Ülkemizde, Sosyal güvenlik sistemi, doğum borçlanması sayesinde kadınlara erken emeklilik fırsatı sunuyor. Bu hakkın evlat edinen kadınlar için de geçerli olduğu öne sürülüyor. Kadınların üç çocuğa kadar yararlanabileceği bu uygulama, çocuk başına 720 güne kadar borçlanma imkânı tanıyor. Bu da toplamda 2160 güne kadar borçlanma yapılabilme hakkına sahip olduğu anlamına geliyor. Bu da 6 yıl ek kazanç sağlar, yani çocukları olan bir anne 6 yıl erken emekli olur. Evlat edinen kadınlar için de benzer bir uygulama yapılıyor. Fakat, bundan yararlanabilmek için her çocuğun 2 yaşını doldurmamış olması şart koşuluyor.
KADINLARA ERKEN EMEKLİLİK ŞANSI
Doğum iznine yönelik edinilen bilgilere göre, doğum öncesinde ve sonrasında kişilerin toplamda 16 haftalık izin hakkı bulunuyor. Bu durum evlat edinen kadınlat için de 8 hafta oluyor. Öte yandan kadınlar, bu izinlerin yanı sıra yarım çalışma ödeneğinden de yararlanabiliyor.
ERKEN EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Erkekler için, askerlik süresinde borçlanmaya gidilmesi yaş ve prim yönünden büyük avantaj tanır. Kişinin sigortaya geçmeden önceki askerlik süresi kadar geriye atılan sigorta giriş tarihi, kişklerin en az 1 yıl daha erken emekli olmasını sağlar. Öte yandan, iş görebilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu aldığı takdirde malulen emekli olmaya hak kazanabilirler. Bunun için en az 1800 gün prim yeterlidir.
Ayrıca, en az yüzde 40 engeline sahip olan kişiler, vergi indirimi alması durumunda yaş şartına göz önünde bulundurulmadan emekli olabilirler. Çalışanların, işe giriş tarihlerine bakılarak 15 yıl 3600 günden başlayarak, 18 yıl 4680 güne varan emeklilik fırsatı tanınır. Diğer yandan, belirli meslek gruplarındaki çalışanlar sürelerine gün eklenmesiyle işe girişi geriye çekebilir, böylelikle emekli olabilirler. Bununla birlikte, bakımına muhtaç seviyede engelli evladı olan annelerin, primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenir. Bu, kişilerin yaş şartından düşülerek erken emekli olmasına olanak tanır.