Türkiye birçok farklı tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin dört bir yanında bulunan bu tarihi yapılar birbirinden farklı efsanelere konu olmuş ve bu sayede görsel güzelliğinin yanı sıra bu anlatılan hikayeler ile de insanların dikkatini çekmiştir. Hikayeler ve mitlere konu olan bu yapılardan belki de en önemlilerinden biri Mersin’de bulunan tarihi Kz Kalesi’dir.
Kız Kalesi bulunduğu konum ve hakkında anlatılan efsaneler ile uzun yıllardır merak edilen bir yapı olmuştur. Bölge halkı ve birçok araştırmacı Kız Kalesi’nin efsaneleşen hikayesinin doğru olup olmadığını merak etmektedir. Peki Kız Kalesi Efsanesi Gerçek mi? Detaylar haberimizde…
Kız Kalesi Efsanesi Nedir?
Kız Kalesi efsanesi gerçek mi sorusundan önce Kız Kalesi hikayesi nedir sorusunu cevaplayalım.
Bir zamanlar, Korykos adında bir şehirde hüküm süren bir kral varmış. Kralın en büyük dileği bir evlat sahibi olmakmış. Yıllarca dua etmiş ve nihayet dileği kabul olmuş, dünyalar güzeli bir kız çocuğu dünyaya gelmiş.
Prenses büyüdükçe güzelliği dillere destan olmuş. Ünü komşu ülkelere kadar yayılmış ve birçok kral ve prens bu güzel prenses ile evlenmek istiyormuş. Kral, kızının mutluluğu için en uygun talibi seçmek istemiş ve bu konuda bir kahin çağırmış.
Kahinin yüzü prensesi görür görmez solmuş ve titremeye başlamış. Kral endişeyle ne olduğunu sormuş. Kahin, hüzünlü bir sesle konuşmuş: "Kızınızın kaderi trajik bir sonla yazılmış. Bir yılan tarafından sokularak canını kaybedecek. Bu yazgıdan kaçmak mümkün değil."
Kral bu haberi duyunca yıkılmış. Kızını korumak için her şeyi yapmaya kararlıymış. Denizin ortasında küçük bir ada bulunmuş ve buraya görkemli bir kale inşa edilmiş. Prensesi ve hizmetçileri bu kaleye taşınmış.
Yıllar geçmiş, Prenses kalede mutlu bir şekilde yaşıyormuş. Bir gün, sevdiği üzümden tatmak istemiş. Saraydan ona üzüm gönderilmiş. Fakat üzüm sepetinin içinden bir yılan fırlamış ve prensesi sokmuş. Prenses, kahinin kehanetinin gerçekleştiğini fark etmiş ve son nefesini vermiş.
Kral'ın kederi ne kadar büyükse, kızının hatırası da o kadar yüce olmuş. Kızının adına yaptırılan kale, "Kızkalesi" olarak anılmış ve günümüze kadar ulaşmış. Bu trajik hikaye, nesilden nesile aktarılarak sevginin ve kaderin gücü hakkında dersler vermeye devam etmiş.
Anlatılan bu hikayenin gerçekliği kesin olarak bilinmemektedir. Birçok efsanede olduğu gibi temelinde bazı gerçeklikler yatsa da bu verilen bilgilerden hangilerinin doğru hangilerinin yanlış olduğunu bilmek mümkün değildir. Yani Kız Kalesi efsanesi gerçek mi sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır.
Kız Kalesi Tarihçesi
Kız Kalesi efsanesinden bahsettikten sonra kalenin tarihçesi hakkında bilgi verelim. Kız Kalesi ne zaman yapıldı sorusu Kız Kalesi tarihi hakkında ilk bilinmesi gereken bilgilerin başında gelmektedir. Kale içerisinde bulunan bir yazıttan 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğu öğrenilmiştir. Bu bilgi aynı zamanda Kız Kalesi kim tarafından yapıldı sorusuna da cevap teşkil etmektedir.
