Ekonomist Selçuk Geçer kendi Youtube kanalından az önce yaptığı açıklama ile Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili Merkez Bankası’nın aldığı kararın Dolar’ı büyük patlatacağını söyledi. “Uyarıyorum KKM operasyonu Dolar’ı büyük patlatacak” başlığı ile Youtube üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“Merkez Bankası’nın yeni bir kararı, KKM’yi azaltmaya çalışıyorlar. Bunun için de KKM’nin cazibesini azaltıyorlar. Bunu iki sebeple yapmış olabilirler. Birincisi kurdaki bu seviye bize yeter, daha fazla yükselmesine gerek yok demiş olabilirler. Enflasyon ne olursa olsun biz politika faizini yüzde 50’ye vurduralım, Naci Ağbal’ın yaptığı gibi. O yüzde 18’e çıkarmıştı. O bir hataydı bana göre. Eğer bunu yapıyorlarsa benzer hatayı yapıyorlar demektir. Yüzde 60’a vurdurduğun zaman bankaların mevduat faizi de ister istemez politika faizinin üzerinde olacak. Ya da bir tık altında bile olsa yüzde 55 seviyesinde olacak. Bu döviz üzerinde bir baskı yaratacak. Dövizin cazibesi ortadan kalkacak. Dolaysıyla insanlar KKM yerine mevduatı tercih edecekler. Mevduata gidip paralarını yatıracaklar. Biz bu arada sistemi dengeleyeceğiz. Bütçe üzerinde de bir ağırlık yaratmayacağız düşüncesindeler.  Kısmen mantıklı ama ne kadar işe yarar ayrı bir tartışma konusu.”

“ŞİMŞEK KADÜK OLABİLİR”

“İnsanlar TUİK enflasyonuna ya da Merkez Bankası politika faizine göre mi hareket edecek, yoksa gerçeklere göre mi hareket edecek” diyen Geçer, “Bunu göreceğiz. Bu şöyle algılanabilir ayrıca yabancı ve yerli yatırımcılar tarafından yarın öbür gün yerel seçimlere yaklaşılırken bu yüksek faiz oranlarını Cumhurbaşkanı kabul etmeyecektir, çat diye politika faizlerini, aşağıya çekmek için Merkez Bankası Başkanını görevden alacaktır, Mehmet Şimşek politikaları da çöpe gidecektir.  Mehmet Şimşek’de orada kadük olacaktır ya da ayrılacaktır. Biz hiç bulaşmayalım bu sürece diyenler olabilir” dedi.

İKİCİ SENARYO DA KÖTÜ

İkinci senaryoyu da anlatan ekonomist Selçuk Geçer, bunda da hükümetin panik yapmış olabileceğini söyledi. Dış ticaret açığının hala kontrol altına alınamadığı gibi bütçe dengeleri de her ne kadar vergi toparlarsan topala bir türlü oturmadığını belirten Geçer, “Döviz yükseldikçe KKM’nin bütçe üzerindeki maliyeti artıyor. Vergiyi arttırıyorsun ama KKM daha büyük bir gedik açıyor. 35 milyar Dolar geldi temmuz ayında. Toplamda 59 Milyar’a çıktı. Muhtemelen insanların KKM’ye olan talepleri de daha da artıyor ki öyle. Çünkü KKM 3.5 trilyona gelmiş durumda. Dolaysıyla hem bunun önünü keselim hem de KKM’den bir an önce kurtulup kur’u bir an önce serbest bırakalım ki ihracatımızı turizmimizi de belli bir dengeye oturtalım ve yabancılara da artık gel diyecek bir ortam yaratalım diye bunu yapıyor olabilirler. İkisi de tehlikeli. Bence sıralama akılcıl bir şekilde işletilmeliydi. KKM’nin maliyeti bütçe feda edilerek ki zaten feda edilmiş bir bütçe varde bu nedenle karşılanmalıydı” dedi.

DÖVİZ FİŞEKLENEBİLİR

Bu durumda döviz talebinin birden fişeklenebileceğine dikkat çeken ekonomist Selçuk Geçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Senin elinde Türk parası var. Yani bir şekilde bütçeyi karşılayabilirsin. Ama döviz talebi olura ekstradan onu karşılayacak Dolar’ın Euro’n, Sterlin’in yok. Kur korumalı işi tehlikeli bir iş. En başta söyledik. Yapmayın, kendinizi köşeye sıkıştırırsınız diye. 3 gün doları geriye getirisiniz 4. gün kendinizi öyle bir çıkmaza sokarsınız ki, canınız fena yanar diye bas bas bağırdık. KKM bütçe üzerinde büyük bir yük oluşturur dedik. Yılın başından beri KKM’nin 59 milyar liralık bir maliyeti var. Memur maaşlarına yapılan zammın toplam maliyeti bundan bir tık fazla. Devletin faiz giderleri her geçen gün artmaya devam ediyor. Bir yandan da kur üzerine korkunç bir baskı oluşuyor. Niye kuru serbest bırakmıyorsun, turizm gelirleri düşüyor oteller boş. Ben başından beri söylüyorum eğer kuru serbest bırakmazsanız rekabetçi olmazsanız ağır bedeller ödersiniz. Turizm gelirleriniz de düşer diye ısrarla söyledim dinletemedim. Günün sonunda ihracatta ve turizmde rekabetçi olmadığın için ithalat giderlerin artıyor ihracat gelirlerin düşüyor. Bu korkunç bir dış ticaret açığını ve cari açığı da beraberinde getiriyor.”

SWAP ANLAŞMASI BİLE YOK

“Bırak borç bulmayı, swap anlaşmaları bile yapamadın” diyen Geçer, “Merkez Bankası rezervleri bir tık yükseldi ama hala dünyada orta ölçekteki bir şirket kadar rezervimiz var. Yani 10-15 milyar dolarlık rezervler hiçbir şey değil. Bugün var yarın yok. KKM’den vazgeçtiğiniz an 60-70 milyar doları dövize koştu, kalanın koşamayacağının garantisi de yok. Bu durumda kur katlaya katlaya gider ve bunun çözümü de yok. Kimse yüzde 50 faizle bile o riske girip mevduat faizine girmez. Yerli de girmez yabancı da girmez bu kadar basit. Sen bunu başta düşünecektin. Gözümdeki ışıltıya bak 6 ay uyuyup uyanacağız diyeceğinize, KKM’ye vatandaşı kitleyeceğinize Dolar nereye gidiyorsa gidecek biz buna göre ekonomik önlemlerimizi alacağız, kendi kaynaklarımızla üreteceğiz dünyanın gerçekleri ile uyumlu hale geleceğiz demeliydiniz” dedi.

FİNANSAL KRİZ

Ekonomist Selçuk Geçer Youtube açıklamasını şöyle tamamladı: “ Para politikamızı doğru bir modelle işletip, enflasyonu doğru açıklayarak TUİK’le oynamayıp, Merkez Bankası Başkanını görevden almayacaktınız. 2016’da, 2018’de 2020’de bu fırsatlar vardı. Şimdi işin içinden çıkılamıyor. Her kur atağında KKM’ye eğilim artıyor. Bundan sonra kol keseceksin. En azından devletin sırtındaki yükü azaltacaksın. Belki de bunu yapmaya çalışıyorlar. Bir görelim diyorlar. KKM’yi Hazine Kağıdı’na bağlayabilirler.Bir yıl sonra faiziyle  alırsınız diyebilirler. Bu durumda KKM’de parası olmayanlar dolar toplamaya devam edecekler. Döviz bu seviyede kalmaya devam ederse ihracat düşer, turizm gelirleri düşer, ithalat artar. İnsanlar Türkiye’ye para getirmez. Yastık altı artar. Bankalara güven azalır. Döviz hesapları da çekilir. Türkiye ciddi bir finansal krize sürüklenir.” NİHAT TOKLU antalyaningundemi.com