TÜİK verilerine göre ekim ayında tavuk eti fiyatları bir yılda yüzde 34 artarak kilogram başına 94,17 TL’ye ulaştı. Kış aylarında maliyetlerin artması ile bu fiyatın yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Tavuk eti fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği ihracat kısıtlaması fiyatların artmasını önleyemedi. Bakanlığın 1 Mayıs-31 Aralık döneminde tavuk eti ihracatını aylık 10 bin ton, toplamda ise 80 bin tonla sınırlama kararı almasına rağmen Mayıs-Eylül döneminde resmi rakamlara göre 50 bin ton olması gereken ihracat 111 bin tona ulaştı. Haziran ayında 3,02 TL olan bir yumurta eylül ayında yüzde 56 artışla 4,71 TL’ye yükseldi.

Osman Yardımci (1)-1

PİYASAYI 11 FİRMA YÜKSELTİYOR

Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye genelinde 11 büyük tavuk firmasının piyasayı yükselttiğini belirterek, tavuk fiyatlarını kasapların değil tavuk lobisinin belirlediğini iddia etti. 2016 yılında çıkan bir yönetmelikle kasapların sadece paketle tavuk satabildiğini, tavuk parçalamalarının ve işlemelerinin ise yasaklandığını belirten Yardımcı, “Kasaplar olarak sadece paketli tavuk satabiliyoruz. Tavuğun kilosu 100, göğüs 240, kanat ise 300 TL. Biz tavuğu parçalıyorduk ve vatandaş bunu daha ucuza yiyebiliyordu. Şimdi sadece paket halinde aldığımız tavukları, paketini açmadan satabiliyoruz ve paketler bizim dışımızda belirleniyor” diye konuştu.

Osman Yardımci (3)

FİYATLAR YÜZDE 50 DÜŞER

Kasap esnafının tavuk paketini açıp işleyemediğini, aksi halde ceza yediğini belirten Osman Yardımcı şunları söyledi: “Kasapların tavuğu parçalamasını zincir marketler istemiyor. Çünkü piyasayı kendileri belirliyorlar. Bakanlık, tavukçulara ceza kesti ancak onlar için bu ceza caydırıcı değil. Paket fiyatlarına 1 Lira bile fark koysalar o cezayı çıkartıyorlar. Kasapların tavuk eti parçalama yasağı kalksa, tavuk fiyatları yüzde 50 düşer. Tavuk fiyatlarının artması, tamamen tavuk lobisinin eseri. Bu lobi çok güçlü ve 85 milyonun cebinden alıp tavukçuların cebine koyuyoruz”.

BÜYÜK FİRMALAR TAĞŞİŞ YAPIYOR

Türkiye’de en çok tağşiş yapan firmaların büyük firmalar olduğuna işaret eden Yardımcı, “2016 yılına kadar sucuklarda tağşiş konuşulmuyordu bile. Ancak bu yasaktan sonra büyük firmalarda tağşiş çıkmaya başladı. Vatandaşın cebinden alınan paralar, 11 tane firmanın cebine giriyor. Bakanlıklara ve ilgili tüm kurumlara bunu ilettik. Piyasayı büyük firmalar belirlediği için tavuk fiyatlarındaki artışı da bunlar belirliyor. Tavuk etini kasapların işlemesine izin versinler, fiyatlar yarı yarıya düşecektir” şeklinde konuştu.

MARKETLERDE TAĞŞİŞ ÇIKIYOR

Zincir marketlerin tavuğun yanı sıra kırmızı et sektörünü de belirlemeye çalıştığını belirten Yardımcı, “Zincir marketler 390 TL’ye kıyma satıyor. Bakanlıklar denetim yapıyor ve bu zincir marketlere tağşişli üründen dolayı ceza kesiliyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu başkanıyım ve Türkiye genelinde bir tane kasapta bile tağşişli ürün çıkmadı. Antalya’da denetlenen ilk kasap dükkanı bana ait. Vatandaşı da, üreticiyi de kasapları da korumak zorundayız. Bizim en büyük denetçimiz halk. Halk gelmezse bizim işimiz biter” şeklinde konuştu.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / HASAN YAVAŞLAR