Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, TGRT Haber canlı yayınında Marmara Bölgesi'nde 7'nin üzerinde büyüklükte bir depremin bir yıl içinde iki kez gerçekleşebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, "İstanbul'da büyük bir depreme ne kadar zaman kaldı?" sorusunu da yanıtladı ve acele etmemiz gerektiğini belirtti.
Ersoy'un açıklamalarına göre, Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara'nın kuzeyini etkileyebileceği beklentilerine rağmen, son deprem aktiviteleri Güney Marmara'daki tehlikelere de işaret ediyor. Güney Marmara'da bulunan iki göl ve bu göllerin yanından geçen fay hatlarına dikkat çeken Ersoy, bu fayların 6.5 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabileceğini vurguladı.
Ersoy, "Marmara'da deprem olmayacak" ya da "Olsa bile 6'yı geçmeyecek" gibi iddialara itibar edilmemesi gerektiğini, çünkü Kuzey Anadolu Fayı'nın 8.0 büyüklüğünde deprem oluşturma kapasitesine sahip olduğunu hatırlattı. 1939'da yaşanan 7.9 büyüklüğündeki depremde 30 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Ersoy, Türkiye'nin nüfus orantısına göre bu rakamın daha da artabileceğini vurguladı.
Özellikle İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Çanakkale gibi şehirlerin büyük risk altında olduğunu vurgulayan Ersoy, Türkiye'nin en büyük projesinin deprem hazırlığı olması gerektiğini ifade etti.
Ersoy, deprem periyodu için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtirken, Marmara'daki göllerin yanından geçen fay hatlarına dikkat çekti. Bu fayların 6.5 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabileceğini söyledi. Son periyotta Marmara'da bir yıl içinde 7'nin üzerinde iki büyük depremin olabileceği ihtimaline dikkat çeken Ersoy, ciddi bir tehlikenin olduğunu vurguladı.
Ersoy ayrıca, "Her an deprem olabilir" diyerek, deprem hazırlıklı olmanın önemini vurguladı. Depremlerin beklenmedik anlarda yaşanabileceğini, bu nedenle dirençli yapılar inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Ülkemizin sağlam şehirler inşa etmesi gerektiğini vurgulayan Ersoy, aksi takdirde daha fazla kayıp yaşanabileceğini dile getirdi.