17 Mayıs 2024'te Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tasarruf Tedbirleri konulu ve 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasına dair bazı tedbirler alınmıştı. Alınan kararlar başta Memur-Sen olmak üzere ülke çapında birçok çalışanın tepkisine yol açmıştı.
Kamu tasarruf tedbirleri kapsamında iptal edilen servis hizmetine tepki gösteren çalışanların yanı sıra Memur-Sen, servis hizmetine son verilmesine dair hükümlerin toplu sözleşme hükmünü açıkça ihlal ettiğini öne sürerek konuyu yargıya taşımıştı. Açılan davalar, yapılan görüşmeler ve eylemlerin sonucu olarak kamu çalışanları adına servis hizmetinin devam edeceği kararı alındı.
MEMUR-SEN YARGI YOLUNA GİTMİŞTİ
Mayıs ayında yayımlanan kamu tasarruf tedbirleri genelgesinde yer alan kamu kurumlarının servislerinin kaldırılmasına ilişkin hükümden geri dönüldü. Konuya dair açıklamalarda bulunan Memur-Sen, "Tasarruf tedbirleri genelgesinin servis hizmetinin sonladırılmasına ilişkin hükümlerinin toplu sözleşme hükmünü açıkça ihlal ettiğini ifade ederek yargıya başvurmuş; sorunun çözümü için Cumhurbaşkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdinde yoğun bir müzakere yürütmüştük. Açtığımız davalar, yaptığımız eylemler, gerçekleştirdiğimiz görüşmelerle kamu görevlilerimiz için servis hizmetinin devamını sağladık" dedi.
KAMU ÇALIŞANLARI SERVİS HİZMETİNE TEKRAR KAVUŞTU
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından kamu kurumlarına gönderilen yazı şu şekilde: "Yapılan değerlendirme neticesinde, kamu hizmetlerinin aksatılmaması ve personel mağduriyetinin giderilmesi amacıyla personel servisi hizmeti sunması Cumhurbaşkanlığı iznine tabi bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına, mezkûr Genelge'de yer alan personel servislerine ilişkin kriterlere uyulması ile kamu kaynaklarının etkili, ekonomi ve verimli kullanılması kaydıyla personel servisi hizmeti sağlaması hususunda izin verildiği bildirildi."