Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nu Antalya'ya davet eden Milletvekili Aykut Kaya, “Sayın Bakan, lütfen bir Antalya'ya gelin, polis eskortu olmadan Antalya-Gazipaşa arasında bir yolculuk yapın; hemşehrilerimizin yollardaki mücadelesini, stresini, kendi gözlerinizle görün.” ifadelerini kullandı. Sözlerinin devamında “Hep aynı örneği veriyorum; Almanya'dan bir turist Antalya'ya üç saatte geliyor, aynı turist havalimanından Alanya'ya 110 kilometrelik yolu üç buçuk saatte gidemiyor.” diyerek trafik sorununa yönelik eleştirilerini paylaştı.

ANTALYA-ALANYA OTOYOL PROJESİ NEDEN BAŞLAMADI?

2023 yılının sonunda ihalesi yapılan Antalya-Alanya Otoyol Projesi’ndeki eksiklik ve gecikmelere dikkat çeken Kaya, “Biz Antalya-Alanya Otoyolu Projesi'nin yapılmasını talep ettik, siz Serik-Konaklı Otoyol Projesi'ni ihale ettiniz. Zaten en çok tıkanan noktalardan birisi olan Antalya-Serik arasını ihale kapsamı dışına aldınız.

 Bir de projeyi neden Konaklı'da bitiriyorsunuz? Konaklı'dan Alanya'ya kadar olan mevcut trafik yoğunluğu da bu şekilde daha da artacak. Asıl yol ihtiyacı bölgeleri kapsam dışı bıraktınız. Bu projenin yapımına da henüz başlamadınız.” değerlendirmesinde bulundu.

ANTALYAMIZI TASARRUF TEDBİRLERİYLE MAĞDUR MU EDECEKSİNİZ?

“Millî ekonomiye çok yüksek katkılar sağlayan bir şehrin milletvekiliyim. Almaya gelince pek sevdiğiniz, vermeye gelince eli sıkı davrandığınız Antalya'mızı bir de tasarruf tedbirleriyle mi mağdur edeceksiniz?” diye soran Kaya, “Soru önergesi verdim. "Antalya Havalimanı'nı Gazipaşa Havalimanı'na bağlayacak bir raylı sistem projeniz var mı?" diye sorduk.

 "Hayır." dediniz. Alternatif turizm yolu yaptınız, onu da eksik bıraktınız. Bu yolun havalimanından Kızılağaç bölgesine kadarki eksikliklerinin de bir an önce tamamlanması gerekiyor. Boğazkent ve Gündoğdu arasında yapılamayan 18 kilometrelik yolun Manavgat Sorgun bölgesine bir köprü yapılarak Kızılağaç'a kadar uzatılması gerekmektedir. Diğer taraftan, Alanya'mız özelinde yıllardır bitirilemeyen mevcut çevre yolunun Tosmur Kavşağı'ndan Demirtaş'a kadarki kısmının acilen açılması gerekmektedir. Sık sık ölümlü trafik kazaları meydana gelmektedir.

Gazipaşa-Alanya Havalimanı terminal binasının büyütülmesi, modernize edilmesi gerekmektedir, Gazipaşa'mıza, Alanya'mıza ve Antalya'mıza yakışır bir hâle getirilmesi gerekmektedir. Alanya gibi turizm şehirlerinde ikametgâh meseleleri diğer şehirlerden ayrıştırılmalı, Alanya'nın gerçeklerine göre düzenlenmelidir. Daha önceki yürürlükte olan genelgelere göre yatırım yapan kişilerin de müktesep hakları korunmalıdır. Emlak sektörü temsilcileriyle yaptığım toplantıda genelgelerin sık sık değişmesinden kaynaklanan mağduriyetler tarafıma iletilmiştir.” ifadelerini kullandı.

ALANYALI ÇİFTÇİMİZİ DAHA FAZLA MAĞDUR ETMEYİN

“Alanya'mızdaki tarım sektörüne gelince, tarımsal sulama konusunda ülkemizde çok ciddiye altyapı eksikliği bulunmaktadır” diyen Kaya, “Seçim bölgem olan Antalya'da da sulama altyapısının yetersiz olması nedeniyle çok ciddi verimsizlikler yaşanmakta ve çiftçilerimizin gelirleri düşmektedir.

Örneğin, 2015 yılında başlayan Yeniköy Barajı 12.500 dekarlık tarımsal alana fayda sağlayacak olup şu ana kadar yüzde 70'i tamamlanmıştır, kalan kısmının da ivedilikle tamamlanarak 2025 yılı sulama sezonunda üreticilerimize suyun verilmesi bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için büyük önem arz etmektedir.

Yeniköy Barajı'nın tamamlanmasıyla Yeniköy, Toslak, Emişbeleni, Elikesik, Hacıkerimler Mahallelerimizin su ihtiyacı karşılanacak, Alanya'mızın batı tarafı kurtulacak, yer altı su kaynaklarımız boşa çıkacaktır. Yapımı tamamlanan ikinci etabında üreticilerimize, çiftçilerimize hizmet veren Dimçayı Barajı'mızın son etabındaki mahkeme konusu olan hususların bir an önce giderilerek önündeki Demirtaş, Keşefli, Yeşilöz, Uğrak, İmamlı, Hocalar, Özvadi, Büyükpınar Mahallelerinin su ihtiyacı karşılanmalıdır. Mevcut durumda, çiftçilerimiz suya erişim konusunda mağduriyetler yaşamaktadır.” Diyerek sözlerini sürdürdü.

ELEKTRİĞE %30 ZAM KABUL EDİLEMEZ

Alanyalı çiftçilerin en çok mağdur olduğu diğer bir hususun Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tarımsal elektrik aboneliklerine uyguladığı yüzde 30 enerji zammı olduğunu belirten Kaya, “tarımsal üretimin devamı ve güvenilir gıdanın sofralara taşınması için bu zammın sübvanse edilmesi gerekmektedir.” dedi.

ALANYALI ÇİFTÇİLERİMİZE POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ

Sözlerinin devamında “Alanyamızda örtü altı turfanda sebzecilik ve katma değeri yüksek olan tropikal ürünler yetiştiğinden dolayı tarımsal destekleme modeli değiştirilerek çiftçilerimize ürün bazlı destekler verilmelidir” diyen Kaya, “Örtü altı seracılık yapan çiftçilerimizin yatırım ve işletme maliyetleri çok yüksek olduğundan bu üreticilerimize pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” İfadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaynak: AYKUT KAYA/ BÜLTEN