AÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Mustafa Karaca, 2024 yılından itibaren dünyada 21 milyon kanser hastası olduğunu açıkladı. 2000'li yıllardan sonra gün içinde artan kanser vakalarının ilerleyen yıllarda daha da arttığını aktaran Mustafa Karaca, Türkiye'de 582 bin kanser hastası olduğunu, her yıl 233 bin kanser hastası olduğunu anlattı. Onun yıl 126 bin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Karaca, şu anda en çok 45 bin akciğer, 24 bin 174 ile meme kanseri olduğunu söyledi. Akdeniz Üniversitesi'nde ortaya çıkan yeni tedavi yöntemlerini anlatan Mustafa Karaca, kanserin erken tanınıp tanınabileceği önemli olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. Mustafa Karaca, 2000'li yıllardan önce dünyada ve bilinen en sık ölüm nedeninin yayınlandığına, 2000'li yıllardan sonra kansere dikkat çektiğine dikkat çekti. geçmişte olduğu gibi bugünün ve yarının en büyük sorunun kanser olduğunu belirten Mustafa Karaca, "Kanser 55-70 yaş aralıklarında daha sık görülürken, artık giderek artan hastalıkların ve yaş aralığının azaldığını görüyoruz. Özellikle kadınların en sık görülen kanseri meme, tiroid ve kolon hastalıkları sırasında Erkeklerde hem dünyada hem de dünyada en sık görülen akciğer, prostat ve kolon kanseri" dedi.

Kanser tedavileri hakkında bilgi veren Mustafa Karaca, “2000 yılı bizim için milat. 2000 yılından önceki açıklamalar sadece klasik sürüm uygulamaları mevcuttu, ancak 2000 yılında insan hücresinin DNA'sı tespit edildi, daha sonra kanser hücrelerinin DNA'sını çok iyi öğrenildi. DNA'sını bildikten sonra kansere neden olanların özellikleri belirlenir. Mutasyonları bildikten sonra da bunlara yönelik akıllı hedefe yönelik tedaviler hava. Örneğin akciğer kanseri 54 hastada 5 yıllık sağ kalım programları 10-11 ay civarındayken, akıllı hedefe yönelik tedavilerle 4-4,5 yılı geçen sağ kalım programları elde edildi" diye konuştu.

'İMMÜNOTERAPİYİ EN ÇOK UYGULAYAN MERKEZİZ'

Kanser tedavilerinin en önemli ikinci iyileşmelerinin immünoterapi olduğunu aktaran Karaca, immünoterapiyle tedavinin hücrelerine aktif hale getirildiğini, daha önce yenemediği kanser iyileşmesi yenip önemli başarılar elde edildiğini vurguladı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uygulanan tedavi yöntemlerini anlatan Mustafa Karaca, son 1 yılda 47 bin 350 kanser hastasına baktıklarını belirterek, yaklaşık 20 bin 400 sağlık bakımını aktardı. Kemoterapilerin yaklaşık yüzde 20'sini immünoterapi ve akıllı terapilerden oluştuğunu vurgulayan Karaca, Akdeniz Üniversitesi'nde immünoterapinin çok aktif tedavilerini söyledi. Karaca, “Her hedefe yönelik hedefe yönelik tedaviler uygun değil. Hangi hastalığın uygun olup olmadığını sürdürebilmek için artık onun kanser hastası geldiğinde onun genetik ayrıntılı analizini ortaya çıkarıyoruz. Bu genetik detaylı analize göre, eğer hastada mevcutsa saptıyorsak ve hedefe yönelik, akıllı hedefe yönelik tedavi yapıyoruz. Genetik olarak ayrıntılı analizler ve hastanede yapılan testler çok pahalı değil. Bu konuda Akdeniz Üniversitesi olarak biz çok topluyuz. Bu testlerin çok cüzi ücretle yapıldığı 3 devlet üniversitesinden biriyiz" dedi.

GENETİK TESTLERLE ERKEN TANI

Genetik ayrıntılı analiz yapılan kapsamlı yatan hastalıkların da teşhis edildiği aktaran Mustafa Karaca, “Kanser alındıktan sonra yapılan testin yanı sıra Akdeniz Üniversitesi'ndeki Genetik Hastalıklar Danışma Merkezi'nde kansere yatkınlık gösteren bazı genetik testler yapılabiliyor. Örneğin ailede meme, yumurtalık kanseri olan hastalıkların bu genetik versiyonlarının kayıtlı olduğu ailesel risk analizlerini çıkartıp bunları daha erken tarama programlarına alabiliyoruz. Bu konuda hastalarımız çok toplandık" diye konuştu.

Kaynak: DHA