Antalya Teknokent ev sahipliğinde gerçekleştirilen Akdeniz Bölgesi'nin en büyük 8. Akdeniz Bilişim Zirvesi 2024 Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz ve pek çok katılımcı Akdeniz Bilişim 2024 zirvesinde yer aldı.

I M G 20241206 W A0017

YAPAY ZEKÂ VE DİJİTAL TİCARETLE DÖNÜŞÜYOR

Bilişim Zirvesi’nin açılışında konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Dünya, baş döndürücü bir hızla değişiyor. Tarım devriminden itibaren, toplumların gelişim süreçleri belirli dönemlerde hızlanmış olsa da, özellikle son birkaç yüzyıl boyunca bu değişim oranı daha da ivmelendi. Dijital devrimle birlikte bu dönüşüm, neredeyse her bireyin hayatında gözle görülür bir etki yarattı. Hele ki bizim neslimiz, bu değişimi sadece görmekle kalmıyor, bizzat yaşıyor ve deneyimliyor.”

“Bilgiye ulaşmak kolaylaşmışken yeni zorluklar neler? İşte burada önemli bir nokta ortaya çıkıyor: Bilgiyi işlemek. Bugünün dünyası, bilgi işleme becerileri üzerine şekilleniyor. Yapay zekâ gibi teknolojiler bu süreçte devreye giriyor. O günlerde bize, "Bir gün İngiltere’nin televizyonunu izleyebileceksiniz," deseler hayal bile edemezdik. Şimdi ise dünya yapay zekâ ve dijital ticaretle dönüşüyor. Bu değişime ayak uydurmak hayati önem taşıyor. Uyduramayanlar ise geride kalıyor. Türkiye gibi genç nüfusa sahip ülkeler için bu, büyük bir avantaj. Eğer bu avantajı doğru kullanabilirsek, iyi bir ekosistem oluşturarak çok hızlı bir şekilde lider konuma gelebiliriz.”

I M G 20241206 W A0021

Devletin her seviyesinde yaratıcı fikirlere destek veren bir sisteme sahip olduğunu belirten Vali Şahin, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Türkiye’nin şu anda yerli ve milli araçlar, helikopterler ve diğer teknolojik atılımlarla yaptığı girişimler, bu kapasitenin bir yansımasıdır. Ancak geçmişte bu başarıları destekleyecek kurumsal bir altyapı eksikti. Örneğin, Devrim arabaları projesi, o dönemde destekleyici bir iklim olmadığı için başarısız oldu. Bugün ise devletin her seviyesinde yaratıcı fikirlere destek veren bir sistem mevcut.”.

8. Akdeniz Bilişim Zirvesi 4

YAPAY ZEKA VE İNOVASYON

Zirvede konuşma gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan de konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Dijital dönüşüm, yapay zeka ve inovasyon, çağımızın en kritik konuları arasında yer alıyor. Bu alanlarda geleceği şekillendiren projeler ve dönüşümlerle karşı karşıyayız. Yapay zeka ve bilişim çözümleri, geçmişte hayal bile edemediğimiz sorunlara cevap bulmamızı sağlarken, bizleri yepyeni bir dünyaya hızla taşıyor. Bugün burada, bilimin sınırlarını genişletmek ve potansiyelimizi artırmak amacıyla bir araya geldik.”

8. Akdeniz Bilişim Zirvesi Akdeniz Üniversitesi Rektör Özlenen Özkan

“Ancak bu gelişmeler, beraberinde önemli soruları da getiriyor. Teknolojinin sınırları nerede? İnsanlık bu teknolojiye ne ölçüde dahil olacak? Bazı alanlarda, teknolojinin sınırları aşıldığında ne gibi sonuçlarla karşılaşacağımızı hep birlikte görüyoruz. Teknolojiye yakın olmayı arzu ediyoruz, fakat bu noktada insan yaratıcılığı ve özgürlüğü gibi temel değerlerin nasıl korunacağını da tartışmamız gerekiyor.” 

“Yapay zekanın tarihine baktığımızda, insan gibi düşünebilen makineler fikri, alanında çığır açan testlerle şekillenmiş durumda. Örneğin, Turing Testi, bir makinenin insan gibi düşündüğünün anlaşılmasını sağlayan önemli bir adımdı. Bugün, bu testin öngördüğünden çok daha ileri seviyede bir yapay zeka ile karşı karşıyayız. Yapay zeka artık sadece bir araç değil; aynı zamanda insan yaratıcılığı ve sezgisine destek olan bir güç haline geldi.”

8. Akdeniz Bilişim Zirvesi-1

SAĞLIK ALANINA DEVRİM NİTELİĞİNDE

Yapay zekanın sağlık alanındaki devrim niteliğindeki etkilerinden de bahseden Rektör Özkan, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Yapay zeka yalnızca veri işlemekle kalmıyor; uygulamalarımızı, davranışlarımızı ve kararlarımızı da etkileyerek hayatımızın her alanına nüfuz ediyor. Dünya genelinde yapay zeka modellerinin farklı alanlarda kullanılmaya başlandığını gözlemliyoruz. Geçtiğimiz yıl geliştirilen yapay zeka modelleri, milyonlarca insanın hayatını olumlu yönde etkileyerek bu teknolojinin potansiyelini bir kez daha ortaya koydu.”

“Bir hekim olarak, yapay zekanın sağlık alanındaki devrim niteliğindeki etkilerini yakından takip ediyorum. Erken teşhis, hasta takibi ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi konular, artık gerçek birer başarı hikayesi haline geliyor. Ancak bu teknolojiler, etik soruları da beraberinde getiriyor. Örneğin, yapay zeka tarafından verilen bir karar ne kadar güvenilir olabilir? Bu sorulara cevap ararken, insanlığın ortak değerlerini temel alarak hareket etmek zorundayız.”

8. Akdeniz Bilişim Zirvesi Sanayi Bakanı Kasım Gönüllü

DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN

“Teknoloji bir araçtır; ancak vizyon insana aittir” diyen Rektör Özkan konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Yapay zekanın sınırlarını belirleyen ve teknolojiyi geliştiren insanlardır. Bu nedenle, bu teknolojiyi daha iyi bir geleceğe hizmet edecek şekilde yönlendirmemiz gerekiyor. Gelecek, teknolojiye hızla uyum sağlayabilen ve stratejik bir şekilde yönlendirebilen ülkeler tarafından şekillenecek. Bugün burada, üniversitelerimizden, akademisyenlerden ve sektör temsilcilerinden değerli bilgiler edinme şansımız var. Bu bilgileri en iyi şekilde değerlendirerek, bilim ve teknolojinin rehberliğinde insanlığa daha iyi bir gelecek sunabiliriz. 

8. Akdeniz Bilişim Zirvesi 7

“Unutmayın ki, geleceği yöneten ülkeler bilimin gücünü arkasına almıştır. Sizler de bilimi rehber edinerek ülkemizi daha iyi bir noktaya taşıyabilirsiniz. Yapay zeka, siber güvenlik, büyük veri gibi alanlarda uzmanlaşarak bu dönüşümde öncü roller üstlenebilirsiniz.”

Muhabir: ERDEM KILIÇ