İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu üyesi Ebru Elmas, “Deprem konusunda yapılan uyarıların dikkate alınmaması, afet yönetiminin siyasi şova dönüştürülmesi, deprem gerçeği bahane edilerek kentsel dönüşüm uygulamalarının kentlerin değerli arsalarında rantsal dönüşüme alet edilmesinin en acı sonucu 6 Şubat 2023 Depremlerinde görülmüştür” dedi.

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri Ebru Elmas, İsmail Aydın, İmge Öcal, Serkan Özen ve Zeynep Koçak tarafından 17 Ağustos 1999 depreminin 25. Yılı dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında konuşma yapan Ebru Elmas, deprem konusunda sık sık uyarılarda bulunmalarına rağmen değişen bir şey olmadığına vurgu yaparak, “Bizler 17 Ağustos 1999’dan bu yana yapılması gerekenleri defalarca seslendirirken, yetkili makamlarda bulunanlar, yerel ve merkezi yöneticiler ne yaptı?” İfadelerine yer verdi.

Imo Deprem Sergi (2)

YAPILAN ÇALIŞMALAR TOZLU RAFLARDA

Gölcük merkezli 7,4 büyüklüğündeki depremin başta Marmara bölgesi olmak üzere tüm Türkiye`yi derinden etkilediğini belirten Elmas, “Tüm ülkeyi sarsan bu afetin ardından depremlere yönelik konular kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılmış, depremlere yaklaşımın yalnızca afet sonrası müdahale ve yara sarma faaliyetleriyle sınırlı tutulamayacağı, depremlere hazırlık çalışmalarının enine boyuna değerlendirilerek kalıcı çözümler üretilmesi gerektiği konusunda bir konsensus oluşmuştur. Nitekim devam eden süreçte birçok kamu kurum ve kuruluşu, üniversiteler ve meslek odalarınca depreme yönelik hazırlık, güvenli ve sağlıklı kentleşme konularında bilimsel-teknik çalışmalar yapılmış, raporlar hazırlanmış, eylem planları oluşturulmuştur. Gelgelelim afete hazırlık konusunda yürütülen tartışmalar zamanla gündemden çıkmış, yapılan onca bilimsel-teknik çalışma ise kurumların tozlu raflarında unutulmaya terk edilmiştir.” Açıklamasında bulundu.

Imo Deprem Sergi (1)

YAŞAM NORMALE DÖNMEDİ

Elmas, Büyük Marmara Depreminin 25. yılında her sene olduğu gibi bu sene de uyarıda bulunduklarını belirterek, “Peki bizler, 17 Ağustos 1999’dan bu yana yapılması gerekenleri defalarca seslendirirken, yetkili makamlarda bulunanlar, yerel ve merkezi yöneticiler ne yaptı? Bu sorunun cevabını görmek için bu 25 yılda yaşanan diğer depremlerin yıkıcı sonuçlarına bakmak yeterli olacaktır. 1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi, 23 Ekim-9 Kasım 2011 Van Depremleri, 24 Ocak 2020 Elazığ Sivrice Depremi, 30 Ekim 2020 İzmir Depreminde binlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce yapı yerle bir olurken kentlerin altyapıları çöktü, haftalar, hatta aylarca deprem bölgelerinde yaşam normale dönemedi.” Dedi.

Imo Deprem Sergi (7)

İLK İŞ YAPI STOKUNUN İYİLEŞTİRİLMESİ OLMALI

Depremlere hazırlık çalışmalarının ilk sırasında yapı stokunun iyileştirilmesinin geldiğini söyleyen Elmas, ülkemizde yapı stokunun durumunun belirsizlik içinde olduğunu ifade ederek, “TBMM`nin İzmir Depremi sonrası kurduğu Araştırma Komisyonun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye`de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir.” Açıklamasına yer verdi.

Imo Deprem Sergi (3)

VERİLEN SÖZ TUTULMADI

Elmas, iktidar tarafından 31 Mart 2023’te yapılan açıklamada 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konutun depremzedelere teslim edileceğinin söylendiğini ancak sonucun farklı olduğunu belirterek, “Temmuz 2024 itibariyle TOKİ’nin verilerine göre 11 ilde projesi yüzde 90’ın üzerinde tamamlanmış olan konut sayısı yalnızca 38.229’dur. Yani bir yılda tamamlanacağı iddia edilen 319 bin konutun ancak yüzde 12’si tamamlanma aşamasına gelmiştir.” İfadelerine yer verdi.

“ALINMAYAN TEDBİRLERİN BEDELİNİ ÖDEDİK”

İMO Yönetim Kurulu üyesi Ebru Elmas sözlerini şöyle sürdürdü: “Marmara Depreminin üzerinden geçen 25 yılda alınmayan tedbirlerin bedelini son olarak yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinde acı bir şekilde ödedik. Siyasi partilerin yerel seçim sürecinde yürüttükleri kampanyalarda afetlere karşı hazırlık önemli bir yer tutarken, bugüne kadar alınmamış tedbirlerin 6 Şubat Depremlerinde ortaya çıkardığı yıkım, seçim sonuçlarını etkileyen başlıca konulardan biri oldu. Ancak ne yazık ki bu son felaket de şimdiden gündemden çıkmış görünmektedir. Oysa önlem almak için kaybedilecek tek bir günümüz bile yoktur.”

Imo Deprem Sergi (4)

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

Marmara depremimin 25. yılında hayatını kaybeden yurttaşlarımızı yad eden Antalya İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri oda tarafından yapı stokunun tespiti, yapı üretimi, denetimi, kentsel dönüşüm ve mühendislik hizmetlerinin belgelendirilmesi konuları başta olmak üzere bugüne kadar yaptıkları tüm açıklamalarda kurumlara ilettikleri raporlarda belirtilen çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: SİBEL YEŞİL