Yunan tarihçi ve coğrafyacı Straborn’a göre Kız Kalesinin bulunduğu ada antik çağlarda genelde korsanlar tarafından kullanılmıştır. Kale’nin inşaasının ise Birinci Haçlı Seferi sonrası Bizans İmparatoru I. Aleksios tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. 13. yüzyılda Ermeni Kral I. Levon ve Kilikya Ermeni Krallığı'nın bir hükümdarı hükümdarı tarafından kapsamlı bir şekilde restore edilip tekrar inşa edilmiştir.
1982 ve 1978 yılında yapılan arkeolojik kazılar, orijinal Bizans planının karakteristik kare kuleleriyle esas olarak kalenin güney bölümünde hayatta kaldığını göstermiştir. Kalenin kalan bölümlerinde yani kzuey ve batı tarafları Ermeniler tarafından kendilerine özgü rustik kesme taş işçiliği (geç antik kentten devşirme değil) ve yuvarlak kulelerle yeniden inşa edilmiştir.
Aynı zamanda kalenin mevcut yapısının çoğunu yeni taşlarla kaplamışlardır. İki Ermeni yazıtında bu bölgenin Kral I. Levon (1206) ve Kral I. Hethum (1251) tarafından yeniden inşa edildiğinden söz edildiği görülmektedir. Ayrıca kalenin içine yine Ermeniler tarafından beşik tonozlu bir şapel eklenmiştir. Kalenin bulunduğu ada bir zamanlar ana karadaki Korikos Kalesi’ne bir menderekle bağlıydı.
14. yüzyıla girerken Kilikya Krallığı, çöküşün eşiğindeydi. 1360 yılında, Kıbrıs Kralı I. Peter, Kilikya halkının isteği üzerine adayı ele geçirdi. Bu hamle, Kızkalesi'nin de kaderini etkiledi.
Kale, 1448'de Anadolu'nun güçlü beyliklerinden biri olan Karamanoğulları tarafından ele geçirildi. Kilikya'nın kontrolü için Osmanlı İmparatorluğu ile Karamanoğulları arasında mücadeleler yaşandı. Nihayet 1471 yılında, Osmanlı Sadrazamı Gedik Ahmet Paşa'nın komutasındaki bir ordu Kilikya'yı fethetti ve Kızkalesi de Osmanlı topraklarına katıldı.
Kız Kalesi Nerede?
Kız Kalesi efsanesi hakkında bilgi alan vatandaşlar bu kaleyi ziyaret etmek istemektedir. Bu sebeple Kız Kales hangi şehirde gibi sorular sıklıkla merak edilmektedir.
Kız Kalesi Hangi Şehirde?
Kız Kalesi Akdeniz bölgesinde bulunan Mersin İlinde bulunmaktadır Kaleyle aynı adı taşıyan Kız Kalesi mahallesine karadan yaklaşık 600 metre uzaklıkta bulunmaktadır.
Kız Kalesi Hangi İlçede?
Kız Kalesi Mersin’e bağlı Erdemli İlçesinde yer almaktadır.
Kız Kalesi’ne Nasıl Gidilir?
Kız Kalesi efsanesi hakkıında gerekli bilgileri verdikten sonra Kaleyi ziyaret etmek isteyen kişiler için kaleye ulaşımın nasıl olduğundan bahsedelim
Yaklaşık 190 kilometrelik dış çevresiyle Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip olan Kızkalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan ve ülkemizin en önemli tarihi ve turistik mekanlarından biridir. Eşsiz tarihi dokusu ve denizin ortasındaki konumu ile görenleri büyüleyen Kızkalesi, 1199 yılında I. Leo tarafından yaptırılmış ve günümüze kadar birçok restorasyondan geçerek ziyaretçilere açık tutulmuştur.
Kız Kalesi Mersin’e Ne Kadar Uzaklıkta?
Kız Kalesi Mersin’in Yaklaşık 60 km güneyinde yer almaktadır.
Kız Kalesi efsanesi hakkında merak edilenleri ve kalenin tarihçesini sizler için yanıtladık. Kaleyi ziyaret etmek ve detaylı bilgi almak için Kültür Bakanlığı internet sitesinden detaylı bilgi alabilirsiniz.