Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Sevda Altunbaş, bilinçsiz gübre ve ilaç kullanımının toprağa faydadan çok zarar verdiğini söyledi. Yılda 2, hatta 3 hasat yapılan Antalya’da toprağın yorgun düştüğünü belirten Altunbaş, “Topraklarımız yüzlerce hatta binlerce yıldır kullanılıyor. Böyle olunca, eksik gıdaları toprağa vermemiz gerekiyor. Bunlar da gübre ve ilaç yoluyla oluyor. Gübre toprağa zarar vermiyor. Ancak fazla uygulanan gübreler zaman içerisinde önce toprağa sonra suya ve nihayetinde insana zararlı olabiliyor. Sağlıklı beslenen bitki az hastalanan bitki demektir. Buda ilaç kullanımını azaltacaktır” şeklinde konuştu.

Gubre Cesitleri

FAZLA İLAÇ TOPRAĞI ZEHİRLER

Kullanılan her kimyasalın toprağa ve bitkiye zarar verdiği algısının yanlış olduğuna dikkat çeken Doc. Dr. Sevda Altunbaş, “Zorunlu olan ilaç ve gübreler bitkiye verilmeli. Ancak bunun zamanlamasının ve miktarının kesinlikle iyi ayarlanması gerekiyor. Bazı çiftçilerin ne kadar çok gübre ve ilaç verilirse o kadar verim alınabileceği anlayışı çok zararlı. Fazla yemek yiyen bir çocuk nasıl obez oluyorsa, fazla gübre ve ilaç verilen toprak da zamanla zehirlenir ve bitkiye faydadan çok zarar verir” ifadelerini kullandı.

Sevda Altunbas (1)

TOPRAK ISLAH EDİLMELİ

Yılda 2-3 hasat yapılan seralarda gübre kullanımının fazla olduğunu belirten Altunbaş, şu uyarılarda bulundu: “Bu seralarda kullanılan fazla gübreler toprakta tuzluluğa neden olabiliyor. Bitkiler, gübrenin ihtiyacı kadar olanı alır ve kalan gübre toprakta birikir. Bu durum da toprakta tuzluluğa neden olur. Toprağı daha fazla zehirlememek için arazinin ıslah edilmesi, Bugüne kadar fazla gübre ve ilaç nedeni ile zehirlenen toprağın ıslah edilmesi zor olur. Bu nedenle ilgili ziraat mühendislerinden ve Ziraat Fakülteleri’nden uzman görüşü alınıp hareket etmek daha doğru olacaktır”

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR