Toplantının açılış konuşmasını yapan KONYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Kaplan geçtiğimiz ay yapılan mali genel kurul hakkında, “Kanunla mali genel kurul yapma zorunluluğu ortadan kalktı. Ancak biz şeffaflık ilkemiz gereğince ve ekonomik gelişmeler hakkında size bilgi vermek için mali genel kurulu gerçekleştirdik.  Geldiğiniz katıldığınız bizi ibra ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

YARDIMLAR BAŞLIYOR

Ramazan ayının yaklaşması sebebiyle, önceki yıllarda olduğu gibi, yardımlara devam edileceğini ifade eden başkan İlhami Kaplan, “Ramazan kolisi yardımı yapıyoruz. Sizlere de buradan çağrıda bulunuyorum. Ne kadar destek olursanız o kadar fazla eve yardımda bulunabiliriz. Bu kutsal ayda dokunabildiğimiz kadar aileye dokunmaya gayret edelim ve ayrıca Hatay-Samandağ’da yaptırdığımız kreşe yardımlarımız devam ediyor, bu noktada da desteklerinizi bekliyorum” dedi. Kaplan konuşmasında, Antalya Valisinin himayesinde, Konyaaltı Belediye Başkanının da bulunduğu bir dizi toplantı sonrası, Konyaaltı sahilinde genişlemeye devam eden büfeler hakkındaki Valilik çalışmalarından da bahsetti.

İlhami̇ Kaplan

ANTALYA İÇİN DENİZCİLİK ÇOK ÖNEMLİ

Toplantıda söz alan Bölge Liman Başkanı Muhammet Alper Keçeli, “Antalya bir liman şehri’ diyoruz ama Antalya turizm ve tarımı ile anılıyor. O kadar büyük olmadığını düşündüğümüz denizcilik Antalya’nın her alanında var. ‘Antalya turizm şehri’ diyoruz. Bunu destekleyen en büyük fonksiyon deniz. Denizcilik, turizm öncüllü bir şehir olan Antalya’nın en büyük etkenlerinden birisi.” diyerek denizciliğin Antalya açısından önemli olduğunu ifade etti.

YAT ÜRETİMİ ANTALYA EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

Yat imalatının da Antalya ekonomisi için önemli bir sektör olduğunu ifade eden Keçeli, “Bir özel yatın imalatında en az 10 bin parça yan sanayi olarak kullanılıyor. Dolayısıyla bu şehrin endüstrisindeki önemli ekonomik alanlardan birisi tekne imalatı olarak geçmeli” ifadelerini kullandı. Keçeli, “1200 tane ticari tekne var. Şu anda 250’ye yakın kızakta tekne var. Bu açıdan baktığımızda, denizcilik Antalya için, tarım kadar, turizm kadar önemli bir sektör. Bu da makro düzeyde olan bir politikanın sonucu. Endüstriyel konular Antalya ile anılmıyor. Ancak denizcilikle alakalı büyüme var ve bu çok önemli” diye konuştu.

BAĞLAMA YERLERİ ÇOK YETERSİZ

Antalya’da tekneler için ayrılan bağlama yerlerinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Liman Bölge Başkanı Keçeli, “Bağlama yerleri çok az. Antalya’da sadece ticari tekne sayısı 1200 civarında. Özel teknelerin sayısı ile bu rakam çok yukarılara çıkıyor. Ancak sadece 900 adet bağlama yeri var. Birçok yere yeni bağlama yerleri yapılması gerekiyor. Antalya’nın bu noktada ihtiyacı çok fazla. Ancak siyasetin ve devletin gündeminde olmadığı için yakın zamanda konuşan bir altyapı yatırımı yok. Araç yakıtları, motorin, uçak yakıtları Antalya’ya deniz yolu ile geliyor. Türkiye’nin turizm merkezi olan Antalya’da havalimanı aktivasyonunun sağlanması için, deniz yolu ve dolayısıyla liman çok önemli. Enerji tedariği için bu kadar önemli olan denizcilik ve liman konusuna daha çok önem verilmeli, limanın yeterlilikleri tartışılmalıdır.  Bu işler, siyasetin ne kadar gündemindeyse o kadar konuşuluyor” dedi.

KIYI MASTER PLANI GEREKLİ

Liman Başkanı Muhammet Alper Keçeli, “Limanınınız Konyaaltı’nda. Gemi hareketlerinin tamamı Konyaaltı’nda. Dolayısıyla denizcilik ve endüstriyel denizcilik Konyaaltı’dan yaşanıyor. Bu anlamda bir kıyı master planı çalışması yapılabilir” ifadelerini kullandı. Yeni bir balıkçı barınağı için proje olduğunu söyleyen Bölge Liman Başkanı Muhammet Alper Keçeli, “Kemer yolu üzerinde ikinci bir balık barınağına yönelik bir proje var. Fikir aşamasında bile olsa böyle bir ikinci barınak projesi var. Önümüzdeki süreçte gelişmeler yaşanabilir” dedi.

