Narenciyenin başkenti olarak anılan Antalya’da ağaçların sökülmesinden dolayı limon fiyatlarında büyük bir artış yaşanıyor. Antalya’nın birçok bölgesinde üretilen narenciye ağaçları, üreticinin maliyetlerin altından kalkamaması nedeniyle söküldü. Özellikle Finike ve Kumluca bölgelerinde ağaçların sökülmesi fiyatları etkiledi. Narenciye ağaçlarının sökülerek, yerlerine inşaat alanlarına dönüştürülmesi uzun süre gündemi meşgul ederek, tepkilere yol açmıştı. Öte yandan zaten girdi maliyetleri yeterince yüksek olan üreticiler, Antalya’da yeteli soğuk hava deposu olmamasından dolayı ürünlerini farklı illere gönderiyorlar. Bu da hem üreticiye hem tüketiciye ekstra maliyet olarak geri dönüyor. Üreticilerin teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Top, konuya ilişkin ciddi açıklamalarda bulundu.

LİMONUN DENETLENMESİ AKP OYLARI İLE REDDEDİLDİ

Antalya Limon (Small)

Limon hasadının azalmasının fiyatlara yansıdığını dile getiren Başkan Ali Top, “Bir üretici Kurban Bayramı’ndan 15 gün önce bahçesindeki limonun kilosunu 3 liradan sattı. Tarladan 3 liraya alınan limon bir şekilde depolandı soğuk hava deposuna gitti işlem gördü ve pazarda fiyatı 60 liradan başlayıp yukarıya doğru gidiyor. Aslında bu fiyatlar bir şekilde araştırılmalı. Geçen hafta bununla ilgili soru yönergesi verilmişti mecliste. Fakat AK Parti’nin oylarıyla reddedildi. Yani fiyatları geriye doğru ciddi bir şekilde incelemek lazım. Aslında zor bir şey değil ülkemiz şartlarında market veya pazar tezgahında geriye doğru takibi yapılması lazım. Bu ürün neden 100 liraya ya da neden 60 liraya satılıyor? Bir önceki ay kaç liraya satılmış? Ondan önceki ay kaç liraya satılmış?” sözlerine yer verdi.

“PEYDERPEY SATILIYOR”

Antalya Soguk Hava Deposu Limon (Small)

Limon fiyatlarını etkileyen unsurlardan bahseden Başkan Ali Top, “Fiyatı etkileyen unsurlardan bir tanesi de soğuk hava deposuna veya Niğde’deki bu normal depo dediğimiz giriş ve çıkış maliyetlerinin hesaplanıp incelenmesi gereken kısımlar bence. Çünkü bu konu birazcık da olsa etkiliyor. Soğuk hava şartlarında aynı patates gibi limonda soğuk hava depolarında depolanıyor. Normal de soğuk hava deposuna konur ya da normal yeraltı depolarına konur buradan çıkartılarak peyderpey satılır. 12 ay sürekli dalında limon bulunamayacağı için toplanan limonu hasat sonrası bazı koruyucu önlemler var onları uygulayarak, soğuk hava deposuna koyulur.  Soğuk hava deposunda aynı elma, armut, ayva gibi muhafaza edilerek, peyderpey çıkarılarak satılır” dedi.

Limon-2

Limon fiyatlarının ne zaman düşeceğini ele alan Başkan Ali Top, “Limon fiyatları, üreticiler yeni mahsulleri hasat edene kadar düşmez. Yani 80 liraya düşer 100-125 liraya çıkar. Ne zamanki üretici tekrar hasat yapar, tekrar dalında satmaya başladı düşerse fiyat ancak o zaman düşer. Fiyatlarda ne zamana kadar düşük olur? Dalında hiç limon kalmayıncaya kadar yani üreticinin elinde hiç limon kalmayıncaya kadar düşük olur” ifadelerine yer verdi.

“ÜRETİCİ TEŞVİK EDİLMELİ”

Antalya Zmo Baskani Ali Top (Small)

Üreticilerin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Başkan Ali Top, “Fiyatların düşmesi için narenciye üreticisi ciddi şekilde teşvik edilmeli, desteklenmeli bu türbanse şeklinde olacaksa türbanse şeklinde olmalı. Bir taban fiyatı belirlenmeli çünkü bir kilo portakalın bir kilo limonun maliyeti aşağı yukarı bellidir. Bu yeni dönemde tekrar hesaplanır kaldı ki bunu ziraat mühendisleri odası olarak değil ziraat mühendisleri odası ziraat odası ve tarım bakanlığı olarak yapılır. Belli bir taban fiyatı konulması lazım. Depolanması konusunda üreticinin kendi ürününü kendisi depolayabilmesi açısından mesela bir destek yapılabilir” belirtti.

ÜRÜNLER FARKLI ŞEHİRLERDE MUHAFAZA EDİLİYOR

Antalya Limon Uretimi (Small)

Antalya’dan toplanan ürünlerin yeterli soğuk hava deposu olmaması nedeniyle Nevşehir, Kırşehir bölgelerine gönderilerek, ilerleyen zamanlarda yeniden satılmak üzere Antalya’ya geldiğini aktaran Başkan Ali Top, “Antalya’da yeterli soğuk hava deposu bulunmuyor. Toplanan ürünler Nevşehir, Kırşehir tarafına gönderilerek buralardaki depolarda muhafaza ediliyor. Bu sadece limon için geçerli değil piyasanın çoğunluğu bu şekilde yapılıyor. Antalya’da da yok değil var depolar ama çoğunlukla Nevşehir tarafında ki yeraltı depoları var büyük çok devasa büyüklükte ki doğal yeraltı depoları var oralara gönderiliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Muhabir: DENİZ ZEYTUN