Kış çayı, üst solunum yolu hastalıkların görüldüğü soğuk günlerde kişinin bağışıklığı güçlendirmek adına tüketilen çaylar. Kış çayının bir adı da bitki çaylarıdır. Soğuk havaların başlamasıyla birlikte grip, nezle gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının baş gösterdiği bu günlerde gece, sabahları daha çok tüketilen kış çayları için Aktar Mehmet Ali Yiğit Alp, vatandaşların en çok ıhlamur, kekik, kuşburnu, zencefil, zerdeçal, nane-limon gibi çayları aldığına dikkat çekerken, “Son aylarda çeşitli meyve çaylarını soranlar da çoğaldı. Özellikle kiraz, ayva-elma üzüm çekirdeği de. Bu çayları da sipariş verdik.  Vatandaşın isteği başımızın üzerinde” dedi.

Kış Çaylarına Büyük Ilgi (4)

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ARTIRIR

Soğuk kış aylarında birçok kişide grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar sıkça görülebilir. Bu nedenle vücudun bağışıklık sistemini artırmak, vücuda enerji vermek ve hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlamak için kış çayı tüketilebilir. Kış çayı içerisinde sağlıklı bitki türlerinin yanında bal, zencefil ve zerdeçal ıhlamur, yeşil çay, kuşburnu, papatya başı çekiyor.

Kış Çaylarına Büyük Ilgi (3)

MEYVE ÇAYLARINI ÇOK KAYNATMAYIN

Diyetisyen Ülker Ayşe Yaman kış çaylarını demlerken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Meyve türü çayları demlerken kaynatmayın, demleme süresi de en fazla2- 3 dakikayı geçmesin. Bir de çok fazla tüketmeyin çünkü her şeyin fazlası zarar, bunu da unutmayalım. Kış çayları içerisinde genellikle meyve, baharatlar, bitkiler, doğal tatlandırıcılar bulunur.”

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZETESİ / AYFER ŞİMŞEK