Son dönemlerde zincir maketlerde satılan ürünlerden tutun da yemek restoranlarında satılan ürünlere kadar gıda sahteciliği tartışmaları beraberinde getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde pek çok zincir işletmelerde gıda sahtekârlığı yapıldığı tespit edildi. Ancak vatandaşların tükettiği ürünlerde ise hiçbir farklılık olmaması dikkatlerden kaçmadı. Ancak bu durum gıda okuryazarlığını gündeme getirdi. Peki nedir gıda okuryazarlığı?

Fc07196Amansetc

Gıda okur yazarlığı, gıda etiketleri üzerindekileri okuyabilme, anlama ve bu bilgiler kullanarak doğru bir biçimde besin alma tercihi yapmak olarak biliniyor. Gıda okur yazarlığıyla birlikte vatandaşlar gıda ürünlerinde katkı maddesi olup olmadığını anlayabiliyor. Ancak gıda okur yazarlığı vatandaşlar tarafından pek bilinen bir konu değil. Konuyla ilgili konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, gıda okur yazarlığının vatandaşlar tarafından dikkat çekici olmadığını vurguladı. Başkan top, organik tarım ürünleri kullanılması gerektiğini dile getirirken, işlenmiş ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulması gerektiğini açıkladı.

Top-1

GIDA OKUR YAZARLIĞI DİKKAT ÇEKİYOR

ZMO Başkanı Ali Top, gıda okuryazarlığının insanların dikkatini çekmediğini ifade ederek, “Gıda okur yazarlığı insanların çok fazla dikkatini çekmiyor. Popüler bir konu değil. Biraz da onunla alakalı. Bence kazandığı paradan veya para kazanmadan ziyade temiz ve güvenilir gıdayı araştırması insanların geleceği açısından daha önemli olmasına rağmen ama popüler kültürde maalesef herkese yakın oldu. Herkes para ve benzeri konularda yorum yaptığı için insanlar belki de bununla ilgili kendini geliştirir fakat gıda temiz gıda, ulaşılabilir temiz gıdayla ilgili kimse maalesef çok popüler bir artısı olmadığı için okuryazar olmasının sebebi veya ilgilenilmemesinin sebebi o olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

24 05 04 Ilaç

Başkan Top, işlenmiş ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulması gerektiğini ifade ederek, “Bu işlerin ehli olan insanların tamamı ‘İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durun’ diye bas bas bağırırken, biz de aynı şekilde ‘Elinizde ulaşabileceğiniz sağlıklı ürünler varken, işlenmiş gıdalardan uzak durun’ dememize rağmen insanlar kendi sağlığını hiçe sayarak inanılmaz derecede endüstriyel ürünlere yöneliyorlar. Belki zaman zaman içine kattıkları bazı maddelerden kaynaklı, lezzetle alakalı olarak, kolaylık olarak beyinde uyaracak kimyasal maddeler koyuyorlar, uyarıcı maddeler koyuyorlar. Bu tür maddeler de gıdayı tekrar istenmesi veya devamını tüketilmesini konusunda tetikliyor. İnsanlar kendi geleceğini düşünüyorsa kesinlikle işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalı. Bu konuda herkesin bilinçli olması gerekiyor. Doğal üretim tam organik olmasa da kontrollü üretim, sağlıklı üretimler var, izlenebilir ürünler var. Bunları kullanılması gerekiyor. Ancak insanlar hemen etkisini görmediği için uzun vadedeki kendilerine yapılacak zararları çok fazla dikkate almıyorlar” sözlerini tamamladı.

Muhabir: ERDEM KILIÇ