Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında yer alan Cennet ve Cehennem Mağaraları sıklıkla ziyaret edilen tercih yerler arasında yer almaktadır. Cennet Cehennem Mağaraları nerede bulunduğu, tarihi ve obruklar hakkında diğer merak edilenleri sizin için araştırdık!
İşte detaylar…
Cennet ve Cehennem Mağaraları Nerede?
Cennet ve Cehennem Mağaraları ya da diğer adıyla Cennet ve Cehennem Obruklarının nerede olduğu merak edilmektedir. Cennet ve Cehennem Mağaraları Mersin’de bulunmaktadır. Mersin şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. Silifke ilçesine ise yaklaşık 20 kilometre mesafededir.
Antik Narlıkuyu Limanı'nın 2 km kuzeybatısında ve Korykos (Kızkalesi) kalesinin 5 km batısında yer almaktadır. Cennet ve Cehennem obrukları arasında yaklaşık 80 metre mesafe bulunmaktadır. Bu doğal oluşumlar özellikle yaz aylarında hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Cennet ve Cehennem Obrukları Mersin’e gelen kişiler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Cennet ve Cehennem Mağaraları Giriş Ücreti 2024
Cennet Cehennem mağaraları nerede sorusunun cevabını öğrenenler, giriş hakkındaki detayları merak ediyor.
Cennet ve Cehennem Mağaraları ile ilgili diğer bir merak edilen konu ise girişi ücretlerdir. 2024 yılı itibariyle Cennet ve Cehennem Mağaraları’na giriş ücreti müze kart iledir.
Cennet ve Cehennem Mağaraları giriş ücreti 2024 yılında şu şekildedir:
Fiyat |
|
Yetişkin |
60 TL |
Öğrenci |
30 TL |
18 Yaş Altı |
Ücretsiz |
65 Yaş Üzeri |
Ücretsiz |
Yabancı Uyruklu |
12 Euro |
Cennet ve Cehennem Obrukları Tarihi
Cennet Cehennem Mağaraları nerede sorusunun ardından bu mağaraların tarihini de anlatalım...
Cennet ve Cehennem Obrukları, yeraltı sularının kireçtaşını aşındırması sonucu oluşmuş iki büyük obruktur. Bu obruklar, milyonlarca yıl süren doğal süreçler sonucunda meydana gelmiştir. Cennet Obruğu’nun derinliği yaklaşık 135 metre, çapı ise 250 metredir. Cehennem Obruğu ise 110 metre derinliğinde olup, yaklaşık 50 metre çapındadır. Cennet Obruğu’nun tabanına inen bir merdiven bulunurken, Cehennem Obruğu’nun tabanına inmek mümkün değildir.
Cennet ve Cehennem Mağaraları, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda tarihsel önemiyle de dikkat çeker. Antik dönemlerde bu mağaraların tanrı ve tanrıçaların tapınma yerleri olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Ayrıca, Cennet Obruğu’nun içinde yer alan küçük bir kilise vardır. Erken Hristiyanlık dönemi açısından bu bölgenin tarihi ve dini önemini de bulunmaktadır. Cennet ve Cehennem Obruklarını ayrı ayrı inceleyelim.
Cennet Obruğu
Cennet Cehennem mağaraları nerede yanıtladık. Şimdi de ayrı ayrı bu mağaralardan bahsedelim...
Cennet Obruğu, yeraltında akan bir derenin kimyasal erozyon sonucu tavanın çökmesine neden olmasıyla meydana gelmiş büyük bir mağaradır. Elips şeklindeki ağzı 250 ve 110 metre çapında olup, derinliği 70 metredir. Obruğun tabanının güneyinde yaklaşık 200 metre uzunluğunda ve 135 metre derinliğinde bir mağara girişi ile bu mağaranın girişinde küçük bir kilise bulunmaktadır.
Kilisenin giriş kapısındaki 4 satırlık kitabe vardır. Bu kitabe, obruğun 5. yüzyılda dindar bir kişi olan Paulus tarafından Meryem Ana'ya adandığını belirtmektedir. Cennet Mağarasının içerisine inmek için 452 basamaktan oluşan geniş bir taş merdiven bulunmaktadır. Kiliseye 300. basamakta ulaşılmaktadır.
Bu obruk, Miyosen döneminde oluşmuş sığ denizel kireçtaşı katmanları içinde gelişen karstik süreçler sonucunda meydana gelmiştir. Obruğun kuzey yamacı oldukça diktir. Kapalı bir karstik mağara sisteminin tavanının çökmesiyle şekillenmiştir. Bugün hala obruk içerisinde bulunan yeraltı akarsuyu, Cehennem çukurunun tabanından geçerek Narlıkuyu arazisinin derinliklerinden Akdeniz'e karışmaktadır.
Mağranın içerisinde ayrıca Helenistik dönemden kalma bir Zeus Tapınağı bulunmaktadır. Dor düzeninde inşa edilen bu tapınağın kuzey duvarındaki taşlara Hellenistik ve Roma dönemlerinde görev yapmış 130 din adamının isimleri yazılmıştır. Hristiyanlık döneminde kiliseye çevrilen tapınağın güney duvarı ise günümüze ulaşamamıştır.
Merdivenlerin de bu döneme ait olduğu düşünülmektedir. Obruğun tabanına rahatlıkla inilebilmekte, yeraltındaki akarsuyun sesi dibe yakın bir noktadan duyulabilmektedir. Aşağı inmeden önce yukarı çıkan bir asansör de bulunmaktadır.
Cehennem Obruğu
Cehennem Obruğu, yaklaşık 110 metre derinliğe sahiptir. Bu obruk, Cennet Obruğu'nu oluşturan karstik yeraltı akarsuyunun bir başka mağara sistemini aşındırarak tavanın çökmesi sonucu oluşmuştur. Cehennem çukurunun ağız çapları 50 ve 75 metre, derinliği ise 110 metredir. Kenarları içbükey olduğundan dolayı içine inmek mümkün değildir. Ancak özel dağcı ipi veya sert bir merdiven yardımıyla inilip çıkılabilir. 2021 yılında, Cehennem Obruğunun da görülebilmesi için camdan bir seyir terası inşa edilmiştir.
Cennet ve Cehennem Mağaraları Hikayesi
Cennet Cehennem Mağaraları nerede ve giriş ücretli mi hakkında bilgi verdik. Şimdi de bu mağaraların hikayelerine göz atalım...
Cennet ve Cehennem Mağaraları ile ilgili birçok efsane ve hikaye bulunmaktadır. Bu efsanelerden biri, Zeus’un alevler kusan yüz başlı ejderha olan Typhon isimli canavarı Cehennem Obruğu’na hapsettiği ve onu burada zincirlediği yönündedir. Bir başka efsaneye göre ise, Cennet Obruğu, adını yeryüzünde cenneti simgeleyen güzelliğinden ve yeşil doğasından alırken, Cehennem Obruğu ise karanlık ve ürkütücü görünümü nedeniyle bu ismi almıştır.
Cennet ve Cehennem Mağaraları’na Yol Tarifi
Cennet ve Cehennem Mağaraları’na ulaşım oldukça kolaydır. Mersin şehir merkezinden yola çıkıldığında, D400 karayolu üzerinden Silifke yönüne doğru ilerlenir. Yaklaşık 80 kilometre süren bu yolculuk sonrasında Narlıkuyu’ya varılır. Narlıkuyu’dan tabelaları takip ederek, kısa bir süre sonra mağaralara ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma tercih etmek isteyen kişiler için ise Mersin ve Silifke’den düzenli otobüs seferleri de mevcuttur.
Cennet Cehennem Mağaraları nerede sorusunu tüm detaylarıyla yanıtladık!