Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Dünya Mimarlık Günü’nde çağrıda bulundu. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, “Her yıl ekim ayının ilk Pazartesi günü 1985 yılından bu yana Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından Dünya Mimarlık Günü olarak belirlenmiş ve kutlanmaktadır. Mimarlık gününden; mimarlığın topluma olan katkılarını vurgulamak ve sürdürülebilir yaşam alanları yaratmada mimarların rolüne dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Bu tarih, aynı zamanda Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Konut Günü olarak da kabul edilmiştir. Bu yıl Dünya Mimarlık Günü 7 Ekim Pazartesi günü kutlanacak ve bugün ile başlayan haftada çeşitli etkinlikler düzenlenecektir.

Dünya Mimarlık Günü, sadece mimarların değil, aynı zamanda şehir planlayıcılarının, mühendislerin ve diğer ilgili meslek gruplarının da yer aldığı bir platform olarak, küresel mimarlık problemleri üzerine farkındalık yaratmayı hedefler. Her yıl farklı bir tema ile düzenlenir; bu temalar genellikle sürdürülebilirlik, iklim değişikliği, enerji verimliliği gibi konular etrafında şekillenir. Yine Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından bu yılın teması “Gelecek Şimdi Başlıyor: Daha Yeşil, Daha İyi, Daha Güvenli Bir Yaşam Alanı ve Sürdürülebilir Şehirleşme İçin Mimarlık” olarak belirlenmiştir.

Mimarlar Günü-1

GELECEK ŞİMDİ BAŞLIYOR

Küreselleşmiş, dijital ve giderek artan bir şekilde şehirleşmiş bir dünyada yaşıyoruz. 2050 yılına kadar insanlığın üçte ikisi kentsel alanlarda yaşayacak. İnsanların refahı ve bu gezegendeki insan yaşamının korunması açısından inşa edilmiş çevrenin rolü çok büyüktür.

Daha Yeşil, Daha İyi, Daha Güvenli ve Daha Ekonomik Bir Yaşam Alanı İçin Mimarlık, Sürdürülebilir Kalkınmamız için kapsayıcı bir hedeftir.

Barınma temel bir insan hakkıdır, ancak yaşam alanı, yaşadığımız, çalıştığımız ve günlük faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz fiziksel barınağın ötesine geçer. Yaşamlarımızın geliştiği daha geniş bir alanı kapsar.

Kentler ve çevre bölgeleri arasında dengeli bir şehirleşme, sürdürülebilir- ekolojik, sosyal ekonomik ve kültürel- kalkınma için olmazsa olmazdır. Kültür, miras, kapsayıcılık ve çeşitlilik açısından ilerlemeye saygı duyan bir kalkınma konusunda uzlaşmaya doğru çalışmalıyız.

Mimarlık, bu insan ihtiyaçlarına şekil veren kamu yararı için bir disiplindir. Kültürel, sosyal, ekonomik, çevresel ve teknik değerler arasında dengeyi sağlamayı gerektiren bir sosyal sorumluluktur.

Ortak geleceğimiz tehlikeye atılmış durumda: Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin yalnızca %17'si gerçekleştirilebilecek düzeydedir.

Mimarlar Günü

Sürdürülebilir şehirleşme- ve mimarlığın rolü- bu gelecek için temada önceliklendirilmelidir.

Kalıcı eşitsizlikler ve hızla artan çevresel bozulma karşısında, tüm insanlara saygı duymanın mimarlık için temel bir ilke olduğunu vurguluyoruz: Dışlamanın güzelliği yoktur.

Bu bağlamda, tüm tarafları sürdürülebilir şehirleşmeyi- ve mimarinin rolünü- gelecek için bu tema doğrultusunda öncelik vermeye çağırıyoruz” sözlerine yer verdi.

Kaynak: MİMARLAR ODASI ANTALYA ŞUBESİ / BÜLTEN