirmek adına değil, sağlıklı bir yaşam sürdürme isteğiyle alınmalı, bu kararın arkasında güçlü bir içsel motivasyon olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Uzman Klinik Psikolok Esra Bahar Gülcür

NET HEDEFLERİNİZ OLSUN!

Uzman Klinik Psikolog Gülcür, içsel motivasyona ilişkin yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bazı psikolojik stratejilere değinecek olursak; hedeflerinizi spesifik ve ölçülebilir yapılması. Genel ve soyut hedefler yerine, somut ve ölçülebilir hedefler daha etkili sonuçlara yol açar.Net hedefleriniz olsun. Küçük adımlar ile başlayın. Büyük hedefler korkutucu olabilir. Senenin başındayken bir aylık, üç aylık, altı aylık ve bir senelik gibi net somut adım adım hedefler koyun. Aylık hedeflerinize ulaştıkça kendinizi ödüllendirmeyi ihmal etmeyin. Kendinizi ödüllendirmek olumlu bir pekiştirme kullanmaktır.”

ZİHİNSEL ENGELLERİ AŞIN!

“Her küçük hedefe ulaşmak, büyük hedefe ulaşma yolunda sizi motive edecektir” diyen Gülcür, açıklamasına son verirken şu sözlere yer verdi:

“Zihinsel engelleri aşın. Genelde bazı engeller ile karşılaştığımız da pes ederiz. Engelleri aşarken, psikolojik esnekliğinizi arttırın ve sabır ile yaklaşın. Zihinsel engelleri aşmak için başarısızlıkları öğrenme fırsatı olarak görmek gerekir. Değişime ve gelişime olan inancınızı kaybetmeyin. Gerçek bir değişim bir günde olmaz, ancak bir yıl boyunca atacağınız adımlar 2025 sonunda sizi hedeflerine ulaşmış, istikrarlı, motive olmuş bir insan yapacaktır.”

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN