Türkiye hem doğal güzellikleri hem de tarihi alanları ile ünlü ülkelerden biridir. Yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle antik kentleri ile meşhurdur. 

Ülkemizde İstanbul, İzmir, Antalya gibi şehirlerin yanında Mersin de denizi, ormanları, gölleri olduğu gibi tarihi alanları ile de her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Mersin’de her yıl turistler tarafından ziyaret edilen yerlerden biri olan Akkale de oldukça popüler alanlardan biridir.

Peki, Mersin Akkale nerede? İşte, Mersin Akkale hakkındaki ayrıntılar.

Mersin Akkale Oren Yeri Nerede4

Mersin Akkale Nerede?

Mersin Akkale nerede olduğu merak konusu olmaya devam ediyor. Mersin’de ziyaret edilen tarihi alanlardan bir olan Akkale, içerisindeki alanlarla da tarih tutkunları tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. 

İlk defa ziyaret edecekler ise Mersin Akkale nerede konumladığını araştırıyor. Bunun için, Mersin Akkale tam adresini derledik.

Akkale Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı olan Tırtar mahallesi içerisinde yer almaktadır. Kumkuyu Marinası’nın bulunduğu alanda yer alan Mersin Akkale, şehir merkezinin 50 kilometre batısında konumlanmaktadır. 

Akkale Nerenin İlçesi?

Akkale Mersin’in bir ilçesidir. Akkale Mersin’in en bilindik ilçesi olan Erdemli’de yer almaktadır.

Mersin Akkale nerede sorusunu yanıtladıktan sonra burada bulunan ören yeri hakkında da kısa bilgiler verelim.

Mersin Akkale Oren Yeri Nerede 5

Mersin Akkale Ören Yeri

Mersin Akkale nerede olduğunu öğrenenler burada bulunan tarihi kalıntıları da merak ediyor ve bunun için burayı ziyaret edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Akkale, tarihi kalıntıların yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Deniz kıyısında yer alan bu ören yeri, ziyaretçilere eşsiz bir manzara sunuyor.

Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Akkale, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken önemli bir ören yeridir. Akkale özellikle de Roman dönemine ait kalıntılara sahiptir. 

Akkale'de en ön plana çıkan yapı ise Mersin Akkale Sarayıdır. Bu saray, çok katlı olduğu düşünülen ve bir zamanlar saray olarak kullanılan büyük bir binadır. 

Mersin Akkale sarayından kalan kalıntılar yapıldığı dönemin mimari anlayışı açısından da önemli bilgiler sunar. Sarayın ayakta kalan duvarlarında görülen taş konsollar ise, bu yapının ikinci katında büyük bir balkon olduğuna işaret etmektedir.  Sarayın dışında yapıaln araştırmalar ise bu alanda bir deniz feneri olduğunu da gösermektedir. Saray ve deniz feneri dışında ören yerinde birçok farklı alan daha araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir.

Mersin Akkale ören yerinde bulunan diğer alanlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Mersin Akkale Sarayı
  • Deniz Feneri
  • Kubbeli Anıt Mezar
  • Büyük Sarnıç
  • Küçük Sarnıç
  • Hamam
  • Hamam Caddesi
  • Liman
  • Kilise
  • Üretim Donanımları
  • Su Yolları ve Su Kemerleri
  • Çeşmeler

Mersin Akkale ören yerinde bulunan bu alanlardan kısaca bahsedelim…

Mersin Akkale Oren Yeri Nerede 7

Mersin Akkale Sarayı

Mersin Akkale ören yerinde çeşitli konaklama yerleri de bulunmaktadır. Araştırmacılar tarafından buranın saray olarak kullanıldığını düşünmekle beraber bir konaklama merkezi olabileceğini de dile getirmişlerdir. Roma dönemine ait olan bu alanda üç farklı giriş bulunmaktadır. Bu girişlerden ikisi güney tarafta olup batı ve doğu köşelerde tonozlu adı verilen yapılardır. Bu yapıların ise farklı dönemlerde sonradan eklendiği de düşünülmektedir. 

Deniz Feneri

Akkale Sarayının kuzey duvarında spiral rampalı bir alan bulunur ve tarihçiler için dikkat çekicidir. Bu bölüm yüksek bir noktada inşa edilmiştir. Yerel kireç taşı kullanılarak yapılmış ve alanda limana hakimiyet önemsenmiştir. Yapının özellikleri, buranın bölgede korunmuş tek deniz feneri olduğunu göstermektedir.

