Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Mersin, avantajlı bir coğrafi konuma sahiptir. Bu sebeple çok sayıda imparatorluğa da ev sahipliği yapmıştır. Mersin, tarih boyunca çok sayıda medeniyet tarafından yönetildiğinden, onlardan kalan tarihi eser ve tarihi yerlere sahipliği yapmaya devam etmektedir.
Mersin ilçeleri denildiğinde bu ilçeler, gezilecek ve görülecek çok sayıda doğal alan ve tarihi eser sunmaktadır. Tarsus, Silifke, Erdemli ve Anamur Mersin'e bağlı ilçelerdir ve özellikle yaz aylarında oldukça yüksek sayıda yerli ve yabancı turisti çekmektedir. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini çıkarmak, birçok plaj ve beachlerin bulunduğu Mersin'in en güzel ilçelerinde oldukça mümkün.
Tarsus ve Silifke başta olmak üzere en bilinen ve Mersin’in en güzel ilçeleri olarak görülen Mersin ilçelerini yazımızda sizler için derledik.
İşte detaylar…
Mersin’in En Güzel İlçeleri Hangileri?
Mersin, Türkiye'nin güney sahilinde Akdeniz kıyısında yer alır. Tarihsel ve kültürel zenginlikleri, turizm potansiyeli ve çeşitli iklim koşulları Mersin'i öne çıkaran en önemli unsurlardandır.
Akdeniz, Mezitli, Yenişehir ve Toroslar, Mersin'in merkez ilçeleri arasında yer alır. Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar ve Mut ise diğer ilçeleridir. Mersin şehri büyükşehir belediyesi olarak hizmet vermektedir ve Türkiye'nin en büyük limanlarından biri Mersin Limanı'dır.
Mersin’in en güzel ilçeleri aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
- Tarsus
- Silifke
- Erdemli
- Anamur
Mersin’in en güzel ilçelerini yakından inceleyelim…
Tarsus
Tarsus, Mersin şehir merkezinden yaklaşık 30 km uzaklıkta ve ulaşım açısından oldukça kolay bir ilçedir. Tarsus'a, Mersin şehir merkezinden özel araçlarla, taksilerle ya da şehirlerarası otobüslerle kolayca ulaşılabilir. Tarsus'ta yaşayan insanların çoğu ticaret yoluyla geçimini sağlar. Ancak aynı zamanda tarım yapan insanlar da oldukça fazladır.
Tarsus, Yeni Taş Çağı'ndan beri birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Tarsus, doğal, tarihi ve turistik yerleri bakımından oldukça zengin bir bölge olduğu için her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin tatil için geldiği bir destinasyon haline gelmiştir.
Tarsus'un en ünlü turistik yerleri arasında Tarsus Şelalesi, Gözlükule, Antik Yol, Nusret Mayın Gemisi ve Çanakkale Anıtı, Tarsus Barajı, Adalet Heykeli, Tarsus Saat Kulesi, Tarsus Etnografya Müzesi, Tarsus Alman Mezarlığı, Tarsus Şehitlik Anıtı, Karabucak Ormanı, Taşkuyu Mağarası ve Roma Mezarları yer almaktadır.
Tarihi çok zengin ve bazı inançlara göre önemli bir ilçe olan Tarsus’un dinde de yeri vardır. Kur'an'ın Kehf Suresinde yer alan Yedi Uyurlar veya Ashab-ı Kehf'in yaşadığı mağaranın Tarsus'ta olduğu söylenir. Yeni Ahit'in yazarlarından Pavlus da Tarsus'ta doğduğu söylendiğinden, Hristiyanlar hac yeri olarak bu ilçeyi inançlarında önemli bir yere koymaktadır.
Silifke
Silifke, Mersin şehir merkezinden yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Silifke'ye özel araçlar veya şehirlerarası otobüsler kullanılarak kolayca ulaşılabilmektedir. Silifke halkının çoğu tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlar.
Silifke, tarih boyunca birçok imparatorluğun egemenliğinde kalmış ve çok sayıda tarihi eser ve yere ev sahipliği yapan bir ilçedir. Silifke'nin en önemli tarihi yerleri ise Aya Tekla ve Silifke Kalesi'dir.
Silifke ziyaretçilerinin çok ziyaret ettikleri yerler ise Cennet ve Cehennem mağaralarıdır. Bu benzersiz yapılar her yıl çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. Silifke'nin Mersin'in en güzel ilçeleri arasında yer almasının sebeplerinden biri de bu yapıladır.
Erdemli
Erdemli, Mersin şehir merkezinden yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Özel araçlar ve şehirlerarası otobüsler, Erdemli'ye kolayca ulaşım sağlar. Erdemli halkının çoğu tarım yoluyla geçimini sağlar. Tarih boyunca, Erdemli ilçesi çokça imparatorluğa ev sahipliği yaptığından, birçok tarihi mekana ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.
Başlıca tarihi güzellikleri arasında Kızkalesi, Korikos ve Elauissa Sebaste antik kentleri ve çevresindeki kaleler, sarnıçlar, su kemerleri, kiliseler, ayaş amfitiyatrosu, öküzlü, kanlıdivane, çatıören, imirzelli ve Akkale (Tırtar) gibi ören yerleri vardır.
"Erdemli" isminin kökeni belli olmasa da 15. yüzyılda İç Anadolu'dan geldiği sanılan "Erdemoğulları" olarak bilinen bir Türkmen Aşireti tarafından ismini aldığı tahmin edilmektedir.
Anamur
Anamur, Mersin şehir merkezinden yaklaşık 230 km uzaklıktadır ve özel araçlarla veya şehirler arası otobüslerle ulaşılabilmektedir. Anamur ilçesi doğal güzellikleri ile ünlüdür. İlçenin turistik yerleri arasında Anamur Kalesi, Kızkalesi, Cennet Cehennem Mağaraları, Göksu Nehri Deltası, Anamur Çukurları ve Anamur Sahili yer alır.
Anamur'da Akdeniz iklimi hakimdir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır. Anamur'un ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. İlçede pamuk, incir, muz, turunçgil, zeytin, üzüm ve incir yetiştirilmektedir.
Anamur'un tarihi ve kültürel zenginlikleri de dikkat çekmektedir. İlçede Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izleri görülür. Ayrıca, bu ilçede, coğrafi konumu nedeniyle her yıl binlerce deniz kaplumbağası (Caretta caretta) yumurtlamaktadır. Akdeniz fokları da deniz kıyısının kayalık ve ıssız yerlerinde görülür.
Anamur aynı Mersin'in birçok ilçesinde olduğu gibi, çok sayıda tarihi yapıya da sahiptir. Anamur'da görülmesi gereken tarihi yerlerden bazıları Mamure Kalesi, Anamurium Antik Kenti, Titiopolis Antik Kenti, Alaköprü, Ak Camii ve Anamur Müzesi'dir.
Mersin'in diğer tüm ilçeleri de güzel ve hem doğa hem de tarihi açıdan zengindir. Ancak, Mersin denilince akla en çok gelen bu dört ilçe, Mersin'in en güzel ilçeleri arasında yer almaktadır.