Türkiye’de her geçen gün devam eden sosyal çürüme, ekonomik kriz, ülkede eğitimi olumsuz etkiliyor. Eğitim sisteminde laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşma, yeni müfredatın yetersiz oluşu kamusal eğitimde tartışmaları beraberinde getiriyor. Türkiye’de, ilk okuldan üniversite eğitimine kadar yaşanan sorunlar devam ederken, özelikle yükseköğretimlerde artan beyin göçü ivme kazandı. Yükseköğretim mezunları arasında yaşanan göç, eğitim ve çalışma hayatını doğrudan etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 yılında yüzde 1,6 olan beyin göçü, 2023 yılında yüzde 2 oranında artış yaşandı. Bu durumun artışında ülke genelinde nitelikli insan kaynağı kaybı ciddi sorunları beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili konuşlan Eğitim Sen Antalya Şubesi Başkanı Kadir Öztürk ülkede laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşmadan dolayı beyin göçü yaşandığını ifade etti. Özelikle yükseköğretimde yaşanan beyin göçünde nitelikli insan kaynağı kaybı eğitme ve çalışma hayatında ciddi tehditler yaratacağını belirtti.

Öğrenci 4-1

8 YILDA YÜZDE 25 ARTIŞ ORANI OLDU

TÜİK, veri kaynağı olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Mezun Kaynakları, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemimden (MERNİS) sistemlerinde elde edilerek kullanıyor. Yükseköğretim mezunlarının 2015 yılında yüzde 1,6 olana beyin göçü, 2023 yılında yüzde 2 oranında artış yaşandı. 8 yılda beyin göçü yüzde 25 oranında artış olurken 1,25 kat artışı gözler önün seriyor. Kadınlarda yüzde 1,6 olan artış erkeklerde yüzde 2,6 oranında artış olduğu ortaya çıktı.

638356 2008081666

BİLİŞİM VE MÜHENDİSLİK ALANLARINDA YÜKSELEN GÖÇ

TÜİK’e göre, ülke genelinde yüksek beyin göçü oranına sahip olan alan bilişim ve iletesim teknolojileri odu. Bu alanda yüzde 6,8 oldu. Mühendislik, imalat ve inşaat alanında yüzde 4,4, doğa bilimleri, matematik ve istatistikte yüzde 2,6 oranında beyin göçü yaşandı. Teknik alanda yaşanan beyin göçündeki artış ülkede nitelikli inan kaynağının 8 yıl için de ciddi oranda artış olduğu kaydedildi.

TÜİK 2023 yılı verilerine göre mühendislik bölümlerinde beyin göçü atışı oldu. Lisans programlarında sırasıyla moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği yüzde 17,9, biyomühendislik yüzde 10,2, işletme mühendisliği yüzde 9,8, elektronik mühendisliği yüzde 9,1, matematik mühendisliği yüzde 8,9 olurken bilgisayar mühendisliği yüzde 8,4 oranında beyin göçü yaşandı. Bunun yanında fizik mühendisliği alanında da yüzde 8,3 olduğu görüldü. 8 yılın sonunda ortaya çıkan tablo durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Türkiye’de beyin göçü hızla artıyor.

Students Class Engineering Ogrenciler Ders Muhendislik 1@2X@2X

GİDİYORLARSA GİTSİNLER, BURALAR BOŞ KALMAZ!"

TÜİK verileriyle Türkiye’de ciddi derece beyin göçü, yetişmiş nitelikli insan kaybı olduğu ispatlanmış oldu. Hıza artan beyin göçü, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın 8 Mart 2022 tarihi Kadın muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında doktorlara, “Gidiyorlarsa gitsinler buralar boş kalmaz” demişti. Ancak TÜİK verilerine bakıldığında sadece doktorlar göç etmekle kalmıyor bununda mühendislik, teknolojik alanda da beyin göçü ve nitelikli insan kaynağı yurt dışına gidiyor. Verilere göre, ülkede geride yetişmiş insan kaynağı da kalmayacak gibi görünüyor.

EN ÇOK ABD’YE GÖÇ OLDU

Türkiye’den en çok Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) nitelikli insan kaynağı gidiyor. ABD’ye Yüzde 21,4, Almanya yüzde 17,5, Birleşik Krallık yüzde 11,2 Hollanda yüzde 6,9, Kanada yüzde 4,9 oranında Türkiye’den yurt dışına beyin göçü oldu.

Beyin Göçü2

TÜRKİYE’DE NİTELİKLİ ÖĞRENCİLERİ KAYBEDİYORUZ

Konuyla ilgili açıklamada buluna eğitimciler durumun vahametini ortaya koydu. Eğim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, mühendislik alanında yetişmiş insanların kaybedildiğini vurguladı. Ayrıca başkan Öztürk yetişmiş nesillerin beyin göçü yapması bir sonraki nesillerin de yetiştirilemeyeceğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’de bu oranlar gelişmiş nitelikli öğrenciler yurt dışın gittiğini gösteriyor. Özellikle mühendislikte yetişmiş insanları kaybediyoruz. Ülkede yetişmiş nesilleri kaybetmek, bir sonraki nesli kaybetmek demektir. Öğrencileri yetiştirecek yetkin bir kalmadı ülkede.”

ÜLKEDE YAŞANAN ZORLUKLA BEYİN GÖÇÜNE ZORLUYOR

Ülkede yaşanan zorluklar nedeniyle beyin göçü yaşandığını dile getiren başka Öztürk, “Sağlıkta ve eğitimde aratan şiddet, yaşanan ekonomik zorluklar karşısında ülkede beyin göçü yaşanıyor.  Burada yaşama olanağı kalmadı” şeklinde ifade etti.

Beyin Göçü

“TOPLUM EĞİTİM YOLUYLA KANDIRILIYOR”

Başkan Öztürk, Ak Parti iktidarının eğitim yoluyla yurttaşlar kandırdığını ileri sürerek, "AK parti iktidarı biatçı toplum yaratılmak isteniyor. Kendi çocuklarını yurt dışında okutuyor ama ülkede nesilleri açlığa eğitimsizliği itiyor. Ak parti iktidarı eğitim yoluyla toplumu kandırıyor” dedi.

“LAİK VE BİLİMSEL EĞİMDEN UZAK”

Başkan kadir Öztürk konuşmasını şu sözlerle sonlanırdı: “Laik ve bilimsel eğitimden uzak bir eğitim var ülkede insanlar bu yüzden de yurt dışına kaçıyor. Eğitimin içi boş bir durumda. Eğitimi de tamamen cemaatlere ve tarikatlar peşkeş çekiliyor. Toplum olarak ortak bir yerde durup buna ses çıkartılmalı.”

Muhabir: ERDEM KILIÇ