Mersin Akdeniz’in sıcak iklimi sayesinde kış aylarında da tatil için tercih edilebilecek illerimizdendir. Yazın olduğu kadar kışın da yapılabilecek pek çok aktivite ve gezilecek doğal güzellikleri bulunmaktadır. Mersin’de kışın gezilecek yerleri sizler için derledik! İşte ayrıntılar…
Mersin’de Kışın Gezilecek Yerler
Kış aylarında Mersin’in sahil boyunca yürüyüş yapabileceğiniz serin ama ılıman bir havası vardır. Cennet-Cehennem Obrukları ve müzeler kış aylarında da ziyaret edilebilecek yerler arasındadır.
Doğa yürüyüşleri ve kamp aktiviteleri için ideal olan Soğucak Yaylası da güzel bir mola yeri olabilir. Ayrıca Yerköprü Şelalesi ve Anamur Mamure Kalesi gibi tarihi yerler de günübirlik geziler için tercih edilebilir.
Mersin’de kışın gezilecek yerler şu şekildedir:
1. Kız Kalesi
Mersin’in simgelerinden biri olan Kız Kalesi Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi Mahallesi'nde, denizin içinde yer alan ve göz alıcı bir manzaraya sahip bir tarihi kaledir.
Şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta konumlanan Kız Kalesi Birinci Haçlı Seferi'nin ardından Bizans İmparatoru I. Aleksios Komnenos tarafından yaptırılmıştır.
08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilen Kız Kalesi Müze Kart sahiplerine ücretsiz olup kartı olmayan ziyaretçiler için giriş ücreti 70 TL’dir.
2. Alahan Manastırı
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Alahan Manastırı Mersin'in Mut ilçesi yakınlarında Göksu Vadisi’ne hâkim bir tepenin üzerine kurulmuştur.
İl merkezine 173 kilometre ilçe merkezine ise 23 kilometre mesafede bulunmaktadır. Manastır 5. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir.
Batı ve doğu kiliseleri, keşiş odaları ve mezarların bulunduğu bu yapı Mersin’in Ayasofya’sı olarak anılmaktadır. Ziyaretçilerine ücretsiz sunulan bu eşsiz yapı farklı atmosferiyle dikkat çekmektedir.
3. Cennet ve Cehennem Obrukları
Mersin’de kışın gezilecek yerler içerisinde en popüler yerlerdendir. Silifke ilçesine 25 kilometre mesafede konumlanan Cennet ve Cehennem Obrukları Mersin'in en ilgi çekici doğal yapılarından biridir.
Yer altı sularının kireç taşı tabakasını eritmesi sonucu oluşmuş bu obruklardan Cennet Obruğu içerisine inen bir kiliseye ev sahipliği yaparken kuzeyindeki Cehennem Obruğu ise kenar yapısı nedeniyle inişe elverişli değildir.
Yunan mitolojisine göre Zeus’un Typhon’u mağlup ettiği yerdir. Obruklar 08:15 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açık olup giriş ücreti 290 TL’dir. Müze Kart sahipleri ücretsiz giriş yapabilmektedir.
4. Yumuktepe Höyüğü
Mersin’in yaklaşık 1 kilometre kuzeybatısında Demirtaş Mahallesi’nde yer alan Yumuktepe Höyüğü Neolitik Çağ’dan bu yana kesintisiz yerleşim gören nadir yerleşim alanlarından biridir.
Yapılan kazılar birçok medeniyetin burada hüküm sürdüğünü ortaya koymuştur. Höyükten çıkarılan eserler Mersin Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
5. Mersin Arkeoloji Müzesi
Mersin’de kışın gezilecek yerler içerisinde en çok tercih edilen mekanlardandır. Mersin’in Yenişehir ilçesinde Muğdat Camisi’nin güneyinde konumlanan Mersin Arkeoloji Müzesi tarih ve arkeoloji meraklıları için vazgeçilmez bir gezi noktasıdır.
Müzenin kronolojik salonunda Yumuktepe, Soli-Pompeipolis ve Elaiussa-Sebaste antik kentlerinden elde edilen eserler sergilenmektedir. Müze Kart ile ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Müze kartı olmayan ziyaretçilerden 75 TL giriş ücreti almaktadır.
6. Atatürk Evi Müzesi
Mersin’in Akdeniz ilçesinde Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Evi Müzesi Atatürk’ün 1925 yılında Mersin’e gerçekleştirdiği ziyaret esnasında kaldığı konak olarak bilinmektedir.
Alman Konsolosu Bay Christman için 1897 yılında inşa edilen bina günümüzde Atatürk ve eşi Latife Hanım'ın fotoğrafları ile kişisel eşyalarının sergilendiği bir müze olarak hizmet vermektedir. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müze her gün 08:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır.
7. Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası
2021 yılında Tabiat Parkı ilan edilen Aynalıgöl Mağarası Mersin’in Aydıncık ilçesinin 7,5 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır.
Sancak Burnu ve Kurtini Deresi arasında konumlanan bu mağara damlataş oluşumları ile dikkat çekmektedir. Denizden ve karadan ulaşılabilen Aynalıgöl doğa meraklıları için eşsiz bir yer olarak bilinmektedir.
