Antalya’nın birçok bölgesinde yaşanan içme suyu sorunu, Kaş ilçesine bağlı Aklar Mahallesi’nde ciddi bir krize dönüştü. Uzun yıllardan beri yer altı kaynakları ve taşıma suyuyla idare eden bölge halkı susuzlukla karşı karşıya kaldı. Mahalledeki su kaynakları yetersiz kalırken bölge halkı, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASAT) bu konuda çözüm üretemediğini ifade etti. Bölgede yaz aylarının gelmesiyle birlikte su kaynaklarının yetersiz kalması, tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle geçimini sağlayan mahalle halkını ekonomik olarak zorluyor. Susuzluğa isyan eden bölge halkı pek çok Antalya Valiliği’ne çağrıda bulunarak su krizini çözülmesini talep etti. Konuyla ilgili konuşan Aklar Mahalle Muhtarı Ergün Ulutaş, su krizi çektiklerini ifade ederken mevcut su kaynakların nisan ayına kadar idare edeceğini vurguladı. Muhtar Ulutaş, nisan ayından sonra mahallede ciddi su kriz yaşanacağın belirtti.
ASAT’TA İLERLEME YOK
“Köye su getirilmesiyle ilgili projeler bulunmakta” diyen Muhtar Ulutaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bazı çalışmalar yapılmış ve Antalya'da ASAT ekipleri de projeye dahil olmuş. Yeraltında 50, 100 hatta 150 metre derinliğe kadar kazılar yapılmış ancak su bulunamamış. ASAT, bu sorunun bir şekilde çözüleceğini belirtmesine rağmen henüz bir ilerleme sağlanamadı.”
TAŞIMA SUYU İLE SU TEDARİĞİ SAĞLANIYOR
Şu anda mevcut az miktarda yeraltı suyu kullanıldığını ifade eden Muhtar Ulutaş, “Dışarıdan bir içme suyu veya şebeke suyu gelmedi. Mahalle oldukça büyük olduğu için mevcut küçük su kaynakları kullanılıyor. Yeraltı su kaynaklarından su çekiliyor ve sahil bölgelerinde geçmişte özel idare tarafından getirilen bir su kaynağı kullanılıyor. Yayla bölgelerinde ise özel ve küçük su kaynaklarından yararlanılıyor. ASAT’ta taşıma suyu ile besliyor bölgeyi” diye konuştu.
BÖLGEDE SU KRİZİNE BİR AY KALDI
“Şu an için kış mevsimindeki yağmurlar sayesinde su ihtiyacının karşılandığını belirten Aklar Mahalle Muhtarı Ergün Ulutaş, nisan ayından sonra su krizi yaşanacağını söyledi. Ulutaş, “Nisan ayından itibaren büyük bir su sıkıntısı yaşanması muhtemel. ASAT, kamyonetlerle taşıma suyu getirerek köyü destekliyor ve mevcut yeraltı suları ile ihtiyaçları karşılamaya çalışıyor. Bu konuyla ilgili tesis yapımına yönelik projeler bulunsa da henüz gerçekleştirilemedi. Köylüler ise verilen sözlerin yerine getirilmemesi ve sürecin yavaş ilerlemesi nedeniyle tepki göstermekte” sözlerine son verdi.