Antalya’da tarım alanları her geçen gün tehlike altında kalıyor. Türkiye genelinde Antalya’nın örtülü tarım alanı yüzde 41’ni kapsıyor. Antalya il planlama ve koordinasyon müdürlüğü 2024 yılı verilerine göre, Antalya’nın arazi varlığı 2 milyon 18 hektar, sadece tarım alanı ise 360 bin 245 hektar alanı kapıyor. 2024 verilerine göre örtü altı tarımda cam sera sayısı 43 bin 188 olurken, plastik sera sayısı 238 bin 764 olarak belirtildi.

Ali Top

Ancak artan ekonomik sorunlar çiftçiyi üretimde sıkıntıya sokuyor. Hal böyle olunca ülkede tarım alanı ekilmiyor. Bunun yanı sıra devlet tarafından yapılan teşviklerin kaldırılması işin içinden çıkılmaz bir hal almasına neden oluyor. Antalya’da benzer durumalar yaşanıyor. Öte yandan rantsal imar planlaması tarım alanlarını tehlike altında altın da bırakıyor. Bu durum tarım alanlarını ve seraları etkiliyor. Konuyla ilgili konuşan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top, tarım alanlarının tehlikede olduğunu dile getirdi. Başkan Ali Top, tarım alanlarında yapışmanın artığını ifade etti.

Sera 5

SERİK’TE SERALAR SÖKÜLDÜ

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Top, Serik’te seraların söküldüğünü dile getirdi. Başkan Top, bu durumun yavaş yavaş diğer bölgelere yayılacağını vurgulayarak, “Antalya’nın en eski seralarının kurulduğu bölgelerden biri olan Serik, Cumali Köyü'nü ele alalım. Burası şu anda imara açıldı. 1973-1974 yıllarında Devlet Ziraat Bankası’nın katkılarıyla yapılmış olan seraların tamamı şu anda sökülüyor. Yavaş yavaş burada inşaatlar yükselmeye başladı. Yarın öbür gün bu durum Karadayı'ya, ardından Eminceler'e sıçrayacak. Serik için konuşuyorum.” şeklinde konuştu.

Sera 3

“ARAZİLER TARIM DIŞI KALACAK”

Serik’te pamuk, mısır gibi çeşitli ürünlerin yetiştiği arazilerin tarım dışı kalacağını söyleyen Başkan Top, “Yakında göreceksiniz ki Serik merkezinden sahile kadar olan bölgelerde, eskiden pamuk, mısır, buğday gibi ürünlerin ve çeşitli sebzelerin yetiştirildiği tarım arazileri üretim dışı kalacak. Bu süreç maalesef hızla ilerliyor” diye konuştu.

Sera 2

“TARIM ARAZİLERİ ÜZERİNE YAPILAŞMAYA ENGEL OLUNMALI”

Başkan Top, tarım arazilerine yaşana durumu Antalya’nın her yerinde yaşandığını ifade etti.  Tarım arazilerinde yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini savunan Başkan Ali Top, “Bu sorun sadece Antalya merkeziyle sınırlı değil. Örneğin, Konaklı’nın tepelerine gidin, oradaki muz bahçeleri bozuluyor ve yerlerine yazlık evler yapılıyor. Alanya’da aynı durum var, Gazipaşa’ya gittiğinizde avokado bahçeleri bozuluyor, tatil siteleri inşa ediliyor.

Tarım

Kemer tarafına dönelim, eskiden "Kemer portakalı" diye bir marka varken, bugün neredeyse peyzaj amaçlı birkaç tane portakal ağacından bahsedebilecek durumdayız. Antalya’da hızlı yapılaşmanın önüne geçilmesi şart, çünkü bu bölgede üretilen ürünlerin yerini doldurmak kolay değil. Merkezdeki yeşillik üreticilerinden, Serik’teki seraların bozulmasına kadar her geçen gün tarım arazileri adım adım imara açılıyor. Maalesef bu işgaller giderek artıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: ERDEM KILIÇ