Kubbeli Anıt Mezar

Akkale sarayında kubbeli bir anıt mezar bulunur. Kare şekline yakın bir plan ile yapıldığı düşünülmektedir. Bu mezarın ilk katında her köşede bir oda yer alır. İkinci kat da kare planlı olup, merkezinde kubbenin bulunduğu alanla kesişir. Dış kısmı ise tonozlu koridorlar şeklinde yapıyı dolanır. Yapılan çalışmalar sonucu bu mezarda üçüncü bir katın da var olduğunu göstermiştir. 

Mersin Akkale Oren Yeri Nerede 2

Büyük Sarnıç

Bu büyük dikdörtgen sarnıç, 33.35 x 20.08 metre ölçülerindedir ve yerleşimin içme suyu, hamam ve gemilerin su ihtiyacını karşılamaktadır. İçerideki altışar ayak ve kemerler, tonozlu üst yapıyı taşımaktadır. Kuzey ve doğu duvarları, suyun basıncına dayanması için ikinci bir duvar ve payandalarla desteklenmiştir.

Küçük Sarnıç

23.55 x 8.96 metre ölçülerinde dikdörtgen planlı bu sarnıç, düzgün kesilmiş taş bloklarla inşa edilmiştir. İki tonoz örtülü bölümden oluşur ve duvarları sızdırmazlığı sağlamak için sıvalıdır. Güneydeki hazne, suyun yerleşime ilk ulaştığı yer olup, buradan diğer haznelere ve güneydeki büyük sarnıca su aktarımını sağlayan kanallar bulunur.

Hamam

Çoğunlukla antik kırsal yerleşimlerde hamam bulunmaz. Fakat Akkale'de bulunmaktadır. 23.61 x 7.45 metre boyutlarındaki hamam, üç yapraklı yonca şeklinde bir plana sahip olup, kuzey, güney ve batı bölümlerinde apsisler yer alır. Duvar örgüsünde pişmiş toprak levhalar kullanılmış ve güney duvarı, ısı kaybını azaltmak amacıyla bir sıra duvarla desteklenmiştir.

Hamam Caddesi

Yerleşim içindeki yapıları birbirine bağlayan bir sokak sistemi tespit edilmiştir. Hamamın ve hanın doğu avlu duvarı ile büyük sarnıcın batı duvarı bir cadde oluşturur. 

Mersin Akkale Oren Yeri Nerede3

Liman

Akkale sarayının en önemi yapıladan biri de limandır. Saraya yaklaşık 600-700 metre mesafededir. Araştırmacılara göre bu liman küçük olup, yalnızca iki geminin sığabileceği büyüklüktedir.

Kilise

Araştırmalar, daha önce tiyatro olduğu düşünülen kuzeydeki yapıların aslında bir kilise olduğunu ispat etmiştir. Apsidal bölüm kilisenin ana apsisini, ikiz pencere izleri de bunu kanıtlamaktadır. Fakat yapının tam planı ortaya çıkarılmadığı için bu konu hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. 

Üretim Donanımları

Yerleşimin kuzeyinde zeytinyağı atölyesine dair izler bulunmuştur. Ayrıca, konaklama mekanı ve hamamın batısındaki açık alanda anakayaya oyulmuş baskı kollu pres, yerleşimde üretimin yapıldığını gösterir. Bu donanımların Geç Antik Döneme kadar kullanıldığı düşünülmektedir.

Su Yolları ve Su Kemerleri

Bölgede, Antik Dönem yerleşimlerinin su ihtiyacını karşılayan geniş bir su sistemi bulunur. Üç ana rotadan oluşan bu sistem, Lamos nehrinden beslenir ve Akkale ile bağlantılı olduğu tespit edilmiştir.

Çeşmeler

Yerleşimdeki su sisteminin bir parçası olarak çeşitli çeşmeler bulunur. En dikkat çekeni, Hamam Caddesi üzerindeki niş şeklindeki yapıdır. Bu yapı, su toplamak için taş bir tekne içerir ve suyun akması için hem arka hem de ön kısmında delikler bulunmaktadır.

Not: Mersin Akkale antik kenti giriş ücreti bulunmamaktadır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