Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellef olmayanların iş yeri ve konut kiralama işlemlerine dair tahsilat ve ödemelerinin banka ve PTT yolu ile yapılmasını zorunlu kılan tebliğ, 17.10.2024 tarihi ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Ekonomik şartlar nedeniyle kiralarını elden parça parça ödeyen vatandaşları zorlayacak bu kararın kiracılar ile ev sahiplerini karşı karşıya getireceği öngörülüyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile konut ve iş yeri kiralayanlar ile kiraya verenler, kira bedellerinin tahsilat ve ödemelerini bankalar veya PTT üzerinden belgelendirmek zorunda kalacak. Diğer taraftan haftalık, günlük ya da benzeri kısa süreli konut kiralamalarına dair gerçekleştirilen tüm tahsilat ve ödemeler de bu karar kapsamında yer alacak. Söz konusu karara uymayanlara ise cezai yaptırımlar uygulanacak.
KİRANIN ÖDENDİĞİNE DAİR İSPAT İSTENECEK
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan karar kapsamında konutlarda ve iş yerlerinde, konutunu ve iş yerini kiraya verenler ile bunları kiralayanların, kiraya dair tahsilat ve ödemelerini bankalar ya da PTT tarafından düzenlenen belgeler yoluyla ispat etmeleri zorunlu kılındı. PTT'nin aracı kılınması ile para yatırma, havale, EFT, çek, banka ve kredi kartı gibi araçlar kullanılacaktır. Bankaların internet şubeleri aracılığı ile gerçekleştirilen ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır. Şahısların kira ödemelerini; banka şubelerine giderek T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası, ad soyadı/unvan bilgileri ve “kira ödemesi” açıklamasıyla kiraya verenin hesabına yatırması durumunda yükümlülüklerin yerine getirilmiş kabul edileceği bildirildi.
"TEK TARAFLI BİR MAĞDURİYETTEN BAHSETMİYORUZ"
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Antalya Kiracılar Dayanışma Platformu Başkanı Cengiz Kul ise "Nakit ödemeyi ortadan kaldırıp hesaba yatırmak için vatandaşın elinde para olması gerekiyor. Zaten ortalama 100 kiracıdan 70'i kirasını ödeyemiyor. Antalya'da malum kiralar da yüksek. Kirayı ödeyemeyen kiracı evden çıkacak ve bu durumdan ev sahibi de zarar görecek. Tek taraflı bir mağduriyetten bahsetmiyoruz" diye konuştu.
EV SAHİBİ İLE KİRACI KARŞI KARŞIYA GELECEK
Bu kararın enflasyona etki edeceği düşünülerek alındığını öne süren Kul, "Bu karar kiracı ile ev sahibini karşı karşıya getirecek ve ülkeyi daha da kaosa sürükleyecek. Dar gelirli vatandaşlar zaten kirasını ödemekte zorlanıyor. İnsanlar maaşı yatar yatmaz gidip bankamatikten çekip ev sahibine veriyor. Hesapta para bırakamıyorlar çünkü insanların çoğu icralık durumda" dedi.
"TEPKİLER NEDENİYLE KARARIN GERİ ÇEKİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"
Başkan Kul, "Kiracılar ile ev sahipleri için alınan kararları daha önce de eleştirdik ve gördük sonuçları iyi olmadı. Kiracılar Derneği olarak vatandaşlara yardımcı olmak için yetkililere 36 maddelik bir çözüm önerisi sunduk. Bu önerilere kulak verseler sorun ortadan kalkacak. Zaten ortalık yangın yeri bu kararla yangın daha da körüklenecek. Açıkçası ben karara çok tepki gösterileceğini ve bu sebeple kararın geri çekileceğini düşünüyorum" diyerek sözlerine son verdi.
ALINAN KARARLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI KESİLECEK
Antalya Kiracılar Dayanışma Platformu Başkanı Cengiz Kul'un tepkiler nedeniyle geri çekileceğini düşündüğü karar kapsamında gerekli işlemleri yapmayanlara cezai yaptırım uygulanacağı da bildirildi. Yaptırımlar kapsamında; "Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20.000 Türk lirasından, İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10.000 Türk lirasından, Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 5.000 Türk lirasından, az olmamak üzere işleme konu tutarın %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon Türk lirasını geçemez. Tevsik zorunluluğuna aykırı bir şekilde ödeme yapanların; durumu, ödemeyi takip eden beş iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde, ödemede bulunan adına bu düzenleme uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilmez" ifadelerine yer verildi.