Pandemiyle birlikte kaygı ve depresyon seviyelerinde artış yaşandığı uzmanlarca bildiriliyor. Özellikle son yıllarda anksiyete yaygınlığında belirgin bir artış gözlemlendiği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılında sokağa çıkma yasakları ve diğer kısıtlamaların getirilmesi neticesinde insanların bilinmeyen bir virüsle başa çıkma çabasının anksiyete bozukluklarında yüzde 25,6'lık bir artış yaşanmasına neden olduğunu bildirmişti. Bu yüzden, pandeminin insanlardaki kaygı artışında önemli bir rol oynadığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Peki, insanlarda kaygı son yıllarda neden arttı? Antalyalı Uzman Klinik Psikolog Alara Fulya Şensoy yanıtladı. Cevabı haberimizde…
BELİRSİZLİKLER KAYGIYI ARTIRIYOR
Teknoloji ve sosyal medyanın kaygı artışına neden olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Alara Fulya Şensoy, “İnsanlarda kaygı son yıllarda neden arttı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Kaygının artışında teknoloji ve sosyal medyanın yaygınlaşması önemli bir rol oynuyor. İnsanlar sürekli olarak başkalarının hayatlarını kıyaslıyor ve dijital zorbalıkla karşılaşıyor. Bu da yetersizlik hissi ve sosyal izolasyonu artırıyor. Ekonomik belirsizlikler ve iş güvencesizliği de bireylerde kaygı yaratıyor. Sosyal ve politik gerilimler, iklim değişikliği ve doğal afetler ise geleceğe dair belirsizlikleri ve korkuları artırarak kaygıyı tetikliyor. Modern yaşamın getirdiği hayat da kaygıyı artıran faktörler arasında yer alıyor.”