“Apple, ABD merkezli bir teknoloji şirketi olarak, Çin’deki hükümet kurumlarında iPhone ve diğer yabancı marka cihazların kullanılmasının yasaklanması sonucunda büyük bir kayıp yaşadı. Bu yasak, Çin’deki Apple hisselerinde düşüşe neden olarak şirketi yaklaşık 200 milyar dolar zarara uğrattı.
Apple, Çin’de faaliyet gösteren hükümete bağlı kurumlarda çalışanların iş yerinde ve ofiste Apple üretimi iPhone ve diğer yabancı marka cihazları kullanmalarını yasakladı. Bu uygulama, Apple için en büyük pazarlardan biri olan Çin’deki hisse değerinin azalmasına yol açtı. Apple, yalnızca iki gün içinde yaklaşık 200 milyar dolarlık bir değer kaybına maruz kaldı.
Çin, Apple’a ABD’den daha fazla teknoloji ürünü satışı gerçekleştiriyor ve Apple, Çin’deki fabrikalarında ürettikleri iPhone’ların büyük bir kısmını bu ülkede satıyor. Bazı analistlere göre, iPhone yasağının sebebi, Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin piyasaya sürmeyi planladığı yeni akıllı telefonlarla rekabet etme kaygısı olabilir.”
APPLE’DEN SONRA SIRADA HANGİ MARKALAR VAR?
Çin hükümeti, yabancı teknolojiye olan bağımlılığını azaltma çabaları kapsamında Apple dışındaki telefon üreticilerinin adını vermemekle birlikte, Apple’ın ürettiği iPhone ve diğer yabancı marka cihazların kullanılmasını hükümet kurumlarında yasakladı. Bu gelişmeler üzerine Apple ve Çin hükümeti, basından gelen sorulara yanıt vermedi. Reuters ise Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi’ne yasakla ilgili sorular sordu, ancak henüz bir yanıt alınmadı.
Çin, uzun süredir yerli teknoloji üretimini teşvik ederek yabancı teknolojilere olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Bu çerçevede, yerli yazılımlara geçişi ve yerli çip üretimini teşvik etme çabaları bulunuyor. Örneğin, ABD tarafından kara listeye alınan ve yaptırımlara maruz kalan Huawei, yeni 5G destekli Mate 60 serisini piyasaya sürdü ve ilk beş günde 800 binden fazla satış yaptı.
Bütün bu yasaklama ve kısıtlamalara rağmen iPhone, Çin’de hala büyük bir popülerliğe sahip. CFRA Research analisti Angelo Zino, bu durumun Apple’ın gelirleri üzerinde hemen bir etki yaratmasını beklemenin mümkün olmadığını belirtti.