Denizin yüzeyinden okyanusun en derinine kadar birçok alanda yaşama özelliğine sahip denizanaları, son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında kıyıları istila eder hale geldi.
Küresel iklim değişikliğinin yanı sıra çevre kirliliği sebebiyle de denizlerde çoğalan denizanaları, plankton adı verilen canlılarla besleniyor. Haliyle aynı besini tüketen birçok canlı türününde azalmasına sebebiyet veriyor.
Yükselen hava sıcaklıkları, Marmara Denizi'nin de ısınmasına neden oluyor. Buna bir de çevre kirliliği de eklenince Marmara Denizi'ni denizanaları bastı. Uzmanlar, yeni bir müsilaj (deniz salyası) sorununun da beraberinde gelebileceğini söyledi.

Marmara Kayniyor
AKDENİZİ DE İŞGAL ETTİLER

Türkiye'nin turizm cennetlerinden Mersin'de sahil kıyılarını denizanaları istila etti. Bölgede yaşayanların severek kullandığı Kızkalesi sahilinde kıyıya yüzlerce denizanası vurdu. Olay karşısında vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi.

DENİZANALARI ZEHİRLİ MİDİR?

Marmara Fokur Fokur Kayniyor

ciddi zehirlenmelerde kas krampları, karında şişlik, his kaybı, ciddi sırt ağrısı ve konuşma zorluklarına neden olabilir.

Ciltle temas ettiği takdirde yanma, kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşabilir. Birkaç saate bu ağrıların geçebileceği düşünülsede, zehirli olan denizanası temasında zehirleyen türün büyüklüğü, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşına göre ciddi sonuçlara götürebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