Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili yıkan depremin 1’nci yıl dönümünden dolayı Mimarlar Odası Antalya Şubesi Yönetimi, deprem bölgelerini ziyaret etti. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, deprem bölgelerindeki izlenimlerini anlattı. Özellikle Hatay bölgesinde ciddi sorunların olduğunu belirten Başkan Çerçiler, şu sözlere yer verdi:
“Deprem bölgeleri içerisinde en kötü durumda olan ilimiz şüphesiz ki Hatay. Hatay şu anda tamamen insansızlaştırılmış durumda. Biz ağırlıklı olarak Eski Antakya’yı gezdik. Tarihi binaları ve oradaki halkın durumunu gözlemledik. Bölgede insanların öncelikli ihtiyacı sıcak bir kalıcı konut. Bölgeden bölgeye çadır ve konteyner sayısı değişmekte. Hasarlı – orta hasarlı binalarda yaşamaya çalışan insanlar var. Ev yıkılmış, üst kat yok, dükkan katı yok olmuş. Bu şekildeki bir binada iş yapmaya çalışan vatandaşları gördük. Kentler tamamen temizlenmiş ama çalışma yok. Özellikle Hatay’ın durumu bu konuda çok daha kritik. Yeni bir deprem gerçekleşme ihtimaline karşı önlemlerin alınması gerekiyor.
TERSİNE GÖÇ TEŞVİKİ ŞART
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan asrın felaketi sonrasında depremzede vatandaşlarda, özellikle de deprem bölgelerinde bulunmaya devam etmekte olan vatandaşlarda, bir senenin sonunda dahi travma sonrası stres bozukluğu ve korkunun devam etmekte olduğunu görmekteyiz. Özellikle deprem bölgelerinde bulunmaya devam etmekte olan vatandaşları söylüyorum çünkü deprem illeri çok yoğun bir göç vermiş durumda. Şu anda demografik bir yapıdan söz etmek mümkün değil. Nüfus dengesi demografisi çok önemli. Yeni oluşacak yaşam için aynı nüfus demografisinin korunması beklenilmekte. Tersine göçün teşviki şart.”