Dünya üzerinde kadınlarda en sık rastlan sağlık sorunlarından bir meme kanseri önde geliyor. Dünya genelinde her 8 kadından birin de meme kanseri görülüyor. 1970’li yıllardan bu yana modernleşmeyle artmaya devam eden meme kanseri kadın sağlığı için önemli boyutlara geldi. Uzmanlar tarafından yapılan araştıramamalar sonucunda meme kanseri ile mücadele de hız kazandı. Bunun yanı sıra meme kanseri erken tanı konma ve tedavi ve başlama önemli bir boyut kazanıyor. ABD Texas Üniversitesi Anderson Kanser Merkezi'nde meme kanseri tedavisinde genetik risk faktörleri ve tedavi yöntemlerinde önemli adımlar atıyor.  Uzmanlar her 6 ayda bir genel bir sağlık kontrolünden geçilmesini tavsiye ediyor.

GEN MUTASYONLARI RİSKİ ARTIRIYOR

Dünya üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda meme kanserinde genetik faktörlerinde kansere yakalanmada önemli bir rol üstleniyor. BRCA-1 ve BRCA-2 gibi belirli gen mutasyonlarının kadınlar da meme kanseri olma riskini artırdığı ortaya çıktı. Hastalığın genetik risk faktörlerinin tespiti ve bu faktörlere yönelik tedavi yöntemlerin belirlenmesi ve meme kanseriyle mücadelede karşımıza çıkıyor.  Ayrıca, meme kanserinin farklı evrelerinde etkili tedavi yöntemlerinin belirlenmesi de araştırmacıların odaklandığı konular arasında yer alıyor. Meme kanserinin evresine ve tümörün biyolojik özelliklerine göre kişiselleştirilmiş tedavi planlarının oluşturulması, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve tedavi başarısını yükseltiyor.

Meme Kanseri (Small)

YENİ YÖNTEMLER YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

Uzmanlar tarafından yürütülen son araştırmaların verilerine göre, meme kanseri tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi ve hedefleyici ilaçlar gibi çeşitli yöntemlerin yanı sıra tümörün biyolojisi ve evresine odaklanan kişiselleştirilmiş tedavi planlarının önemi vurgulanıyor. Bu yaklaşımın hastaların yaşam kalitesini artırdığı ve tedavi sonuçlarını olumlu yönde etkilediği belirtiliyor. Araştırma ekibine göre elde edilen bulgular, meme kanseriyle mücadelede yeni bir çağın kapılarını aralayabilir ve hastaların tedavi süreçlerini önemli ölçüde iyileştirebiliyor. Bilimsel ve klinik çalışmalarla desteklenen bu yenilikçi tedavi yöntemlerinin, gelecekte meme kanseriyle mücadelede başarı şansını artırabileceği belirtiliyor.

Kaynak: ANTALYA GÜNDEM GAZTESİ / GÜNAY SARI