Son dönemlerde vatandaşların cep telefonlarına hukuk bürosu adı altında SMS’ler gelmeye başladı. Söz konusu SMS’ler de “Hakkınızda dava dosyası bulunmaktadır” ya da 'Süreç içerisindeki işlemlerinizin kesintiye uğramaması için gün içinde tarafımıza ulaşmanız gerekmektedir’ gibi ifadeler yere veriliyor. Buna benzer SMS’ler alan vatandaşlar e devlet ve UYAP üzerinden yaptıkları kontrollerde haklarında herhangi dava olmadığını ifadelerine yer veriyor. Son günlerde artan SMS’ler vatandaşları çıldırtma devam ediyor. Av. Alper Ergüç, Konuyla ilgili Ergüç, hukuk büroların arama yapıp hatırlatmada bulana bileceğini ancak herhangi bir yönlendirme yapamayacağını ifade etti. Av. Ergüç, hukuk bürolarından gelen aramlar da ya SMS’ler yönlendirme, cezai işlem yapma gibi söylemlerin suç teşkil ettiğini vurguladı.
SAHTE DAVA SMS’İ
Antalya’da bir vatandaş cep telefonuna SMS yoluyla 'süreç içerisindeki işlemlerinizin kesintiye uğramaması için gün içinde tarafımıza ulaşmanız gerekmektedir’ şeklinde bir mesaj geldiğini belirtti. Kontroller mesajla ilgili e-devlet ve UYAP üzerinden yaptığı kontroller de hiçbir dosya kaydı olmadığını söyleyen yurttaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi.
“Yaptığım kontrolde böyle bir cezaya ait bir kaydın olmadığını gördüm. Açılışını, site veya hukuk bürosu tarafından adıma yapılan veya yapılacak hiçbir suçlamayı, hesap açılışını, kredi başvurusunu, para transferini, kumar işlemini, alım-satımı, devri, kefaleti veya bahis işlemlerini onaylamıyorum”
“BÖYLE BİR YETKİSİ YOK”
Hukuk bürolarının normalde arama yapabileceğini söyleyen Av. Ergüç, “Borçluya ‘Borcunuz vardır, işlenme zamanı ödeyebileceksiniz, şartlarınız nedir’ gibi sorular sorabilir. Ancak borçluyu tahrik edici, tehdit ya da huzur ve sükûnunu bozacak şekilde bu davranışlarda bulunamaz. Borçlunun sürekli huzur ve sükûnunun bozmayacak, annesini babasını aramayacak, böyle bir yetkisi yok” diye konuştu.
Av. Ergüç konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Huzur ve sıkıntıyı bozmayacak bozarsa da bu suçtur tacize girer. Sükunet bozmalarından dolayı da vatandaşlar şikayetçi olabilirler.”
“HUKUK BÜROSU YÖNLENDİRME YAPAMAZ”
Hukuk bürolarının “İBAN'a veya bilirkişiye yönlendirme, gidilmediği takdirde ise ceza kesileceği” gibi söylemlerinin bir tehdit teşkil ettiğini ifade eden Av. Ergüç, “Kanuna aykırıdır. Bir iki seferde bir borçluya borcu hatırlatırlar ya da nasıl ödeme şekli olur, bunlar görüşülebilir. Ancak yönlendirme yapamaz” dedi.
“VATANDAŞLAR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNA BİLİRLER”
“Konuyla ilgili hiçbir tedbir alınamıyor” diyen Av. Ergüç, “Hukuk büroları istediği kişi istediği zaman arar. Ama bu hukuk bürosu olabilir, hukuk bürosu olmayabilir. Hukuk bürosu alınan kişinin telefonu olduğu sürece ararlar. O yüzden tedbir alamıyorsunuz bu tarz şeylere. Ancak hukuk büroları sürekli bunu alışkanlık haline getirmişse hakkında şikayetçi olabilir, savcılığa suç duyurusunda buluna bilirler” ifadelerine yer vererek sözlerine son verdi.