Antalya’da yağış miktarı her geçen yıl azalıyor. Özellikle son iki yıldır Antalya’da yağış miktarı oldukça azaldı. Sıcağın önümüzdeki günlerde artacağını belirten Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, göller bölgesinin S.O.S verdiğini söyledi. Başkan Çeltik, “Göller bölgesinde sular çok fazla çekilecek. İlerde göller bölgesinin ‘kurumuş göller bölgesi’ adıyla anılabilir” dedi

İklim değişikliği kendini iyiden iyiye hissettirirken, yağış oranları giderek düşüyor. Özellikle Antalya başta olmak üzere birçok ilde yağış azlığı sorunu yaşanıyor. Hal böyle olunca uzmanlar da sık sık kuraklık uyarısı veriyor. Antalya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, uyarılarda bulundu. Başkan Çeltik, vatandaşların kuraklıkla ilgili bilim insanlarının söylemlerini dikkate almasını gerektiğini vurguladı. Başkan Çeltik, “Önümüzdeki dönemde iklim değişikliği kaçınılmaz bir gerçek, buna bağlı olarak da yağış miktarındaki azalma ile kurak günler yaşanacaktır. Yayınlanan raporlara göre önümüzdeki yıllarda Akdeniz havzası bundan en fazla etkilenecek bölgelerden bir tanesidir. Bununda bize yansımaları ilk olarak hava sıcaklıklarında ciddi bir artış olacak. Yağışta ise yüzde 25-30 civarlarında azalma meydana gelmesi bekleniyor. Topraktaki nemin azalması, baraj ve göllerdeki suyun buharlaşma oranında artış yaşanması, yine sıcaklığın artışına bağlı olarak bitki ve canlıların daha fazla su tüketimine ihtiyaç duyması yaşanan problemin çığ gibi büyüyeceğini net bir biçimde göstermektedir” diye konuştu.

“GÖLLER BÖLGESİ KURUYABİLİR”

İklim değişikliğinin vurucu etkilerinden olan kuraklığın göller bölgesine ciddi zarar vereceğini vurgulayan Başkan Çeltik, bu bölgede suların çok fazla oranda çekileceğini ilerde göller bölgesinin ‘kurumuş göller bölgesi’ adı ile anabileceğimizi söyledi. Bayram Ali Çeltik, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yağışların azalmasına bağlı bir kuraklık söz konusu iken, bunun yanı sıra doğal afetlerin artması, yanlış yapılan tarım ve hayvan politikaları, kaçak sondaj artışı, göllere gelen su hatlarının üzerine HES’ler yapılması göller bölgesinin kurumasında diğer göllerde de hacimlerinin küçülmesine büyük oranda sebep olmuştur.”

DAHA SICAK GÜNLER

Başkan Bayram Ali Çeltik, kuraklığın sadece su havzalarına değil, tarımdan, turizme birçok alanda olumsuz etkilerinin olacağının altını çizdi. Çeltik, “Saklıkent’te kar örtüsü azalmasına bağlı olarak bölgede yapılan kayak faaliyetleri de sekteye uğrayabilir. Korkuteli bölgesinde ise yaz aylarında kuraklık hakimiyetinin artması bekleniyor. Eğer şehrimizde yeni bir bakış açısıyla önlemler alınmaz ise önümüzdeki yıllarda Korkuteli başta olmak üzere, Manavgat, Alanya ve Elmalı’nın bazı bölgeleri bir hayli yüksek sıcaklığın getirdiği olumsuz etkenlerine maruz kalacak” ifadelerine yer verdi. AYFER ŞİMŞEK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER