Selçuk Üniversitesi Müze Binası'nda gerçekleştirilen programın açılışında konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, “Bugün bizleri bir araya getiren ve ülkemizde cumhuriyet tarihinden daha eski bir geçmişe sahip olan kırsal kalkınma kavramının, uluslararası kalkınma gündemindeki gelişmelere bağlı olarak ve pek çok değişikliğe uğrayarak bugüne kadar geldiğini görüyoruz. Salt büyüme odaklı politik önceliklerin yerini, giderek toplumun tamamını kapsayan bütünleşik kalkınma arayışlarına bıraktığı ve sürdürülebilir toplum yaklaşımıyla birlikte gündem bulduğu günümüz şartlarında, kırsal kalkınma çabalarının, kırsal alanda ekonomik refahı sağlamanın ötesinde bir öneme sahip olduğu da herkes tarafından kabul gören bir olgudur.

Kırsal Yardım (1)

Teknolojik gelişmelere ve ekonomik kaygılara bağlı olarak sınırların ortadan kalkmaya başladığı ve dünyanın adeta küresel bir köy haline geldiği günümüzde her ne kadar beklentiler kentleşmenin hızlı bir şekilde artması yönünde olsa da kırsal alanlarda yaşayan nüfusun daima kritik bir ağırlığa sahip olacağı da aşikardır. Bu nedenle, kırsal alanlarda uygulanacak politikalar birçok ülke için topyekün kalkınmanın anahtarını oluşturmaya devam edecektir. Bu perspektiften bölgemiz özelinde konuyu ele aldığımızda ise, geniş kırsal coğrafyaya ve yüksek kırsal nüfusa sahip bir bölge olarak, ulusal kalkınmaya ivme kazandırabilecek mahiyette ciddi bir kırsal ekonomiye ve beşeri kaynak potansiyeline sahip olduğumuzu görüyoruz” dedi.

Kırsal Yardım (2)

Ajans olarak bölgenin kırsal refah seviyesini önemsediklerini ifade eden Bostancı, “Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bölgemizin kırsal alanlarının refah düzeyinin artırılması ve bölge içi gelişmişlik seviyesinin azaltılması noktasında bölge planımız ve bugünkü çalıştaydan çıkacak somut öneriler ışığında elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ajans olarak, görece geri kalmış ilçeler başta olmak üzere, kırsalda refah düzeylerinin artırılması, kurumsal ve yerel kapasitenin geliştirilmesi, nüfus kayıplarının önlenmesi, kırsal yaşamın canlandırılması ve bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması amacıyla yürütülen çeşitli mali ve teknik destek programları kapsamında bugüne kadar 50'ye yakın projeye yaklaşık 215 milyon TL destek sağlanarak, yararlanıcı eş finansmanı ile beraber bölgede 300 milyon TL'lik bir yatırım harekete geçirilmiştir. Ajansımızda 2024 yılında yeni bir yapılanmaya gittik ve bu yapılanma kapsamında kurduğumuz birimlerden birisi ise kırsal kalkınma ve turizm birimi oldu.

Kırsal Yardım (4)

Bölgemiz kırsalına yönelik yapacağımız çalışmaları artık bu birimimiz koordinasyonunda daha odaklı bir şekilde yürüteceğiz. Bu vesile ile kırsal kalkınma ve turizm birimimiz uhdesinde yürütülen kırsal kalkınma teknik destek programımızın şu anda açık olduğunu ve siz değerli paydaşlarımızdan da bu konuda proje başvuruları beklediğimizi dile getirmek istiyorum.
Programa, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörü Yavuz Uysal, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Karaman İl Koordinatörü Özgür Öztürk, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Enstitüsü Müdürü Cihan Uzun, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Kasım Akyol, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, kooperatif, birlik, oda ve borsaların temsilcileri, fakülte dekanları, sektör paydaşları ve çok sayıda davetli katılım sağladı.

Kaynak: İHA