Yumurtalık kistleri, kadın üreme sisteminde sıkça karşılaşılan ve çeşitli önemli konuları içeren yapılar olarak dikkat çekiyor. Kadın rahminde bulunan kistik oluşumlar, genellikle iyi huylu olup çoğu zaman ilaç yoluyla tedavi ediliyor. Ancak bazı durumlar kötü huylu olabilen kistik yapılar anne adayanın çocuk sahibi olmasına engel olabiliyor.  Birçok kadında yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bu kisteler rutin muayeneler sırasında tesadüfen fark ediliyor. Ancak belli bir büyüklükte olan kistler pelvik ağrı, karında şişlik, basınç hissine neden oluyor. Bunun yanı sıra kadınların adet döngüsünde sorunlar yaşanması gibi belirli sorunlarla kendini belli ediyor. 

ZARARLI KİSTLER KANSERE NEDEN OLUYOR

Yumurtalık kistleri, genellikle adet döngüsünün normal bir parçası olarak kabul edilir. Bu kistler genellikle adet döngüsünün sonunda çatlar ve yumurta serbest kalır. Ancak bazen, folikül çatlamaz ve sıvı dolu bir kese oluşturur. Çoğu zaman, bu kistler zararsız olurken çoğu ise kansere neden olup kadınların hamile olamamalarına neden olabiliyor. Uzmanlar rahimde oluşan zararlı kistlere dikkat çekerken, kadın sağlığı ve anne olmak isteyen kadınların erken teşhis ve tedavi konusunda uyarıda bulundu.

Yumurtalik Kistleri (Small)

ANNE OLMAYI ENGELLİYOR

Kadın rahminde oluşan yumurtalık kistlerinin, tedavi edilmemesi sonucunda anne olmayı düşünen kadınların eken teşhis ve tedavi de önemi ortaya çıktı. Aksi taktirde geç teşhis ve tedavi sürecinde anne olmayı engelleyen süreçler meydana gelirken, rahim kanserine neden olan kistler kadınların doğumsal özelliklerini yitirmelerine neden olabiliyor Bazı durumlarda ise kistler, gebeliği etkileyebilir veya gebeliğin gelişimine engel olabiliyor. Uzmanlar kist tedavisin de erken teşhisin önemine vurgu yapıyorlar. Kadın rahmin de oluşan bu kistik yapıların teşhisi için genellikle ultrason görüntüleri, kan testleri kullanılıyor. Öte yandan rahimde bulunan büyük çaplı kistlerin tedavisi kistin boyutuna, türüne ve kadınların sağlık durumuna göre belirleniyor. Bunlar ise ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri olarak biliniyor.

RUTİN KONTROLLERİN YAPILMASI ÖNEM TAŞIYOR

Uzmanlar, kadınların düzenli olarak jinekolojik muayeneler ve ultrason kontrolleri yaptırmalarını önermektedir. Erken teşhis, yumurtalık kistlerinin komplikasyonlara yol açmasını önleyebilir ve tedavi seçeneklerini artırabilir. Belirtileri genellikle belirsiz olduğu için, kadınlar rutin sağlık kontrolüne önem vermelidirler. Erken teşhis ve tedavi, potansiyel komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZTESİ / GÜNAY SARI