Dto Ahmet Çeti̇n

ANTALYA’DA DENİZDEN ULAŞIM OLMAZ

‘Antalya’nın trafik sorununa Konyaaltı-Lara arasında hizmet verecek bir deniz otobüsü hattı ile çözüm bulunur mu?’ sorusuna cevap veren Muhammet Alper Keçeli, “Denizlerde dikine taşımacılık da karlılık oluyor. İstanbul-Bursa deniz otobüsleri buna örnek verilebilir.  Kıyı şeridine paralel taşımacılığa ise çoğu özel iştirak yanaşmıyor. Bu sebeple de sübvanse edilmesi gerekiyor. Bunun yanında, karaya göre denizde yapılacak yolculuğun artısı olmayacaktır. Antalya Körfezi’nin rüzgâr alan bir yer olduğu, yazın bile dev dalgaların oluştuğu bir coğrafya olması sebebiyle sık sık iptallerin de olacağı bir deniz hattı sistemi vatandaşı daha da büyük sıkıntı içine sokabilir. Kemer- Antalya arasında da denendi bu tarz bir proje. O da başarısız oldu” diye konuştu.

MARİNA YAPIMI ZARURİ

Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin ise “640 kilometre 7 tane marina var. Yeterli değil. Özellikle Antalya’nın doğusunda ciddi bir problem var. Manavgat’ta yat yanaşma, marina gibi yerler düşünülüyordu. Ancak o alanlar golf alanı ilan edilince oraya yapılması gereken ve planlanan marina fikirleri hayata geçmedi” ifadelerini kullandı.  Çetin, “Antalya’da toplam 6 tane balıkçı barınağı var. Burada avlanan balıkçılar Antalya’nın balık tüketiminin binde 3’ünü karşılıyorlar. Turizmde kullanılan deniz taşıtlarının sayısı artınca, balıkçı barınakları ticari faaliyet için çalışan teknelerin yeri oldu. Yeterli yer olmadığı için mecburen turizm teknelerini Balıkçı Barınağı’nda tutuyoruz. Antalya’ya bir tane daha marina yapılması zaruridir. Özellikle Alanya-Manavgat tarafına büyük bir marina yapılması gerekiyor” diye konuştu.

KAYYUM SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

Balıkçı Barınağı yönetimine kayyum olarak atanan Erkan Biçer kayyum olarak atanma süreci ile alakalı açıklamalarda bulundu. Biçer, “İlgili mevzuatlar kapsamında Balıkçı Barınağı’nda yerine getirilmeyen hususlar oldu. Bunlar denetimlerde ortaya çıktı. Söz konusu alanda yetkili olan kooperatiflerin yapması gerekenleri yapmadıkları için, kooperatif kanunu gereği bakanlık el koydu ve bizi görevlendirdi. Biz de genel kurula götürecek çalışmalar yapıyoruz” dedi.

S A L O N

OLTA BALIKÇILIĞI TURİZMİ YAPILABİLİR

Antalya’da olta balıkçılığı ve balıkçılık turizminin geliştirilmesi için uygun ortam olduğunu söyleyen Biçer, “Türkiye’nin balıkçılık anlamında en büyük döviz girdisini ağlayan orkinos avcılığı Antalya’dan yapılmakta. Önemli balıkçılık faaliyetinde bulunan gemiler ihtiyaçlarını Antalya Balıkçı Barınağı’ndan karşılamakta. Bu bağlamda Brezilya’da, Dominik’te açık deniz olta balıkçılığı turizmi yapılıyorsa, Antalya’da yapılabilir. Gazipaşa’da 400 kiloluk orkinos, büyük kılıç balıkları yakalanabiliyor. Bunu bazı ülkelerde kişi başı 10 bin dolarlık ücretler ile yapan turistler var. Antalya’da da yapılabilir olduğunu düşünüyorum” dedi.

Günün anısına, Bölge Liman Başkanı Alper Biçer’e plaketini Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan Ve KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, DTO Antalya Şube Başkanı Ahmet Çetin’in plaketini İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hüseyin Kurtay ve Tarım-Orman İl Müdürü Yardımcısı Asım Karabulut, Su Ürünleri Mühendisi Erkan Biçer’e ise plaketini KONYSİAD Kurucu Üyesi Erhan Erdem ve Başkan İlhami Kaplan takdim ettiler.

Kaynak: KONYSİAD/BÜLTEN