Kaçak su kullanımında son dönemlerde artış yaşanıyor. Pek çok yerde su sıkıntısı yaşanırken kaçak kullanım sorunları beraberinde getirdi. Konuyla ilgili konuşan ANSİAD İklim Değişikliği ve Çevre Çalışma Masası Başkanı ve Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Eski Başkanı Cem Arüv, YouTube kanalında yayınladığı videoda sert açıklamalarda bulundu. Arüv, konuşmasında kaçak su kullanımının hırsızlık olduğunu vurgulayarak, hukuki yaptırımların artırılması gerektiğini ifade etti. Antalya’da binlerce turistik tesis, ikinci konut ve havuzun kaçak su kullandığını belirten Arüv, “Su kamunun malıdır. Kaçak kuyu açan veya kullanan herkes hırsızlık yapıyor” dedi.

Kaçak Kuyu (1)-1

“KAMU MALI ÇALINIYOR”

Kontrolsüz ve kaçak su kullanımı sadece Antalya'yı değil, Türkiye'nin pek çok yerinde son derece yaygın olduğunu belirten Arüv, “Su kamunun mülkiyetinde yerin 10 metre altından itibaren çıkan tüm sular, kamunun gözetiminde ve denetiminde olan sular. Hukuken değerlendirildiğinde, ‘Kontrolsüz ve kaçak su’ denildiği anda, kamunun malını çalıyorsunuz anlamına gelir. Bir başka deyişle, 'Su hırsızısınız' demektir. Kamu malına zarar veriyorsunuz, yok ediyorsunuz, siz hırsızsınız” dedi.

Kaçak Kuyu (1)

“KAÇAK SU KULLANIMI YAPAN HIRSIZDIR”

Kaçak kuyu sahibi olan, işleten ve üretim yapan kişilerin hırsız olduğunu ileri süren Arüv, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ceza kanunundaki yerine oturtalım. Soru şu: Kaçak kuyuyu tespit ettin. Ne yapıyorsun? Ruhsatsızsın zaten. Ruhsatı varsa onunla ilgili gerekli ruhsat iş ve işlemlerini nereden yapıyorsun? Devlet suçlarından gidiyorsun. Ruhsat alıyorsun. Ona göre ruhsat veriyorsa sana, orada uygunsa, yer altı suyunun niteliği hakkındaki bilgiler, devlet suçlarında var. Ruhsata isimlerden belirtmiş olduğun ihtiyaca müteakip suyu çekiyorsun ve üstüne de bir saat koyuyor, parasını da senden alıyor.”

Kaçak Kuyu (2)-1

“Başta turistik işletmeler olmak üzere pek çok sanayi tesisinde kaçak kuyular var. Ve bunlar hırsızlık yapıyorlar. Kontrolsüz ve kaçak kullandığı zaman sanki suç değilmiş gibi algılanıyor” diyen Arüv, “Ancak bu suç, hırsızlık suçu. Kamunun bu konuyu, bu çerçeveden ele alma zamanı gelmişti. Başka bir deyişle, ‘Kaçak suyu olan insanı, kaçak su kullanan işletmelerinin sahipleri, yönetim kurulu başkanı, sorumlu müdürleri direkt hırsızlık suçundan muamele görmek durumunda’, aksi takdirde bunu engelleyemezsiniz” diye konuştu.

Kaçak Kuyu (4)

“KAÇAK VE KONTROLSÜZ KULLANIMDAN KAYNAKLANIYOR”

Arüv, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Antalya'yı özellikle konuşurken, binlerce havuz var. Binlerce ikinci konut var. Binlerce turistik tesis var. Bu ilde kullanılan su, belediyelerden temin edilmek zorunda, normal şartlar altında. Kullanılan su miktarını görüyoruz. Su kaynaklarımızda suyun bu kadar az olmaması gerekir. Dere yataklarının kurumaması gerekir. Onların debisini biliyorsun ya da yer altı suyu bu kadar düşmemesi gerekir ama düştüğünü görüyorsun. Aradaki açık kaçak ve kontrolsüz kullanımdan kaynaklanıyor. Bu bir hırsızlık suçudur. Fakir, dul, yetim, gazinin ve şehidin hakkını yeme durumudur. Ve bu tarz kullanıma sahip olanlar hırsızlık suçundan yargılanmalıdır.”

Kaçak Kuyu (5)

“HIRSIZLIK SUÇUNDAN YARGILANMALI”

Kişilerin devletin her santimetrekaresinde yer altı, yer üstünde hakkı olduğunu ifade eden Arüv, “Suyu çalamazsın, suyu çalarak hırsızlık yapıyorsun. Yer altı suyunu aşırı ve yoğun çekmekten dolayı tarımcı su bulamıyor. Ovalar tuzlanıyor. Kamuyu bu anlamda mevzuatını düzenlemeye davet ediyorum. Direkt, kontrolsüz ve kaçak su kullananların kuyuları iptal edilmeli ve hırsızlık suçundan yargılanmalı. Ha paranı çalmış, ha suyunu çalmış. Arasında bir fark yok. Bunlar hırsızlık suçundan yargılanmalı ve haklarına gerekli yasal işlemler bu şekilde yürütülmeli” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: ABDULREZZAK KILIÇ