Yapay zekanın (YZ) iletişim becerilerine en büyük etkisinin, kişiselleştirilmiş iletişim ve dil engellerinin aşılması sayılabileceğini dile getiren Akdeniz Üniversitesi (AKDÜ) Serik Gülsün-Süleyman Süral Meslek Yüksekokulu (MYO) Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Işık Tuncel, “YZ özellikle bireysel ve kurumsal düzeyde iletişim kalitesini ve hızını artırarak hızlı geri dönütler sağlar. Özellikle büyük organizasyonlarda çalışanlar arasında etkili bilgi paylaşımını kolaylaştırır. Metin, ses ve görüntü verilerini analiz ederek daha hızlı ve verimli iletişim sağlar. YZ görseller üzerinden iletişimde önemli bir rol oynar. Görsel veri analiziyle daha etkili görsel içerikler üretilebilir. Mesela Canva gibi platformlar, kullanıcıların tasarım becerisi olmasa bile profesyonel görseller oluşturmalarına olanak tanır.” açıklamalarına yer verdi. Marka yönetiminde devrim niteliğinde değişiklikler yaratan yapay zekanın, marka stratejilerini yönlendirecek önemli iç görüler sunarak, markaların yönetimi noktasında büyük kolaylıklar sağladığını söyleyen Tuncel, “Marka yönetiminde yapay zeka; kişiselleştirme, veri analitiği, müşteri deneyimi, ürün geliştirme ve dijital pazarlama gibi alanlarda önemli avantajlar sunuyor” dedi.

EMPATİ GELİŞTİRME VE FARKINDALIK SUNMA

Yapay zekanın duygu analizi yaparak insanlar arasındaki iletişimi daha kuvvetli kıldığını ifade eden İletişim Uzmanı Işık Tuncel, “Etkili iletişimin en başat gerekliliklerinden biri empati duygusunun geliştirilmesidir. Duygu analizi yaparak iletişimde daha insani bir dokunuş sağlar. Özellikle müşteri hizmetlerinde, kullanıcıların ruh hallerini anlamak ve buna göre yanıtlar üretmek önemlidir.” diyerek, yapay zekanın empati geliştirme ve farkındalık sunma açısından önemine değindi.

Yapay Zeka Ve İ L E T İ S İ M

MARKA YÖNETİMİNDE DEVRİM

Yapay zekanın, marka yönetiminde devrim niteliğinde değişiklikler yarattığını belirten Tuncel, “Müşteriyi anlamak, memnuniyet sağlamak ve markanın pazarda daha iyi konumlanması için YZ uygulamaları giderek daha yaygın hale geliyor. Markaların bu teknolojiyi etkili bir şekilde benimsemesi, rekabette öne geçmelerine ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamalarına yardımcı oluyor. Markaların müşteri beklentilerini karşılamasını, rekabetçi kalmasını ve daha verimli süreçler geliştirmesini sağlıyor. Özellikle kişiselleştirme, veri analitiği, müşteri deneyimi, ürün geliştirme ve dijital pazarlama gibi alanlarda önemli avantajlar sunuyor.

Yapay Zeka Iletisim

Müşteri deneyimlerinin artırılması ve kişiselleştirme müşterilerin alışveriş alışkanlıklarını analiz ederek onlara özel içerik, öneriler ve kampanyalar sunabiliyor. Kişiselleştirilmiş deneyim, marka sadakatini artırıyor. Örneğin yapay zeka algoritmaları, kullanıcıların izleme geçmişlerini analiz ederek kişiselleştirilmiş öneriler sunuyor. Bu, hem kullanıcıların platformda daha uzun süre kalmasını hem de söz konusu platformda müşteri memnuniyetini artırmasını sağlıyor. Yine çeşitli e ticaret sitelerinde satın alma geçmişine ve gezinti davranışlarına dayalı ürün önerileri, yapay zekanın kişiselleştirme gücünü yansıtıyor.” diye konuştu.

Işık Tuncel

VERİ ANALİTİĞİ SONSUZ

Yapay zekanın günlük hayatımızda büyük veri kümelerini analiz ederek marka stratejilerini yönlendirecek önemli iç görüler sunmasının pazar trendlerini tespit etmek, müşteri segmentlerini belirlemek ve kampanya performansını optimize etmek için büyük kolaylık sağladığını söyleyen Tuncel, “Çağın iletişim aracı sosyal medya platformlarında müşteri etkileşimlerini yönetmek, içerik oluşturmak ve kriz durumlarına hızlı tepki vermek için kullanılıyor. Sosyal medya analitiği ile hangi içeriklerin daha fazla ilgi gördüğü kolayca anlaşılabiliyor. Ayrıca dijital reklamcılığı optimize etmek için de kullanılan yapay zeka uygulamaları hedef kitleye yönelik en uygun içerik, format ve platform seçimi kusursuz işlenmiş oluyor.” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: GÖZDE DOLAYMAN