Antalya’nın dünyaca ünlü ilçesi Kaş’ta yapılmak istenen planlama nedeniyle antik kent, caretta caretta yuvaları ve antik kentin zarar görmesinden endişe ediliyordu. Plana karşı Kaş Çevre ve Kültür Derneği, Peyzaj Mimarları Odası ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından dava açıldı. Dava Danıştay 6. Dairesi’nde devam ediyor.
Dava ile ilgili olarak 15 Mart 2024(yarın) Cuma günü bilirkişi keşif yapacaktı. Keşif nedeniyle yöre halkı endişe içerisinde bekliyorlardı. Ancak bilirkişinin gelişinin bir ay sonraya ertelendiğinin duyurulmasının ardından yöre halkı da rahat bir nefes aldı.
Yeni planla birlikte Fırnaz Koyu’nun içinden 15 metrelik yol öngörüyor. Bu durumun, hassas ekosisteme zarar vermesinden endişeye neden oluyor. Normalde çevre koruma bölgelerine sahip olan Patara’nın yapılaşmaya açılması bu bölgenin de sonu olacak. Patara kumsalı, caretta caretta kaplumbağalarının 1. derece yumurtlama ve üreme alanı. Yapılaşma ile nesli tükenmekte olan bu canlıları da tehlikeye atacak, ayrıca zeytinlikler de betonlaşacak.
1990’DAN BEİ PLAN YAPILIYOR
Konuyla ilgili dava açan Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, “Burada 1990'dan beri aslında yönetim planı yapılıyor. Burada ÖLÇK, Özel Çevre Koruma Bölgesi 1990 yılında oluyor. 1993 ile 2000 yılları arasında şehir bölge plancıları, arkeologlar hep beraber çalışıp buranın yönetim planını çıkartıyorlar. Türkiye'deki ilk yönetim planı çalışması burada yapılıyor. Buna istinaden koruma alanları tespit ediliyor. Burada birinci derece olsun, ikinci derece olsun, üçüncü derece olsun. Bu kooperatiflerin bulunduğu alanda o zamanlar su basmanları var, ama kooperatiflerin kendisi yok. Onlar da bastırıyorlar” dedi.
NÜFUSLU ÜYELER
Bu kooperatif üyelerinin nüfuslu kişiler olmasından da şüphelendiklerini belirten Başkan Akoy, “Kazı Başkanı Patara şehrinin Nekropol alanı alanlarından birinin burada olduğunu söylüyor. Ona istinaden nekropol alanı, birinci ya da ikinci derecede sit olması lazım, yoksa koruyamayız. Ancak bu kooperatif üyeleri bastırıyor. Özel Çevre Koruma Kurulu 2008 yılında burada düşük yoğunlukla yapılaşma sağlıyor. 2000 yılında yönetim planı yapılmış, buraların sitleri dağıtılmıştır. Bu alanların, yani kooperatiflerin yapılaşmasının alanlarında yapılaşma olamaz denmiş. Sadece kamping yapıp, çadır kurabilirler. Sökmeli ve takmalı konaklama yapabilir denmiş. Kimse betonarme bina yapamaz şeklinde karar çıkmış” dedi.
BİR KISMI ÖRTÜLDÜ
Bu bölgeye 300’ün üzerinde yazlık yapıldığını ileri süren Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy sözlerine şöyle devam etti:
“Tarihin üstüne betonu örtmüş oluyorlar. Nekropol izolasyonu sayesinde bir kısmı örtülmüş oluyor. Şimdi günümüze geldiğimiz zaman 2021 yılda ilk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kekova'yla beraber Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin bir bölümünü 25 binlik Nazım İman planlarını yapıyor. Buna göre de iki alanın kapsamı da genişletiliyor. Bu anlamda iyi. Ölçek kat yani koruma alanları genişliyor. Ancak bazı alanlara da yapılaşma getiriyor. Ya hiç yoğunluk olmamalıydı, ya da düşük tutulmalıydı. Daha önce planlanmış alanın tamamını karma konut ve ticaret alanı olarak yeniden planlıyor. Şimdi karma konut ve ticaret alanı olması demek, buraların işte o söylediğimiz son kalan yeşilliklerin de aslında zeytinlik arazilerin de yapılaşması demek. Zeytinlik arazi oldukları için ve özel çevre konum bölgesi oldukları için yüzde 10 emsalle yapılaşmaya açılabiliyor. Şu anda nasıl 312 tane yapı görüyorsak altında da bir o kadar göreceğiz büyük ihtimalle.
“KOOPERATİF OLACAK”
Yeşil alanların imara açılması hallinde bu alanların içinde de kooperatifler olacağının altını çizen Akoy, “2008 yılında, kooperatiflere imar geçirildiğinde, kooperatiflerin kamuya bırakması gereken alanlar var. Onu kamuya bırakıyorlar, o zaman muhtarlık, Patara Muhtarlığı'na kalıyor. 43 dönüm ya da 48 dönüm, yanlış söylemeyeyim, arazi kalıyor. O daha sonra yasa değişince muhtarlıktan belediyeye kalıyor. Kaş Belediyesi de hemen seçim öncesinde, daha iki ay olmadı, o alanları ihaleye çıkardı, satışa çıkardı. İlk ihaleye katılan olmadı. Sonra bir ay sonra yeniden iki olarak 28 milyon 700 bin liradan ihale ettiler. Bu alanlar belediyeye kalmış. Yani rekreasyon, yeşil alan olarak kullanılması gereken, kamuya ait alan yeri belediye tekrar satışa çıkarttı. Burası yeniden yapılaşmaya açılmış oluyor. Üzerine de şimdi karma konut ticaret planı olarak hak geçirdiği zaman, bu alanları bire aldıysanız, üzerinden imar geçerse üç oluyor, beş oluyor” dedi.
SAFARİ YASAK
Patara aynı zamanda carette carettaların birinci derece yuvalama üreme alanlarından bir tanesi olduğuna da dikkat çeken Murat Akoy, “Buradaki yapılaşma suni ışık yaratacak. O suni ışık da Temmuz ayında yumurtasından çıkacak olan caretta caretta yavrularının denize değil ışığa doğru yönelmesine sebep olacak. Burada bir tür kaybına neden olabilirler. Onun dışında zaten Mayıs ayında geliyor yumurtlamaya. Tam böyle sezon başlarken geliyor, sezonun en civcivli zamanında, en yoğun zamanında da. Yumurtadan çıkıyor yavrular. O zaman demişler ki işte 4x4'lerle safari yaptırmayın, atla yürüyüş yaptırmayın, atla safarı yaptırmayın, insan faaliyetlerini azaltın ki bu tür yaşayabilsin. Şimdi tam tersi oluyor” dedi.
Öte yandan daha önce 3 kişi olarak gelen bilirkişi ekibinin sayısı 7’ye çıkarılırken, yeni heyetin 16 Nisan'da gelmesi bekleniyor.