Mersin deprem bölgesi mi soruları burada oturanlar tarafından merak edilen bir soru olsa da aslında tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Deprem bölgelerinden biri olan Mersin, 1.916,432 nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biridir. Dolayısıyla olası büyük bir depremde ciddi yıkımlar yaşanabileceği uzmanlar tarafından öngörülmektedir.
Türkiye’de Mersin ili de dahil olmak üzere birçok il fay hatları üzerinde yer alır. Deprem riski yüksek olan bir ülke olarak Türkiye’de 3 farklı fay hattı bulunmaktadır ve bu fay hatları birçok il ve ilçeyi kapsamaktadır.
Mersin de bu fay hatları yakınında konumlanmaktadır ve birkaç ilçesi de bu fay hatları üzerindedir. Peki, Mersin fay hattı geçen ilçeler hangileri?
Mersin Fay Hattı Geçen İlçeler
Deprem, ülkemizin bir gerçeği haline geldi ve büyük fay hatları üzerinde konumlanması sebebiyle de sık sık depremler yaşanabiliyor. Yaşanan ufak çaplı depremler sonucunda Mersin fay hattı geçen ilçeler son zamanlarda merak konusu oldu.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Türkiye’nin deprem risklerini gösteren bir harita hazırlamıştır ve bu haritaya göre, Mersin, deprem riski açısından 3. derece olarak sınıflandırılmıştır. Bundan yola çıkılarak Mersin, Türkiye’nin büyük fay hatlarından etkilenebilecek bir bölgede yer alıyor.
Mersin’in içinden geçen bazı önemli fay hatları vardır. Bunlar Namrun ve Mut fay hatlarıdır ve ayrı olarak, Ovacık ile Silifke arasında da Ovacık Fay Hattı bulunmaktadır. Namrun Fay Hattı, aslında Ecemiş Fay Hattı olarak da bilinir ve Orta Anadolu Fay Zonu’nun bir parçası olarak bilinir. Bu fay hattı, Sivas’ın Hafik ilçesinden başlar ve yaklaşık 700 km boyunca devam eder. Bu hat yaklaşık olarak Anamur’a kadar uzanır.
Mersin fay hattı haritası 2024 yılı güncel hali incelenerek bazı ilçeler uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Şimdi bu haritada bulunan yerlere değinelim.
Mersin fay hattı geçen ilçeler aşağıdaki gibidir:
- Gülek
- Gözen
- Tarsus
- Kazanlı
- Yenice
- Erdemli
- Kırobası
- Güzeloluk
- Arslanköy
- Güle
Son olarak, Mersin fay hattı geçen ilçelerden bazılarına kısaca yer verelim…
Gülek
Gülek, Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Mersin ilinin Tarsus ilçesine bağlı bir mahalledir ve 3. derece deprem kuşağında yer alır.
Gözen
Gözen, Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunmaktadır ve 3. derece deprem kuşağında bulunan yerlerden biridir.
Tarsus
Tarsus da Mersin fay hattı geçen ilçeleri arasında yer alır. Tarsus Mersin’in doğusunda yer alır ve en kalabalık nüfusa sahip olan ilçelerinden biridir.
Kazanlı
Mersin şehir merkezinin yaklaşık 10 km doğusunda yer alan Kazanlı da 3. derece deprem kuşağında yer almaktadır.
Yenice
Yenice Mersin fay hattı geçen ilçeler arasında bulunmaktadır ve şehir merkezine yaklaşık 44 kilometre uzaklıkta yer alır.
Erdemli
Erdemli 4. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır ve Mersin merkeze yaklaşık 38 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır.
Kırobası
Kırobası da Mersin fay hattı geçen yerlerden bir tanesidir. Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan Kırobasan da 4. derece deprem bölgesi olarak bilinmektedir.
Mersin fay hattı geçen ilçeler hakkındaki ayrıntılara yer verdikten sonra bu konu ile ilgili araştırılan diğer ayrıntılara yer verelim.
Mersin Zemini Sağlam mı?
Mersin fay hattı var mı ve zemin ne durumda soruları bölge sakinleri tarafından araştırılıyor. Bu tarz sorularda ise uzman kişilerin söyledikleri dikkate alınmalıdır. Buna göre, Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir’in bu konu hakkındaki söylemlerine yer verdik.
Mersin zemini sağlam mı sorusuna Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Erkan Demir şu şekilde yanıt vermiştir:
“Mersin olası bir deprem koşulundan zemin noktasında çok kötü. Yani yapılaşmanın olduğu bölge alüvyon dediğimiz; Toros Dağlarının denize paralel olmasıyla ve akarsularının çakıl kum taş dediğimiz kötü malzemeden oluşuyor.
Bizim kent merkezi diye tanımladığımız Pozcu’su, Viranşehir’i, Mezitli’si, Davultepesi’ne kadar oluşan kıyı şeridi. Buralar ova olan yerler ve tarım için verimli yerler. Mersin’in bir de şöyle bir dezavantajı var: sadece Mersin içindeki fay hatlarından değil Mersin’in çevresindeki Türkiye’yi etkileyen Doğu Anadolu Fay hattı, ya da Ecemiş’in uzantısı olan Orta Anadolu fay hattı, Ölü Deniz dediğimiz Güney’de Arabistan’dan başlayan 1000 km’lik bir fay hattı kuşağının etkisi altında. Doğal olarak bu bölgede yaşanılacak bir deprem Mersin’in kıyı şeridinden kaynaklı yıkıcı bir etkiye sebep olacak.”
Mersinde Hangi Fay Hattı Var?
Mersin fay hattı geçen ilçelere yer verdikten sonra ilin hangi fay hattı üzerinde olduğu da merak konusu olmuştur. Şimdi, Mersin’den geçen fay hattı hangisidir ayrıntıları ile yer verelim…
Doğu Anadolu Fay Hattı, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 farklı diri fay hattı bulunan ülkemizde, neredeyse her bölge risk altındadır.
Bu fay hatları bazı illerden tam olarak geçmese de yakınlarından geçmesi bile bu şehirleri etkileyebiliyor. Mersin’de, direkt olarak büyük bir fay hattı üzerinde bulunmamakla birlikte, Doğu Anadolu Fay Hattı olarak adlandırılan fay hattı, Mersin’in bazı ilçelerine yakın yerlerden geçmektedir. Bu sebeple deprem riski taşıyan bir şehirdir.
Doğu Anadolu Fay Hattı tam olarak, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş olmak üzere toplamda 8 ili kapsar ve Mersin’i de bu fay hattı etkilemektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Mersin fay hattı geçen ilçeler ile ilgili diğer merak edilen sorular aşağıdaki gibidir:
Tarsus Fay Hattı Nereden Geçiyor?
Mersin Tarsus ilçesinden başlayan fay hattı, Toroslar boyunca yol alır ve Yaylalı’ya kadar devam etmektedir.
Mersin Fay Hattı Nereden Geçiyor?
Uzmanlar tarafından belirlenen haritaya göre Mersin’de Mut fay hattı, Tarsus, Silifke fay hattı, Erdemli ve Ovacık fay hattı bulunmaktadır.
Mersin'de Deprem Tehlikesi Var mı?
Türkiye’de bulunan birçok ilde olduğu gibi Mersin de, çevresinde aktif fay hatları bulunması nedeniyle belirli bir deprem riskine sahiptir.