Son birkaç yılda dünyada internet üzerinde alışveriş yapmak Covid-19 pandemisinden bu yana hız kesmeden artıyor. Hızla artan e-ticaret siteleri ve uygulamaları alışveriş yapmayı kolaylaştırırken, beraberinde sorunları da getiriyor. İnternet alışverişinde sık karşılaşılan sorunlardan biri ürünlere yapılan sahte yorumlar oluyor.
Sahte yorumlar tüketicinin ürünün satın alam olasılığını yüzde 3’e kadar yükseltiyor. E- ticaret sitelerinde yer alan sahte yorumlar tüketicinin güvenli alışveriş yapmasını tehdit ediyor. Türkiye istatistik kurumu (TÜİK) 2023 yılına ait paylaştığı verilere göre internet üzerinden satın alma veya sipariş verme yüzde 49,5 oranında yükselmiş.
TÜİK yayınladığı veririne göre aynı yıl içinde internet üzerinden alışveriş yapan vatandaşların yüzde 27’sinin sorun yaşadığı belirtildi. Aynı zamanda verilere göre yüzde 11,1’i yanlış veya hasarlı ürün aldığı vurgulandı. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2021 verilerine göre, sahte yorumlar yılda 152 milyar dolarlık bir ekonomik kayba sebep oluyor.
SAHTE YORUMLAR TÜKETİCİYİ KANDIRIYOR
Yapılan araştırmalara göre internet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler ürün değerlendirmesine önem verdiği belirtiliyor. Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırma sonucunda internet üzerinde alışveriş yapan bireylerin yüzde 82’si e-ticaret sitesinde yapılan yorumlara baktığı belirtildi. Öte yandan farklı araştırmalar sonucunda oranın yüzde 90’lara kadar çıktığı görülüyor.
2023 yılında e-ticaret sitelerinde yer alan yorumların yüzde 11 ila yüzde 15’inin sahte yorum olduğu tespit edildi. Türkiye’deki e-ticaret sitelerinde de sahte yorum çeteleri faaliyet gösteriyor. Sosyal medya, e-ticaret siteleri ve uygulamalarında paylaşılan kullanıcı yorumları, ‘Stok yapın’ ifadeleri içerdiğinde sahte olabileceği iddialarıyla gündeme geliyor.
E-ticaret sitelerinde görülen bu durum, tüketicilerin doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma konusunda zorluk yaşamasına neden oluyor. E-ticaret sitelerinde yapılan sahte yorumlar tüketicileri yanıltmakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomik kayıp yaşamalarına neden olduğu belirtiliyor.
E-ticaret sitelerinden sipariş veren tüketiciler, özellikle ürün değerlendirmelerine güvenerek alışveriş yapıyor. E-ticaret sitelerinde güvenin sarsılmaması için sahte yorumlarla mücadele etmeleri büyük önem taşıyor. E-ticaret devi Amazon'un kullanıcı hareketlerini inceleyerek, sahte yorumları tespit etmeye çalıştığı bir dönemde, Türkiye'deki e-ticaret siteleri de benzer önlemler almaya çalışıyor.
ÜRÜN SİGORTASI YAPILMASI GEREKİYOR
E-ticaret sitelerinde sahte yorumları tespit etmek ve önüne geçmek her zaman kolay olmuyor. Sahte yorum yazanlar gerçekçi yöntem kullanarak, yorum oluşturuyor. Bu durumda tüketiciye düşen görev ise çeşitli ipuçlarına dikkat ederek, sahte yorumları ayırt etmeye çalışmak, ürünü almadan önce ürün sigortası yapılması gerekiyor.
E-ticaret siteleri, kullanıcılarına daha güvenilir bir alışveriş deneyimi sunmak adına sahte yorumlarla mücadele konusunda daha etkili yöntemler geliştirmeye çalışıyor. Ancak tüketicilerin de bilinçli ve dikkatli bir şekilde alışveriş yapmaları önemli oluyor. Türkiye'deki e-ticaret sektörü, sahte yorumlarla mücadelede daha etkin çözümler bulmak adına çalışmalarını sürdürüyor.