8. Mersin Deniz Müzesi
Türkiye’nin dördüncü deniz müzesi olarak açılan Mersin Deniz Müzesi Yenişehir ilçesinde bulunmaktadır.
Barbaros ana sergi salonu, Nusret interaktif salonu ve açık sergi alanı gibi bölümleri ile Türk deniz tarihine ışık tutmaktadır.
500’den fazla tarihi eserin sergilendiği müze, pazartesi ve salı hariç haftanın beş günü ziyarete açıktır. 18 yaş altındaki ziyaretçilere ücretsiz olan müze giriş ücreti 60 TL’dir.
9. Aziz Pavlus Kuyusu ve Anıt Müzesi
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Aziz Pavlus Kuyusu ve Anıt Müzesi Mersin'in Tarsus ilçesinde eski Tarsus evlerinin bulunduğu bir mahallede yer almaktadır.
Hristiyanlarca kutsal sayılan bu kuyu hacı olmak için Kudüs’e gitmeden önce hacıların ziyaret ettiği önemli bir duraktır. Aziz Pavlus Kuyusu pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilmekte ve Müze Kart sahiplerine ücretsiz olarak gezilebilmektedir. Giriş ücreti ise 60 TL’dir.
10. Yedi Uyurlar Mağarası (Ashab-ı Kehf)
Tarsus ilçesinin kuzeyinde yer alan Yedi Uyurlar Mağarası İslam ve Hristiyan inançlarında kutsal kabul edilmektedir.
Mersin’de kışın gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Kur’an-ı Kerim’in Kehf Suresi’nde de yer alan bu mağarada Allah’a olan inançları nedeniyle zulümden kaçan yedi genç ve köpekleri 309 yıl boyunca uyudukları rivayet edilmektedir.
İnanç turizminin önemli duraklarından olan Ashab-ı Kehf, her gün ziyarete açıktır. Mersin’in sunduğu zengin kültürel miras, doğal güzellikler ve tarihi yapılar, gezginler ve tarih meraklıları için cazip bir gezi mekanıdır.
Mersin’de Günübirlik Ne Yapılır?
Mersin’de kışın gezilecek yerlerin ardından günübirlik şehirde ne yapılır sorusunu yanıtlayalım.
Günübirlik bir gezi için Mersin’in deniz manzaralı kafe ve restoranlarında oturup kahve içebilir ya da Kızkalesi'ni ziyaret ederek kısa bir sahil yürüyüşü yapabilirsiniz. Ayrıca Mersin Marina’da vakit geçirebilir, alışveriş yapabilir veya deniz kenarında yürüyüş yapabilirsiniz.
Tarsus’taki antik kentler, Cennet Cehennem Mağarası, Astım Mağarası ve Kleopatra Kapısı da gezilecek önemli yerler arasındadır. Bu tarihi yerler kış aylarında sakin olmaktadır. Bundan dolayı rahatlıkla ziyaretlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Mersin’de Ne Yemeli?
Mersin mutfağı zengin Akdeniz lezzetleriyle meşhurdur. Mersin’de kışın gezilecek yerler kadar Mersin’in lezzetleri için de öneriler aranmaktadır. Mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında tantuni ve humus gelir.
Ayrıca cezerye ve kerebiç tatlıları da Mersin’e özgü tatlılardandır. Zeytinyağlılar ve deniz ürünleri hazırlanan salatalar da Mersin’in yerel lezzetleri arasındadır. Özellikle kışın sıcak içeceklerle birlikte servis edilen zeytinyağlı mezeleri ve balık çeşitlerini de tercih edebilirsiniz.
Mersin’in Doğal Güzellikleri
Mersin’de kışın gezilecek yerler içerisinde Mersin’in doğal güzellikleri de araştırılmaktadır. Mersin’in doğal güzellikleri hem doğa severlere hem de fotoğraf tutkunlarına hitap etmektedir.
Cennet-Cehennem Obrukları, Yerköprü Şelalesi, Soğucak Yaylası ve Tarsus Şelalesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Bu doğal oluşumla özellikle kış aylarında kalabalıktan uzak ve sakin yerlerdendir.
Mersin Kışın Soğuk mu?
Mersin’de kışın gezilecek yerlerden sonra şehrin ikliminden bahsedelim! Mersin’in kışları oldukça ılımandır.
Akdeniz iklimine sahip olan şehirde kış aylarında sıcaklık nadiren sıfırın altına düşer. Genellikle 15-20 derece civarında seyreden sıcaklıklar sayesinde kışın bile açık hava etkinlikleri yapılabilir.
Mersin’de Çocukla Nereye Gidilir?
Çocuklarla birlikte gidilebilecek pek çok yer Mersin’de bulunmaktadır. Mersin’de kışın gezilecek yerler kadar çocuklara uygun gezi önerileri de merak edilmektedir.
Özellikle kış aylarında Mersin Akvaryumu, Denizcilik Müzesi ve Mersin Marina gibi çocukların da keyif alacağı mekanlara gidilebilir. Ayrıca çocuklar için eğlenceli bir gezi yapabileceğiniz Tarsus Hayvanat Bahçesi de kış aylarında ziyaret edilebilir.