Gökçeyazı Mahallesi İncir Ağacı mevkiinde açılması istenen mermer ocağına Kaş halkı olarak karşı çıktıklarını vurgulayan Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, “Kaş mermer ocağı istemiyor. 28 Aralık Cumartesi 13.00’da Gökçeyazı’da bir araya geliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Kaş ilçesinde açılması istenilen mermer ocağının doğal yaşama vereceği zararın yanı sıra mahallelinin geçim kaynağı olan tarım-hayvancılığı olumsuz etkileyeceği ve yüzlerce yıllık meşe ağaçlarını, binlerce yıllık zeytin ağaçlarını yok edeceğini belirten Başkan Ahmet Murat Akoy, “Mahalle halkı geçimini büyük oranda küçükbaş-büyükbaş hayvancılık, tarım, şifalı bitkiler ve mantar toplayıcılığıyla sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Kasmermer

MERAYA MERMER OCAĞI DARBESİ

Başkan Ahmet Murat Akoy yaptığı açıklamalarda “Halihazırda mahalle halkı tarafından 1500 kadar küçükbaş, 50 kadar büyükbaş hayvan yetiştirilmekte, küçükbaş hayvanların büyük kısmı mermer ocağı yapılması düşünülen bölgeyi mera olarak kullanılmaktadır” diye konuştu.

GEÇİM KAYNAKLARINA ENGEL

Öte yandan mahallenin tarımsal geçim kaynağının arpa, buğday, burçak, yonca, fiğ, susam, nohut olduğunu belirten Başkan Akoy, “Ek olarak mahalle halkı, bölge ormanlarından mevsimine göre defne yaprağı, meşe palamudu, sandal çileği, böğürtlen, çam fıstığı, kekik, çalba, adaçayı, kanlıca mantarı, menengiç, kenger, adam otu gibi ürünler de toplayıp satarak geçimlerini sağlamaktadır” açıklamalarında bulundu.

“KÜLTÜREL MİRAS TAHRİP OLACAK”

Başkan Akoy, mermer ocağı açılırsa ormanların, yaban hayatının, doğaya vereceği zararın yanı sıra mahallelinin geçim kaynaklarının yok olacağını, binlerce yıllık doğal ve kültürel mirasın tahrip olacağını belirtti.

Muratakoy

200 MİLYON İNSAN GÖÇ EDECEK

Ormanlar sayesinde nefes alındığını, kesilen her ağacın, yok edilen her ormanın, ekosistemin doğal dengesini bozacağını ve akciğerlerimizin de zarar görerek yaşamımızı riske atacağını aktaran Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşamsal olan oksijen, su, gıda kaynaklarımızı kendi ellerimizle yok ediyoruz. Her geçen yıl artan sıcaklıklar ve kuraklık hepimiz için hayati olan gıda üretimini olumsuz etkiliyor. Bilim insanları, sadece 20 yıl içinde küresel ısınma kaynaklı iklim değişimlerinden dolayı 200 Milyon insanın göç etmek zorunda kalacağını belirtiyor. Çocuklarımıza sağlıklı yaşayabilecekleri bir gelecek bırakabilmek için tüm kaş coğrafyasında toprağımıza, ormanımıza, suyumuza sahip çıkacağız.”

Muhabir: ERDEM KILIÇ