CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, Kumluca Devlet Hastanesi’nde Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Merkezi bulunmamasını TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Batı Antalya’nın en büyük hastanesi olan Kumluca Devlet Hastanesi’ndeki eksik branşlar nedeniyle kalp krizi geçiren birçok hastanın ambulansla iki saati bulan karayolu yolculuğu ile Antalya merkezde bulunan hastanelere sevk edilmesinden kaynaklı mağduriyetler olduğunu belirten Coşar, “Kumluca Devlet Hastanesi sadece bulunduğu ilçeye değil, Antalya’nın batısındaki diğer ilçelerimize de hizmet veriyor, ancak bölgenin en büyük hastanesinde Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Merkezi yok, sağlıkta çağ atladık diye övünen AKP iktidarının her işi gibi bu işi de eksik veya yarım.” dedi.
CHP’li Coşar verdiği soru önergesi sonrası yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu;
“Kumluca Devlet Hastanesi, 6 ameliyathanesi, 17 yoğun bakım yatağı, 16 müşahede yatağı, 150 yatak kapasitesi ve 23.105 metrekarelik kapalı alanıyla Batı Antalya’nın en büyük hastanesi, bu özellikleri ile çevre ilçelerdeki vatandaşlarımızın da tercih ettiği bir sağlık kuruluşu olarak bölgede hizmet veriyor. Ancak ameliyathaneleri, yoğun bakım üniteleri ve geniş hasta kapasitesiyle bölgede önemli bir hizmet veren hastanede Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Merkezi bulunmamakta, ayrıca Kumluca dahil Antalya’mızın batı ilçelerinde bulunan hiçbir hastanede Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Merkezi de bulunmamaktadır.
Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın aktardığı bilgilere göre son zamanlarda kalp krizi vakalarında artış yaşandığı ve kalp krizi geçiren vatandaşlarımız yaklaşık 2 saat süren ambulans yolculuğu ile Antalya şehir merkezindeki hastanelere nakil edilerek yetiştirilmeye çalışılmaktadır.”
EN BÜYÜK ENGEL
“Halkın sağlık hizmetlerine eksiksiz erişim hakkı bulunmaktadır, ne yazık ki siyasal iktidarın yanlış sağlık politikaları nedeniyle vatandaşlarımız bu haktan mahrum kalıyor. Sağlıkta dönüşüm projesi ile sağlık adeta özelleşmiştir. Kamu hastanelerine aktarılması gereken kaynaklar, özel hastaneler üzerine kurulan bu yeni sisteme aktarılmıştır. Halihazırdaki kamu hastaneleri ise ya ekipman ya da personel eksikliği nedeniyle eksik branşlarla hizmet vermek zorunda kalmıştır. Kumluca Devlet Hastanesi’nde Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Merkezi olmamasının sebebi de budur.
Vatandaşın sağlığı her şeyden önemlidir, Kumluca ve Antalya’nın batı ilçeleri için acil gerekli olan Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Merkezi’nin vakit kaybedilmeden Kumluca Devlet Hastanesi’nde hizmet vermesi gereklidir.”
CHP’li Coşar soru önergesinde şu sorulara yer verdi;
Son 3 yılda Antalya’nın batı ilçelerinde yaşayan kaç vatandaşımız kalp krizi sonucu Antalya’da merkezde bulunan hastanelere sevk edilmek zorunda kalınmıştır?
Son 3 yılda Antalya’nın batı ilçelerinde yaşayan kaç vatandaşımız tedavi amaçlı koroner anjiyografı tanısı ve açık kalp cerrahisi tanısı ile Antalya’da merkezde bulunan hastanelere sevk edilmek zorunda kalınmıştır?
Bugüne kadar bölgede Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Merkezi’nin açılmamasının nedeni nedir?
Kaş’tan Korkuteli’ne kadar uzanan geniş bir alanda, kalp krizi geçiren hastalar için en yakın merkez Antalya şehir merkezindeki hastanelere sevk edilmesi ciddi bir zaman kaybı ve hayati risk anlamına gelmiyor mu?
Antalya’nın batı ilçelerinde artan kalp krizi vakaları göz önüne alındığında, bölgede bir Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Merkezi kurulmasına yönelik herhangi bir plan veya çalışma var mıdır? Varsa, bu çalışmalar hangi aşamadadır?
Antalya şehir merkezine sevk edilen kalp hastalarının sevk sürecinde yaşadığı olası sağlık kayıplarına ilişkin bir araştırma veya veri analizi yapılmış mıdır?