Kira sorunları her geçen gün büyüyerek artması vatandaşları endişelendiriyor. Ev sahiplerinin kiracılardan talep ettiklerinin artmasına kiracılardan sert tepkiler geliyor. Kayıt dışı vergilerin de önüne geçilmesi amacıyla çalışmalar yürüten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önlemler almaya başladıklarını açıkladı. Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, kira sözleşmelerinin E-devlet üzerinden yapılması için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Kiracıların ilgisini çeken açıklamalar gündem oldu.

Kira Sozlesmesi

ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

Kira sözleşmeleri, kiracıları zor durumlara sokuyor. Ev sahiplerinin ardı arkasının kesilmediği anlaşma şartları her geçen gün biraz daha artıyor. Yeni dönem kira sözleşmelerinde ev sahipleri kiracılardan; Noter onaylı tahliye taahhütnamesi, Önceki oturduğu evin ev sahibi ile görüşün bilgi alın (referans), Borçlarını ödeme alışkanlığının olup olmadığını öğrenmek için findeks puan belgesi. Teminat senedi (Evde meydana gelebilecek zararlar için önlem). Müteselsil kefil (kimlik sureti ve kurum kimliği). Maaş bordrosu. Yazılı ayrıntılı kira sözleşmesi. Kiraya ilişkin Uyap dava geçmişini göstermesini istemesi kiracıları zor durumlara sokuyor.  Bakan Şimşek ise kira sözleşmelerinin E-devlet üzerinden yapılmaya geçilmesi için çalışmalar yürütülmeye başlandığını açıkladı.

Bakan Mehmet Simsek

“KİRA SÖZLEŞMELERİNİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPTIRACAĞIZ”

Katıldığı bir programda konuşma yapan Bakan Şimşek şu sözlere yer verdi:

“Harcamaları gözden geçireceğiz. Daha üretken, verimli alanlara yönelteceğiz. Kayıt dışılık ile mücadele edeceğiz. Çok ciddi düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Nokta atışı olacak. Kayıt dışı ile mücadele ederek, bütçe açığını daha kalıcı bir şekilde kontrol altına alacağız. Kayıt dışılık hak yemek demektir. Haziran'dan itibaren yeni bir nesil pos makinesi koyulacak. Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı örneğin. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine ile. Niyetimiz tüm kira sözleşmelerini bundan sonra e-devlet üzerinden yaptırmak. Son 2 ayda 420 binden fazla kapı çaldık. Elimizdeki bilgilerle, fiili durumu karşılaştırdık. Bu ay sonunda kira beyannamesi verilmesi lazım. Vergi ile ilgili tutumuz net. Kurumlar vergisini artırmayacağız. Gelir vergisini artırmayacağız. KDV genel oranları artırmayacağız. İstisnanalar varsa, indirimli olanlar var ise bunu gözden geçireceğimizi zaten söylemiştik. Motorlu Taşıtlara ilave bir oran gündemimizde değil. Niyetimiz tüm kira sözleşmelerini bundan sonra e-devlet üzerinden yaptırmak.”

Muhabir: ŞEYDA TÜTGÜN