Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nde beklenen depremle ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Görür, "Artı-eksi hesabına göre, önümüzdeki 6 yıl içinde Marmara'da deprem olması muhtemel. Ancak asıl beklenen süre 10 yıl içinde. Uzatmaları oynayarak zamanı ötelemek artık mantıklı değil.

Tehlike kapımızda belirgin bir şekilde duruyor ve bu nedenle bekleme lüksümüz bulunmuyor" ifadelerini kullandı. Toplumda deprem bilincinin artırılması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda da uyarılarda bulunan Görür, önlemlerin vakit geçirmeden alınması gerektiğini vurguladı.

Naci̇ Görür

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Naci Görür “1766 yılında 3 ay arayla fay hatları kırılmış, dolayısıyla İstanbul’da 3 ay arayla 7 ve 7’nin üzerinde iki depremle karşı karşıya kalmıştır. Bu oldukça tehlikeli bir konudur. Fay hatlarının ikisi birden kırılırsa, 7.5 ve 7.6’ya kadar çıkma ihtimali var. Bu tehlike karşılığında 1999 yılından bu yana yapılan araştırmalarda, depremler ve depremlerin neden olabileceği olaylar, İstanbul’un nasıl tepki vereceği, nerelerde çaresiz kalacağı, en fazla kayıpların nasıl olacağı uzun zamandır çalışılıyor.

Şahsen benim başkanlığımda, bütün Marmara Bölgesi’nde 8 tane uluslararası gemiyle, Türk gemisi de içlerinde var. Bu çalışmaları yaptık. İstanbul’un neresinin zafiyet içerisinde olacağını, zayıf karnımızın neler olduğunu, hangi bölgeler olduğu biliniyor” dedi.

Marmara

“KENT BÜTÜNLEŞİK HAZIRLANMALI”

Depreme rastgele hazırlık yapılamayacağını söyleyen Görür “Marmara Bölgesi’nde 8 tane uluslararası gemiyle, Türk gemisi de içlerinde var. Bu çalışmaları yaptık. İstanbul’un neresinin zafiyet içerisinde olacağını, zayıf karnımızın neler olduğunu, hangi bölgeler olduğu biliniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı umarım ki, kenti depreme hazırlamak için gerekenleri yapacaktır. Bu gerekenlerin arasında da kentin, bileşenleri vardır. Kent depreme rastgele hazırlanmaz. Bugünkü siyasilerin, önemli bir kısmının düşündüğü gibi İstanbul’u depreme hazırlamak deyince, hemen akıllarına yapı stoku geliyor.

Yapı stokunun gelmesinin de nedenleri var. İnşaat, güzel binalar yapılıyor. Halk memnun, müteahhit memnun, belediye başkanı memnun. Elbette güzel, kentin yapı stokunu yenilemek deprem için de iyidir. Zararı azaltır. Ama İstanbul’u sade yapı stokuyla depreme hazırlamak mümkün değil. Kentin bütün bileşenlerini, halkı, alt yapıyı, yapı stokunu, ekosistem ve çevreyi, ekonomiyi aynı anda bütünleşik olarak depreme hazırlarsanız, kenti depreme hazırlamış olursunuz” diyerek konuştu.

Muhabir: Stajyer Muhabir Kübra Can